DEH

DEH

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Επιχείρηση διάσωσης της ΔΕΗ

Επιχείρηση διάσωσης της ΔΕΗ
του Αλβέρτου Μαΐση
 
Κεντρικό θέμα των ημερών η διάσωση της ΔΕΗ. Συζητήσεις σε τηλεοπτικά πάνελς που καταλήγουν στις γνωστές κοκορομαχίες των πολιτικών, χωρίς δυστυχώς να πιάνουν την ουσία του προβλήματος. Ο νέος υπουργός έχει επανειλημμένα πει ότι η ΔΕΗ δεν αξίζει τίποτε, ότι ουδείς ενδιαφέρεται να την αγοράσει, ότι δεν έχει λεφτά  ν’ αγοράσει ούτε ένα στύλο και άλλα παρόμοια. Όλοι ξέρουμε ότι όταν θέλεις να πουλήσεις κάποιο αντικείμενο φροντίζεις να προβάλεις τα πλεονεκτήματα και όχι τα μειονεκτήματα. Θα έλεγε κανείς ότι σκοπεύει να ξεπουλήσει φτηνά τα πάγια, δεν το πιστεύω, μάλλον η αντιπολιτευτική του διάθεση τον ωθεί σε τέτοιες δηλώσεις. 
Προβλέπεται η πώληση περιουσιακών στοιχείων για επίτευξη ρευστότητας, μόνο που η ρευστότητα αυτή θα είναι παροδική. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησαν την έλλειψη ρευστότητας, αυτή θα επανέλθει μόλις τελειώσουν τα έσοδα. Έτσι ακριβώς έγινε με τη πώληση του ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ εισέπραξε από τους Κινέζους περίπου 350εκ. και μάλλον κάτι ανάλογο από το δημόσιο, αλλά κάποτε τέλειωσαν και είμαστε στα ίδια. Η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης (υπουργός Σκουρλέτης) να κρατήσει τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, επέφερε μεγάλη ζημιά διότι η ΔΕΗ έπρεπε να πουλά φτηνή ενέργεια (με ζημιά) στους ανταγωνιστές της ώστε αυτοί να την ανταγωνιστούν και να μειωθεί το μερίδιό της στο 50% μέχρι το 2020. Ο στόχος αυτός απεδείχθη ανέφικτος. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος έπεισε τον υπουργό ότι ήταν εφικτό να χάσει η ΔΕΗ το 50% των πελατών της στις σημερινές συνθήκες.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα οικονομικά για να ξέρει ότι προϋπόθεση βιωσιμότητας μιας επιχείρησης είναι τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα. Η ΔΕΗ είχε ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της. Φτηνή λιγνιτική παραγωγή, ευκολία δανεισμού με πολύ χαμηλό επιτόκιο, υψηλά στην εκτίμηση των καταναλωτών, κλπ. Με την οικονομική κρίση και την αύξηση του κόστους των ρύπων οι συνθήκες άλλαξαν και πλέον βρίσκεται σε πολύ δυσμενή θέση. Πριν επομένως αποφασιστούν οποιαδήποτε μέτρα πρέπει να εξεταστεί για ποιο λόγο η ΔΕΗ έχει πρόβλημα ρευστότητας και φυσικά για πιο λόγο δεν μειώνεται το μερίδιό της στη προμήθεια. Μόνο τότε θα ληφθούν σοβαρά μέτρα με μακροχρόνια ισχύ. Πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν τα πολλά βαρίδια της επιχείρησης όπως:
  • Οργανισμοί και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν πληρώνουν και παρόλα αυτά τροφοδοτούνται κανονικά.
  • Χαριστικές συμβάσεις (ΑτΕ, Λαρκο). Η πρώτη πληρώνει τους λογαριασμούς, αλλά οι τιμές είναι κατά πολύ κάτω του κόστους. Η δεύτερη και ειδικό τιμολόγιο έχει και δεν πληρώνει.
  • Οικονομικά αδύναμοι καταναλωτές δεν πληρώνουν λογαριασμούς και δεν κόβεται η παροχή. Πέρα από τις υπερβολές, πρόκειται για άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Σωστό και αναγκαίο, μόνο που αυτό είναι δουλειά του κράτους και όχι της ΔΕΗ που πρέπει ν’ ανταγωνιστεί ιδιώτες χωρίς τέτοιες υποχρεώσεις.
  • Να μη πιέσουμε τους κακοπληρωτές διότι δεν πρέπει να δυσαρεστούμε ψηφοφόρους. Η παράνομη επανασύνδεση της παροχής μετά από αποκοπή πρακτικά δεν έχει συνέπειες για το καταναλωτή. Βέβαια είναι αδίκημα που διώκεται, μόνο η διαδικασία θα καταλήξει μετά από χρόνια. Η μόνη αποτελεσματική λύση είναι να χαρακτηριστεί αυτόφωρο αδίκημα. Ακούγεται ότι με τους «έξυπνους» μετρητές το πρόβλημα θ’ αντιμετωπιστεί, όμως μέχρι τότε χρειάζονται άμεσα μέτρα.
  • Οι μπαταξήδες δεν βλέπουν το λόγο να πληρώσουν τους λογαριασμούς αφού δεν κινδυνεύουν να τους κοπεί η παροχή. Φυσικά ούτε που σκέπτονται ν’ αλλάξουν πάροχο. Η απόφαση της διοίκησης να τους κυνηγήσει είναι θετική. 
Όλα αυτά είναι στη βάση του προβλήματος. Η πώληση παγίων είναι η εύκολη λύση, μόνο που είναι ασπιρίνες μέχρι να καταλήξει ο ασθενής. Θυμίζουν ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και φυσικά όταν εκ των πραγμάτων ιδιωτικοποιηθεί θ’ αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα που ανέφερα και θα είμαστε ευτυχείς που πλέον η ΔΕΗ θα έχει κέρδη. Επομένως πρέπει πριν εφαρμοστούν τα όποια μέτρα να μελετηθούν όλα τα παραπάνω και να ληφθούν αποφάσεις που θα έχουν μακροχρόνια απόδοση. Η ιδιωτικοποίηση ή η διάλυση της ΔΕΗ είναι δυνατές λύσεις. Προσωπικά διαφωνώ, όμως πρέπει να ληφθεί από τώρα απόφαση και το σπουδαιότερο ν’ ανακοινωθεί. Ο καταναλωτής τη ΔΕΗ εμπιστεύεται και είναι γνωστή η συμβολή της στην ανάπτυξη και τη συγκράτηση των τιμών. Είναι κρίμα και απαράδεκτο ν’ αφεθεί να αιμορραγεί μέχρι να βγει η ψυχή της. 
     
     ΑΛΒΕΡΤΟΣ  ΜΑΪΣΗΣ
Πρώην Δ/ντής στη Γεν. Δ/νση
       Μεταφοράς της ΔΕΗ
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: