DEH

DEH

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Mπορεί η «διάσωση» της ΔΕΗ να γίνει η μαύρη τρύπα της κυβέρνησης;

Nεος CEO ο κ. Κριτων – Λεωνιδας Αναβλαβης
H προβληματική (μη μεταρρυθμιστική) σταδιοδρομία του αρμόδιου υπουργού
 
Καθώς η αγορά περιμένει την ανακοίνωση του μάνατζερ που επέλεξε η κυβέρνηση για τη θέση του  CEO της χρεοκοπημένης ΔΕΗ αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το σχόλιο του κ. Γιώργου Μπιλλίνη που ακολουθεί. Για τους πραγματικά φιλελεύθερους πολίτες ο τρόπος που η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους οργανισμούς-τέρατα του πελατειακού κράτους όπως η ΕΡΤ, η ΔΕΗ κλπ, θα κρίνει την επιβίωσή της. Σας υπενθυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί το άρθρο του Κώστα Στούπα στο Capital.gr στο οποίο ο εξαίρετος δημοσιογράφος αποδόμησε σημείο προς σημείο το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ από τον Χατζηδάκη-διαβάστε το εδώ.
Καλούμε με την ευκαιρία τον κ. Χατζηδάκη να μας πει εάν οι πολίτες θα εξακολουθήσουμε να πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ χαράτσι για την άθλια ΕΡΤ.
Γράφει λοιπόν ο Γιώργος Μπιλλίνης> Η άποψη μου για τον υποτιθέμενο φιλελεύθερο αστέρα της κυβέρνησης, τον Χατζηδάκη, είναι αρνητική. Τον θεωρώ υπερβολικά φοβικό, αναποτελεσματικό, πολιτικό που δεν σπάει αυγά και συνήθως περνά κάτω από το πήχη της συγκυρίας.
Αλλά και το παρελθόν του δεν εγγυάται την επιτυχία.
Επί κυβέρνησης βούδα δαπάνησε 1,5 δίς για να ικανοποιήσει 4500 αχαμνοξύστες πελάτες και να του κάνουν τη χάρη να αποχωρήσουν από την ΟΑ.
Επί κυβέρνησης Σαμαρά δεν μπόρεσε να εφαρμόσει τις μικρομεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, εκείνες τις αστειότητες με το χρόνο λήξης του γάλακτος και τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
Δεν περίμενα κάτι καλύτερο στη περίπτωση της ΔΕΗ.
Αντί να ξεκινήσει ξεδοντιάζοντας και διαλύοντας την άθλια συντεχνία των πιπεριάδων, των ρίζων, των φωτόπουλων, των παναγιωτάκηδων και των έξαρχων, συνδιαλέγεται μαζί τους και συμφωνούν από κοινού για το “σχέδιο σωτηρίας” του χρεοκοπημένου δεινόσαυρου που στρεβλώνει την αγορά.
Τι είδους λύση μπορεί να είναι αυτή που έχει τη στήριξη των θυτών και μεριμνά να μη θιχτούν στο παραμικρό;
Να το ξαναπούμε για να μην ξεχνάμε: όσο οι συνδικαληστές θα ξέρουν ότι πάντα κάπου υπάρχουν λεφτά, με τα οποία το κράτος θα έρχεται και θα καλύπτει τη λαφυραγώγηση τους, σωτηρία δεν θα υπάρξει. Μία είναι η ριζική αντιμετώπιση, η γλώσσα που καταλαβαίνουν τα κλεπτοκρατικά παράσιτα: κλείσιμο της στρόφιγγας του χρήματος των φορολογουμένων. Δώστε τους δωρεάν τη ΔΕΗ να την αυτοδιαχειριστούν. Να φάνε τις σάρκες τους και να ψοφήσουν από τις αναθυμιάσεις τους.
Η λύση που θα εφαρμοστεί στη ΔΕΗ θα έπρεπε να είναι το δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης. Μια εμβληματική ιδιωτικοποίηση, η κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων που θα δώσει ελπίδα και προοπτική. Που θα αποτελέσει την βαθιά ανάσα της λύτρωσης από το άλγος των κρατικών μονοπωλίων. Δυστυχώς αν προχωρήσει όπως εξαγγέλθηκε, θα αποτελέσει τη μαύρη τρύπα που θα ρουφήξει την κυβέρνηση.
Τελικά, νέος CEO της ΔΕΗ είναι ο Κρίτων – Λεωνίδας Αναβλαβής, o πρώην διευθύνων σύμβουλος της S&B Ορυκτά την περίοδο 2011 – 2015, που οδήγησε την εταιρία της οικογένειας Κυριακόπουλου στην γαλλική πολυεθνική Imerys.
Ο κ. Αναβλαβής με 25ετή θητεία στην ιστορική εξορυκτική βιομηχανία είχε διατελέσει και οικονομικός διευθυντής από το 2008 έως το 2011 βγάζοντας την τότε από τη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είναι κάτοχος ΜΒΑ του INSEAD και πτυχίου (MSc) Μηχανολόγου Ναυπηγού του Newcastle University.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: