DEH

DEH

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

“Ουδέν πρόβλημα” για τη συνέχεια των εργασιών κατασκευής της Πτολεμαΐδας 5 λέει η ΔΕΗ .


Γιάννα Παπαδημητρίου
 
Αμετακίνητη στο στόχο για την υλοποίηση της επένδυσης στην Πτολεμαΐδα 5 εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών εμφανίζεται η ΔΕΗ, παρά τις πλείστες διαρροές περί σοβαρών προβλημάτων στη ροή της χρηματοδότησης προς την ανάδοχο του έργου ΤΕΡΝΑ, η οποία μάλιστα εμφανίζονταν ως διατιθέμενη να αναστείλει τις κατασκευαστικές εργασίες τον Αύγουστο.
Μάλιστα, κύκλοι της ΔΕΗ αφενός επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν έχει καμία σχετική πληροφόρηση από την ΤΕΡΝΑ, αφετέρου υπογραμμίζουν ότι η ανάδοχος του έργου δε θα μπορούσε να βρει έρεισμα στη μεταξύ τους σύμβαση προκειμένου να διακόψει τις εργασίες.
Η τοποθέτηση αυτή της ΔΕΗ έρχεται ως απόπειρα να μπει τέλος σε μια εντεινόμενη φημολογία των τελευταίων ημερών, που ήθελε την ΤΕΡΝΑ να κάνει ως τώρα υπομονή και να προχωράει τις εργασίες παρά τη συνεχή καθυστέρηση στις πληρωμές από την πλευρά της ΔΕΗ.
Μια φημολογία, πάντως, που ουδέποτε επιβεβαιώθηκε επισήμως από τη διοίκηση της ΤΕΡΝΑ, όπως δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως ούτε το ενδεχόμενο αναστολής των εργασιών τον Αύγουστο και υποχρεωτικού “παγώματος” των συμβάσεων των εργαζομένων στην κατασκευή της μονάδας.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχαν υπάρξει επίσημες τοποθετήσεις ούτε από την πλευρά της ΔΕΗ, ούτε από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ, η ανησυχία που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των εργαζομένων ήταν έντονη, όπως και οι αντιδράσεις από την τοπική κοινότητα της Πτολεμαΐδας και της ευρύτερης περιοχής.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το θέμα έθεσε ίσως πρώτος δημοσίως ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, προσπαθώντας να πιέσει από τη μεριά του ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου προς όφελος των δυο εταιρειών, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο διαφυλάσσονταν και τα δικαιώματα των εργαζομένων της περιοχής.
Στην ίδια κατεύθυνση, και ο πρόεδρος των ξενοδόχων της περιοχής επεσήμανε ότι η τοπική κοινωνία δε θα μπορούσε εύκολα να σηκώσει το βάρος που θα επέφερε στις πλάτες της ενδεχόμενη διακοπή των εργασιών.
Ανεξάρτητα από το αν επιβεβαιωθούν τελικά οι Κασσάνδρες ή μπει τέλος στη σεναριολογία μετά και την παρέμβαση αυτή της ΔΕΗ, παραμένει ως γεγονός ότι η μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα έχει μπλεχτεί στα απόνερα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που προκαλεί κυρίως το έλλειμμα ρευστότητας της ΔΕΗ.
Έτσι, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αλλά και οι εργαζόμενοι στην κατασκευή της νέας μονάδας, όπως φυσικά και η τοπική κοινωνία, μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της οποίας σχετίζεται άμεσα με την πορεία της ΔΕΗ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα στα οποία τους οδήγησε η ένταση του ανταγωνισμού και τα διάφορα σχέδια για την “απελευθέρωση” της αγοράς ενέργειας, οι συνέπειες της οποίας έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα για ακόμα μια φορά στις πρώτες σελίδες της επικαιρότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: