DEH

DEH

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

“Η διαδικασία των ΝΟΜΕ έφτασε στο τέρμα της” - Ιδιώτες και ΔΕΗ αναμένουν να επισφραγιστεί το τέλος και να βρεθεί η λύση της επόμενης ημέρας


Χρήστος Στεφάνου
 

Ως ιστορικής σημασίας για την αγορά χαρακτηρίζεται η χθεσινή δημοπρασία των ΝΟΜΕ που κατέληξε με 214 MW αδιάθετα και συνακόλουθα με την τιμή πώλησης “κολλημένη στα 58,12 ευρώ/MWh.
Το γεγονός σχολιάστηκε στο περιθώριο αλλά και στο ενεργειακό πάνελ του συνεδρίου του Economist, με κοινή συνισταμένη των απόψεων όλων των πλευρών ότι οι δημοπρασίες οδηγούνται σε ολοκλήρωση του κύκλου τους και απομένει να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της αγοράς.
Η πλέον ανοιχτή και προωθημένη τοποθέτηση που εξηγεί εν πολλοίς και το χθεσινό αποτέλεσμα της δημοπρασίας προήλθε από τον ΓΔ της Protergia της Mytilineos Ντίνο Μπενρουμπή, ο οποίος έκανε λόγο για “σημαντική ημέρα” που έδειξε ότι οι δημοπρασίες “έφτασαν στο τέρμα τους” καθώς η χθεσινή διαδικασία έκλεισε στην τιμή εκκίνησης. 
“Αυτό δείχνει πλέον ότι οι τιμές των ΝΟΜΕ όπως καθορίζονται και αντικατοπτρίζουν τη λιγνιτική παραγωγή δεν είναι πλέον ο τρόπος για να ανοίξει η αγορά. Είναι σημαντική ημέρα τα ΝΟΜΕ εξάντλησαν τα περιθώριά τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός ανοίγματος της λιανικής. Τι θα ακολουθήσει δεν ξέρω αλλά μόνο η ισοδύναμη πρόσβαση στους παραγωγικούς πόρους θα λύσει το πρόβλημα. Το πως και το τι δεν είναι δική μας δουλειά. Αλλά εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι ανταγωνισμός χωρίς πλήρη πρόσβαση σε όλους τους πόρους δεν μπορεί να υπάρξει”.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Ανδριώτης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, επανέλαβε την πάγια θέση της διοίκησης ότι η επιβάρυνση από τα ΝΟΜΕ είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την ζημιογόνο πορεία του 2018 αλλά και του α τριμήνου του 2019.
Δημοπρασία
Ως προς τα της χθεσινής δημοπρασίας σε σύνολο 763MW διατέθηκαν 549MW σε τιμή 58,12 ευρώ / MWh αφήνοντας αδιάθετη ποσότητα 214MW. 
Σε αυτήν την τιμή δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη της λιανικής ανέφερε χθες στο περιθώριο του Economist επικεφαλής μεγάλης ενεργειακής εταιρείας, εξηγώντας ότι με την τιμή εκκίνησης μπορεί να εξυπηρετηθεί ήπια ανάπτυξη μόνο στη χαμηλή τάση και στους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς πελάτες. 
Η άποψη αυτή σημαίνει ότι είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία και της επόμενης δημοπρασίας του Οκτωβρίου η οποία προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη με ποσότητα 1029MW.
Ωστόσο με βάση τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αγοράς, εκ των πραγμάτων οι δημοπρασίες έχουν μπει σε οριστικό τέλμα και πλέον από πλευράς αγοράς αναμένεται αφενός να επισφραγιστεί το τέλος των δημοπρασιών και αφετέρου να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και απόφαση για την επόμενη ημέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: