DEH

DEH

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Η Σκλήρυνση της Στάσης της ΕΕ για το Περιβάλλον Εκτοξεύει στα Ύψη τις Τιμές Δικαιωμάτων Εκπομπών

Η Σκλήρυνση της Στάσης της ΕΕ για το Περιβάλλον Εκτοξεύει στα Ύψη τις Τιμές Δικαιωμάτων Εκπομπών   

του Αδάμ Αδαμόπουλου
 
Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν ανέλθει οι τιμές του άνθρακα, καθώς οι εκπομπείς ρύπων και οι κερδοσκόποι επενδυτές πασχίζουν να εξασφαλίσουν πιστώσεις, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή μέτρων περιβαλλοντικής καταστολής από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τιμή μιας πίστωσης άνθρακα που διατέθηκε στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων της ΕΕ, ενός σχεδίου που υφίσταται από 14ετίας, για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην περιοχή, έχει αυξηθεί σχεδόν κατά το 1/5 εφέτος και διαμορφώθηκε στα 29,27 ευρώ αυτή την εβδομάδα, ήτοι, διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την τιμή που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2018.
Οι τιμές εξωθήθηκαν ανοδικά εξαιτίας των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε σταδιακά τον όγκο των πιστώσεων που προσφέρονται σε ημερήσιες δημοπρασίες, δήλωσε ο Μαρκ Λιούις, επικεφαλής ερευνών για τη βιωσιμότητα στην BNP Paribas Asset Management, στο Παρίσι. Η συνολική έκδοση πιστώσεων ύψους 950 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, αναμένεται να μειωθεί, αυτό το έτος, στα 550 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε ο ίδιος. Εκτός αυτού, παρατηρείται μια "συνεχιζόμενα επιθετική πολιτική βούληση" για την περιβαλλοντική πολιτική, ανέφερε ο κ.Λιούις, που ενσαρκώθηκαν από τις πρόσφατες υποσχέσεις της κας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, νέας Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Αμύνης της Γερμανίας, υποσχέθηκε να ακολουθήσει φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης προώθησης μέτρων ουδέτερου ισοζυγίου του άνθρακα έως το 2050, ενός νέου διασυνοριακού φόρου της Ε.Ε για τον άνθρακα και μιας «πράσινης» συμφωνίας για επενδύσεις, κατά τις πρώτες 100 ημέρες της άσκησης των καθηκόντων της ως επικεφαλής της Κομισιόν. Η εκλογή της, έστω και οριακά, απέστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στην αγορά, υποστήριξε ο κ. Λιούις, ο οποίος εκτιμά πως οι τιμές των πιστώσεων άνθρακα θα αυξηθούν μέχρι και 40 ευρώ έως τον επόμενο χειμώνα. "Εάν αυστηροποιηθεί η πολιτική, οι τιμές θα λάβουν την ανιούσα", είπε.
Οι εταιρείες που είναι μέλη του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), της ΕΕ λαμβάνουν δωρεάν έναν αριθμό πιστώσεων άνθρακα. Πολλές εξ αυτών, καταλήγουν με μια μεγαλύτερη κατανομή από αυτή που απαιτούν, κάτι που τις επιτρέπει να πωλούν το πλεόνασμά τους στη δευτερογενή αγορά. Μια «πίστωση», της ΕΕ αντιπροσωπεύει ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα που επιτρέπεται ο κάτοχό της να εκπέμπει. «Ο άνθρακας είναι ο ακρωγωνιαίος λίθος της πολιτικής για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος στην ΕΕ», υποστηρίζει ο Λόουσον Στίλι,  επικεφαλής αναλυτής επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στην Berenberg Bank. Η τιμή του άνθρακα θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στα 45 ευρώ έως τα τέλη του έτους και να εκτοξευτεί στα 65 ευρώ, το 2020, πρόσθεσε ο ίδιος.
Άλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ορισμένους παράγοντες που εξωθούν τη ζήτηση για πιστώσεις. «Το βασικό υπόβαθρο δεν είναι τόσο καλό», δήλωσε η Μπάρμπαρα Λάμπρεχτ, αναλύτρια αγοράς εμπορευμάτων στην Commerzbank. «Υπάρχει, από τη μία, μια εξασθενημένη ευρωπαϊκή οικονομία, πάντα εξακολουθεί να σοβεί ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit, ενώ  οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κινούνται σε ανοδική τροχιά», πρόσθεσε η ίδια.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές πιστώσεων άνθρακα, αλλά η δραστηριότητα των hedge funds έχει, επίσης, συμβάλει στην άνοδο των τιμών. Για παράδειγμα, ένα fund που επικεντρώνεται στην αγορά άνθρακα και διαχειρίζεται η Lansdowne Partners, με έδρα το Λονδίνο, κατέγραψε ισχυρά κέρδη, το περασμένο έτος. «Σημειώθηκε μεγαλύτερο κερδοσκοπικό ενδιαφέρον για τον άνθρακα, από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό ενεργειακό προϊόν», δήλωσε ο Τσάν Μπίμα, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της RCMA Capital, που δραστηριοποιείται στην αγορά εμπορευμάτων και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι υπάρχουν καλές προθέσεις να μετασχηματιστεί η Ευρώπη σε έναν ανεξάρτητο πάροχο καθαρής ενέργειας, όμως, σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε, ξεκάθαρα μια φούσκα».

www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: