DEH

DEH

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΔΑΚΕ - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - ΚΗΕ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ «ΚΟΜΜΑ ΔΕΗ»

Αποτέλεσμα εικόνας για δΑΚΕ ΔΕΗ
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η εξαγγελία του προγράμματος εξυγίανσης της ΔΕΗ από τον νέο Υπουργό κ. Χατζηδάκη, δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς τους εργαζόμενους στην Επιχείρηση του Ελληνικού λαού να επιδείξουμε την ωριμότητα που αρμόζει σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές, ώστε να επιτευχθεί το θετικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πιστεύουμε πως όλοι προσδοκούμε, και ο Όμιλος ΔΕΗ να βγει από την δεινή θέση που βρίσκεται
σήμερα.
Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως η ΔΑΚΕ ήταν η ΜΟΝΗ παράταξη που στάθηκε αταλάντευτα ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ-Παναγιωτάκη, η οποία κατά κοινή ομολογία (ακόμα και των ίδιων) οδήγησε τη ΔΕΗ στην απαξίωσή της και απαραίτητα σήμερα χρειάζεται ένα Εθνικό σχέδιο για την σωτηρία της.
ΜΟΝΟΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αναδείξαμε όλα τα κακώς κείμενα αυτής της μοιραίας παρέας που έφτασε την μεγαλύτερη βιομηχανία των Βαλκανίων ένα βήμα πριν από την ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ, όπως αναφέρουν και τα θεσμικά όργανα ελέγχου της και οι ορκωτοί λογιστές.
Τι εξήγγειλε λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης;
- Καταρχήν, ενίσχυση της ΔΕΗ με 500 εκατ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας, στο οποίο την οδήγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η παταγωδώς αποτυχημένη και οσονούπω εγκαλούμενη από τη Δικαιοσύνη Διοίκηση Παναγιωτάκη.
- Διαπραγμάτευση για κατάργηση των ΝΟΜΕ του κ. Σκουρλέτη, που αναγκάζουν τη ΔΕΗ να πουλάει στους ανταγωνιστές πολύ χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής.
- Απόδοση στην Επιχείρησή των οφειλόμενων ΥΚΩ του 2011.
- Καταβολή πόρων για τα ΑΔΙ των μονάδων.
- Συστηματικό κυνήγι 60.000 κακοπληρωτών, οι οποίοι κρύβονται πίσω από τους πολλούς που ΟΝΤΩΣ δεν δύνανται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.
- Στροφή στις ΑΠΕ, όπου το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ είναι χαμηλότερο του 3%.
- Διαπραγμάτευση για κατάργηση της πρωτοφανούς στα παγκόσμια επιχειρηματικά χρονικά δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% ως το τέλος του χρόνου.
Πρώτη φορά Επιχείρηση με αδιάκοπη 24ωρη λειτουργία, αναγκάζεται (;;;) να ΚΛΕΙΝΕΙ και να ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ όσο – όσο τις μονάδες της, να πουλάει στους ανταγωνιστές της ρεύμα κάτω του κόστους και να υποχρεώνεται με Νόμο να μειώνει το μερίδιο της στην αγορά!!! Αυτά ΜΟΝΟ οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο «μάνατζερ» πρώην συνάδελφος-συνταξιούχος, μπορούσαν να τα καταφέρουν…
- Σταματά η διαδικασία πώλησης των Λιγνιτικών μονάδων και των Ορυχείων, ενώ αποκλείεται οποιαδήποτε διάθεση πώλησης των υδροηλεκτρικών.
- Καμία απόλυση και καμία μείωση μισθών.
- Εθελουσία έξοδο εργαζόμενων «τύπου ΟΤΕ» και όχι οι βαπτισμένες ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ του κ. Παναγιωτάκη με το τυράκι των 15.000€ ... που ήταν δικαιωματική αποζημίωση.
Είμαστε αντίθετοι στην εξαγγελία της μερικής αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Εάν έχει αποφασισθεί η αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε αντίθετη άποψη με βάση την συνεδριακή μας θέση.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι το σχέδιο που πήγε να περάσει η προηγούμενη Διοίκηση Παναγιωτάκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο, κατάτμησης του ΔΕΔΔΗΕ σε πολλές Εταιρείες με εισηγητή τον Δ/νοντα κύριο Οχταποδά Στέφανο, είναι χειρότερο.
Ταυτόχρονα, υπήρχαν κενά στις δηλώσεις του κυρίου Υπουργού ως προς το μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Το να αιωρούνται πολλά σενάρια αφήνει εικόνα ανησυχίας και αβεβαιότητας στους εργαζόμενους.
Να μην ξεχνάμε βέβαια, ότι ακολουθώντας το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θα βρουν συμπαραστάτες την αξιωματική αντιπολίτευση και μεγάλη μερίδα του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ, που μέχρι και σήμερα λένε πολλοί απ’ αυτούς ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, και είναι γνωστό ότι ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη του, επικροτούν δημόσια την επιτυχία αποκρατικοποίησης και λειτουργίας του ΑΔΜΗΕ ως επιτυχημένο παράδειγμα.
Θεωρούμε επίσης, πως η αναλογία προσλήψεων 1 προς 5 που αποχωρούν είναι λανθασμένη, αφού θα αποψιλώσει την Επιχείρηση από προσωπικό και ειδικά σε κρίσιμα και εξειδικευμένα επαγγέλματα που δεν τα βρίσκει κανείς εύκολα και φθηνά στην αγορά. Πρέπει άμεσα, μετά την στοχευμένη εθελουσία να πάμε σε στοχευμένες προσλήψεις.
Είμαστε πεπεισμένοι πως ο νέος Υπουργός, καθώς και η νέα διοίκηση που θα προκύψει οσονούπω μπορούν είτε μόνοι τους, είτε σε συνεννόηση με το συνδικάτο να βρουν αντίμετρα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ακόμα και αυτή η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ μετά τον διαχωρισμό των παγίων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Όντως για να πάει μπροστά αυτή η επιχείρηση ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ πρέπει όλοι μας να υποστηρίζουμε το «κόμμα ΔΕΗ»!!! Δεν παραγνωρίζουμε τα λάθη ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των κυβερνήσεων του παρελθόντος. Δεν θα πρέπει όμως να στρουθοκαμηλίζουμε και να ΞΕΧΝΑΜΕ τα δικά μας λάθη.
Μόνο που για να γίνει αυτό, θα πρέπει το παρελθόν να γίνει οδηγός για το μέλλον. Θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε ωριμότητα και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Να μην επιτρέψουμε ξανά να γίνει η ΔΕΗ Ιφιγένεια, για την ικανοποίηση κάποιων μικροκομματικών και συνδικαλιστικών ιδιοτελειών.
Ευτυχώς για όλους μας, κανείς μας δεν διαθέτει μνήμη χρυσόψαρου. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί ξανά ότι τον κορόιδεψαν. Έμειναν στην ιστορία οι «μπούκες», οι οποίες εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως γίνονταν προς εξυπηρέτηση του κόμματος.
Ήρθε στην κυβέρνηση το κόμμα τους και φορτωθήκαμε 100 χρόνια υποταγή και υποδούλωση στους δανειστές μας, αν και ΛΕΦΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ!!!
Αργότερα, ήρθε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εμείς γίναμε μπροστάρηδες ενάντια στο σχέδιο διαμελισμού της ΔΕΗ (ΕΜΕΙΣ και η ΕΣΚ το καταψηφίσαμε), καθώς και στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ». Θεωρούσαμε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν ήταν σωστό και το πολεμήσαμε ΣΘΕΝΑΡΑ, παρόλο που κυβερνούσε το κόμμα με το οποίο βρισκόμαστε ιδεολογικά πιο κοντά.
Το 2014 θυμήθηκαν κάποιοι το αριστερό τους παρελθόν και θέλησαν να σκίσουν τα μνημόνια μ’ ένα Νόμο κι ένα άρθρο. Αποτέλεσμα;
Μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, πώληση των Ορυχείων, εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων, γιγάντωση εργολαβιών και αναθέσεων, αδιαφανής πρόσληψη εκατοντάδων αχρείαστων συμβούλων, ΝΟΜΕ, ΥΚΩ, σκανδαλώδης αδιαφανής διορισμός ΔΣ στις θυγατρικές Μεγαλόπολης και Μελίτης, «νέα» αξιολόγηση υποταγής των εργαζομένων στον Χότζα, τραγικά οικονομικά αποτελέσματα και μείωση κατά 90% της χρηματιστηριακής αξίας της Επιχείρησης.
Δυστυχώς, για τους «ξεχασιάρηδες» που προσέτρεξαν εναγωνίως να στείλουν προσωπική επιστολή στο νέο Υπουργό, για το τι είπε και τι δεν είπε όλ’ αυτά τα χρόνια, τα μοιραία λάθη τους τα πληρώνουμε όλοι. Ας ωριμάσουν πια… Αν ήθελαν να μάθουν την αλήθεια, θα έπρεπε να ξεφύγουν από την αυταρέσκεια και τον ομφαλοσκοπισμό τους και να διάβαζαν τις ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ, καθώς και του αρμόδιου Τομεάρχη Ενέργειας της ΝΔ κ. Σκρέκα. Αν είχαν ακούσει και διαβάσει με την ευκολία που έγραψαν όσα έγραψαν, σήμερα δεν θα είχαν τόσες απορίες.
Αντ’ αυτού, προτίμησαν να συναγελάζονται και να καταστρώνουν σχέδια εξυπηρέτησης ημετέρων με τον ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ «ΗΡΟΣΤΡΑΤΕΙΟ ΟΛΕΤΗΡΑ» της ΔΕΗ απερχόμενο Διοικητή «σύντροφο Μανώλη».
Σήμερα, μερικές ημέρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η οποία ανακοίνωσε ότι δεν ισχύουν τα σενάρια περί ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ των Υδροηλεκτρικών, ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, μείωσης μισθών, αύξησης τιμολογίων και όλων των άλλων που διέρρεαν, τους κάθισε στραβά το γεγονός πως το σχέδιο εξυγίανσης της κυβέρνησης βρίσκεται σε γενικές γραμμές προς την σωστή κατεύθυνση και πως οι περισσότερες παρεμβάσεις χτυπούν κατά πρόσωπο τα εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται εδώ και δεκαετίες τη ΔΕΗ.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλες αυτές οι στρεβλώσεις που ΟΛΟΙ μας κατά καιρούς έχουμε αναδείξει και οι οποίες έχουν καταστρέψει τη ΔΕΗ, γίνονταν για να εξυπηρετήσουν τους εγχώριους αεριτζήδες. Έρχεται σήμερα ένα σχέδιο, το οποίο προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτές τις στρεβλώσεις, θα το παρακολουθήσουμε και θα παρέμβουμε όπου χρειαστεί. Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ο αγώνας απέναντι στα συμφέροντα θα είναι δύσκολος. Έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν κάθε σχέδιο και να επιβάλλουν ένα πολύ χειρότερο. Πρέπει να επιδείξουμε ωριμότητα, γιατί χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε γινόμαστε πολλές φορές πιστόλια των συμφερόντων, επικαλούμενοι το παρελθόν!!! Τι δεν έκαναν οι κυβερνήσεις πριν 10 και 15 χρόνια. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας και ας αναλογιστούμε τα λάθη που κάναμε ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ.
Ας μην γίνει ΞΑΝΑ Ιφιγένεια η ΔΕΗ, για να έχουν κάποιο ρόλο… πολιτικό ή συνδικαλιστικό. Ας σοβαρευτούμε εντέλει. Προέχει η βιωσιμότητα των Εταιρειών.
Η ΔΕΗ δεν προσφέρεται για στείρα μικροπολιτική αντιπαράθεση. Εμείς θέλουμε μια ομαλή μετάβαση στην Απελευθέρωση και την μεταλιγνιτική εποχή για το συμφέρον του καταναλωτή και του Έλληνα πολίτη αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη προς την ΔΕΗ και τους εργαζόμενούς της

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: