Του Χάρη Φλουδόπουλου
Θετικό πρόσημο, στο σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση για τη ΔΕΚΟ, η οποία διανύει την πιο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της, έβαλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το περίγραμμα των δράσεων που θα εξειδικευτούν από τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.
"Θα κάνουμε τα πάντα, ό,τι χρειάζεται, για να σώσουμε τη ΔΕΗ από τη βέβαιη καταστροφή στην οποία την οδήγησαν οι προκάτοχοί μας”, τόνισε κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας την αναφορά του στην εταιρεία κατά τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις.
Ο ίδιος αποκάλυψε τους τέσσερις βασικούς άξονες του σχεδίου που θα αναλυθεί και θα εξειδικευτεί με συγκεκριμένα μέτρα από τον υπουργό Ενέργειας:
1. Δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι καταναλωτές με αυξήσεις.
2. Θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα όπου χρειαστεί για να ενισχυθεί η δημόσια επιχείρηση.
3. Θα κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
4. Αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής.
Όπως σώθηκε και αναπτύχθηκε ο ΟΤΕ, έτσι και καλύτερα θα προχωρήσει και η ΔΕΗ, τόνισε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας στον αρμόδιο υπουργό Κ. Χατζηδάκη να αναπτύξει τα ειδικά μέτρα και τις αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες για την επιχείρηση.
Κορυφαίο φιλοεπενδυτικό στοίχημα το turnaround
Όπως έδειξε και η ομιλία του πρωθυπουργού, η αποτελεσματικότητα του σχεδίου δράσης για τη ΔΕΗ αποτελεί μείζον ζητούμενο όχι μόνο γιατί ενδεχόμενη κατάρρευση της επιχείρησης αποτελεί συστημική απειλή. Υπάρχει και η αντίθετη ανάγνωση, που λέει ότι μια πιθανή επιτυχία, ένα επιχειρηματικό turnaround, σε μια εταιρεία που δεινοπάθησε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας συγκεκριμένων λανθασμένων αποφάσεων και στρατηγικών επιλογών, θα έδινε ένα ισχυρό επενδυτικό σήμα στην αγορά και κυρίως στους ξένους θεσμικούς επενδυτές ακόμη πιο ισχυρό και από τη θετική πορεία της αγοράς ομολόγων.
Για την πληγωμένη ελληνική αγορά, η υπόθεση της ΔΕΗ θεωρείται στοίχημα που δεν μπορεί να χαθεί και που, εάν κερδηθεί, μπορεί να δώσει σήμα επενδυτικής υγείας και αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης στους διεθνείς επενδυτές.
Την άποψη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι υπάρχει σημαντική κινητικότητα αλλά και έντονες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες στη μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.
Σε αυτή την κατεύθυνση δεν θα πρέπει να θεωρούνται τυχαίες και οι σχετικές αναφορές του κ. Χατζηδάκη στη καταβαράθρωση της αξίας της μετοχής της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται στους εξής άξονες:
1) Στήριξη της ρευστότητας με κυνήγι των κακοπληρωτών. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, ωστόσο μπορούν να υπάρξουν δομικά μέτρα και παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν ότι η ΔΕΗ θα εισπράττει αυτά που της αναλογούν. Άλλωστε, ένα από τα βασικά προβλήματα της επιχείρησης είναι οι ανεξόφλητες οφειλές ύψους 2,7 δισ. ευρώ που επιβαρύνουν την επιχείρηση ως αποτέλεσμα πολιτικών του πρόσφατου παρελθόντος που έκλειναν το μάτι στα κινήματα "δεν πληρώνω”. Είναι χαρακτηριστικό, σήμερα πελάτες της ΔΕΗ που έχουν οικονομική δυνατότητα, να έχουν απλήρωτους λογαριασμούς 2 ετών και να συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται κανονικά.
Ένα από τα μέτρα που έχει προταθεί και εξετάζεται είναι η αλλαγή του πλαισίου για το καθεστώς καθολικής υπηρεσίας. Τι είναι αυτό το καθεστώς; Όταν ένας πελάτης απομακρύνεται από έναν πάροχο (ΔΕΗ) λόγω οφειλών, τότε συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται για ένα διάστημα στο καθεστώς της αποκαλούμενης "καθολικής υπηρεσίας”. Τι σημαίνει αυτό; Με λίγο ακριβότερη χρέωση, που όμως συνεχίζει να μην πληρώνει, συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται, με το κόστος να βαρύνει και πάλι τη ΔΕΗ. Υπάρχουν καταναλωτές που βρίσκονται σε καθεστώς "καθολικής υπηρεσίας” για 2 και πλέον χρόνια και δεν τους κόβεται το ρεύμα. Η εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΗ είναι να κόβεται το ρεύμα στους 2 μήνες.
Παράλληλα, για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας αναμένονται οι κινήσεις στο μέτωπο της τιτλοποίησης: η ΔΕΗ προχωρά τις διαδικασίες και εκτιμάται ότι στα τέλη του καλοκαιριού θα μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητά της με ένα ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις πάντως θεωρείται δύσκολο να υπάρξει αναφορά του κ. Χατζηδάκη σε αυξήσεις.
Άλλα μέτρα που εξετάζονται για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ αφορούν στις οφειλές του κράτους προς τη ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών και τα φθηνά τιμολόγια των ευπαθών ομάδων (ΥΚΩ). Πριν από τις εκλογές, η Ρυθμιστική Αρχή απεφάνθη ότι το κράτος χρωστά στη ΔΕΗ 195 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες του 2011 (η ΔΕΗ διεκδικούσε 685 εκατ. ευρώ). Το ερώτημα είναι πώς θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα, με δεδομένο ότι υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και άλλες προτεραιότητες του κρατικού προϋπολογισμού.
2) Κεφαλαιακή ένεση της ΔΕΗ με πώληση των δικτύων διανομής. Η μεγάλη ευκαιρία για τη ΔΕΗ να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια από την πώληση του ΑΔΜΗΕ χάθηκε εξαιτίας του εκτρωματικού σχεδίου που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση, αποσπώντας βίαια ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο χωρίς αποζημίωση για την εταιρεία. Υπάρχει δυνατότητα να αντλήσει η εταιρεία σημαντικότατα κεφάλαια με την πώληση του δικτύου διανομής, το οποίο και θα επωφεληθεί από την είσοδο ενός νέου επενδυτή που θα μπορεί να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις για τη συντήρηση, να μειώσει τις βλάβες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα των έξυπνων μετρητών που επί χρόνια καρκινοβατεί.
3) Μετά την εξυγίανση, αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή. Στόχος να μετατραπεί η διάσωση της ΔΕΗ σε όχημα για τη γιγάντωση και ανάδειξή της σε ακλόνητο πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΟΤΕ και στις τηλεπικοινωνίες, προς όφελος των εργαζομένων αλλά και της αγοράς και των καταναλωτών.
Τα ειδικά μέτρα για την στήριξη της ρευστότητας αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών για τη ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιαστούν στην ομιλία του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, τη Δευτέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου