DEH

DEH

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Ο "τεχνοκράτης" CΕΟ συμπληρώνει το παζλ της ΔΕΗ

Ο "τεχνοκράτης" CΕΟ συμπληρώνει το παζλ της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Το Σάββατο μιλώντας στο Σκάι ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι έχει βρεθεί ο νέος διοικητής της ΔΕΗ, ωστόσο επιφυλάχθηκε να αποκαλύψει το όνομά του καθώς θα πρέπει να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία της ανακοίνωσης από το Υπερταμείο, το οποίο έχει και τον πρώτο λόγο για την περιουσία του Δημοσίου. Ωστόσο, ο ΥΠΕΝ σκιαγράφησε το προφίλ του νέου επικεφαλής της επιχείρησης κάνοντας λόγο για έμπειρο μάνατζερ, ο οποίος ανταποκρίνεται στα θέλω και τη φιλοσοφία της κυβέρνησης για την επιχείρηση.
Καθοριστικό ρόλο για να αποδεχθεί την πρόταση να αναλάβει το τιμόνι της ΔΕΚΟ ένας άνθρωπος με καλό track record στην αγορά, φαίνεται ότι έπαιξε η ύπαρξη ενός αξιόπιστου και συγκεκριμένου πλάνου που ο ίδιος θα κληθεί να φέρει σε πέρας. Διότι είναι αλήθεια ότι πριν τις προγραμματικές και την εξειδίκευση του πλάνου διάσωσης και εξυγίανσης της ΔΕΗ, υπήρχε επιφυλακτικότητα και η κυβέρνηση εισέπραξε αρνήσεις.
Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν μετά τις προγραμματικές, καθώς ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός και οι άξονες δράσης, που περιλαμβάνουν μια σειρά από συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα, όπως οι αυξήσεις στα τιμολόγια, οι ενέσεις ρευστότητας, η εθελούσια έξοδος και φυσικά η πώληση μεριδίου του ΔΕΔΔΗΕ, με απώτερο στόχο την προετοιμασία της ΔΕΗ για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. 
Με βάση μάλιστα κάποιες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει για ένα συγκεκριμένο όνομα, εφόσον ισχύουν, τότε η επιλογή έγινε με κριτήρια αποτελεσματικότητας και εμπειρίας σε ανάλογα project. 
Λιγνίτες
Εκτός από το όνομα του νέου επικεφαλής που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, ο Κ. Χατζηδάκης, ανήγγειλε και μια άλλη θετική είδηση για τη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά σταδιακή απόσυρση παλιών, ρυπογόνων και ζημιογόνων μονάδων της ΔΕΗ. "Υπάρχουν πια παλιά λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, τα οποία αν τα είχαμε κλείσει και πληρώναμε τους εργαζομένους με τα λεφτά που παίρνουν σήμερα, θα μας στοίχιζαν φθηνότερα” σημείωσε προσθέτοντας ότι είναι προφανές ότι η χώρα πρέπει να πάει σταδιακά στη μετα-λιγνιτική εποχή, εξασφαλίζοντας πόρους από την ΕΕ για τη ομαλή μετάβαση, που θα κατευθυνθούν στις τοπικές κοινωνίες όπου σήμερα λειτουργούν αυτά τα παλιά εργοστάσια. 
Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος των ζημιών της ΔΕΗ οφείλεται ακριβώς στις παλιές αυτές μονάδες λιγνίτη, η λειτουργία των οποίων επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο χρηματιστήριο των ρύπων. 
Η αγορά
Η πορεία της μετοχής όχι μόνο την περασμένη εβδομάδα αλλά συνολικά τον τελευταίο 1,5 μήνα δείχνει ότι η αγορά έχει καλλιεργήσει θετική προσδοκία για την επιχείρηση και η μετοχή έχει τρέξει ένα εντυπωσιακό σερί από την περίοδο πριν τις εκλογές του Μαΐου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 15 Μαΐου και τα επίπεδα του 1,28 ευρώ, την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε υψηλό έτους μέχρι τα 2,82 ευρώ, (άνοδος άνω του 120%) για να κλείσει την Παρασκευή στα 2,762 ευρώ κρατώντας ουσιαστικά σημαντικό μέρος των κερδών από τις προηγούμενες συνεδριάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε και το report της Axia Research η οποία αναφερόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έκανε λόγο για μέτρα που περιγράφουν μια αξιόπιστη πορεία για την αναβίωση της εταιρείας, εφόσον υλοποιηθούν απρόσκοπτα και εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: