DEH

DEH

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Γ. Στάσσης: Στροφή 180 μοιρών στο προφίλ διοίκησης στη ΔΕΗ

Γ. Στάσσης: Στροφή 180 μοιρών στο προφίλ διοίκησης στη ΔΕΗ
Την πλήρη αλλαγή στο μοντέλο διοίκησης που υπάρχει σήμερα στη ΔΕΗ με ισχυρό συμβολισμό αλλά και σημειολογία, σηματοδοτεί η επιλογή για τον επικεφαλής της εταιρείας, που θα κληθεί να φέρει σε πέρας το επίπονο και γεμάτο προκλήσεις σχέδιο διάσωσης και μετασχηματισμού της ΔΕΚΟ.
Ο απερχόμενος διοικητής, γέννημα θρέμμα της ΔΕΗ, με έντονη πολιτική και συνδικαλιστική δράση, άποψη και ιστορία εντός της εταιρείας, θα αντικατασταθεί από το δυναμικό νέο, με διεθνή εμπειρία επικεφαλής, ο οποίος όμως εκτός από τις παραστάσεις ενός πολυεθνικού ομίλου, γνωρίζει καλά τα ελληνικά δεδομένα της αγοράς, τόσο σε ό,τι αφορά την ίδια τη ΔΕΗ, με την οποία είχε ο ίδιος σχέση (από την περίοδο της Tellas) όσο και σε ό,τι αφορά τις ισορροπίες και τις τάσεις του κλάδου (από την περίοδο της Enel Green Power Hellas.
Παρασκήνιο
Ως προς το παρασκήνιο της επιλογής, αποδεικνύεται ότι μόνο ένας μικρός στενός κύκλος γνώριζε για την επιλογή, έστω και εάν συνεργάτες του ΥΠΕΝ είχαν περιγράψει το προφίλ του: νέος μάνατζερ που κατάφερε να αναδειχθεί και να αναρριχηθεί στην ιεραρχία μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στάσσης βρισκόταν στη short list μαζί με ακόμη 3 υποψήφιους, τα βιογραφικά των οποίων είχε ξεχωρίσει ο υπουργός ενέργειας Κ. Χατζηδάκης για την ηλεκτρική καρέκλα του διοικητή της ΔΕΗ.
Ο ίδιος ο κ. Στάσσης πληροφορήθηκε χθες για την απόφαση του υπερταμείου να τον προτείνει και ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή "παιζόταν” εάν η επίσημη ανακοίνωση θα γινόταν  αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Το υπουργείο έκρινε ότι πιθανή καθυστέρηση θα χαλούσε το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί για την εταιρεία και ταυτόχρονα ήθελε να δώσει το δικό του μήνυμα για το πως βλέπει το αύριο της ΔΕΗ.
Συμβολισμός 
Και τουλάχιστον σε επίπεδο συμβολισμού, η περίπτωση του 45άρη μάνατζερ, είναι ό,τι πιο ταιριαστό: με πολυετή ενασχόληση στον τομέα του ηλεκτρισμού, σε μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολυεθνικές, στην οποία διακρίθηκε με αλλεπάλληλες διεθνείς προαγωγές, έχοντας μεγάλη γνώση της πράσινης ενέργειας αλλά και της συμβατικής, σε μια δύσκολη αγορά όπως αυτή της Ρουμανίας, με ομοιότητες αλλά και με διαφορές σε σχέση με την Ελληνική. 
Αλλά και η περίπτωση της Enel είναι ένα παράδειγμα των χαμένων ευκαιριών για τη ΔΕΗ, υπό την έννοια ότι η ιταλική εταιρεία εγκαίρως παραχώρησε μερίδιο αγοράς εντός Ιταλίας, μετασχηματίστηκε σε διεθνή όμιλο αξιοποιώντας τα κεφάλαια που εισέπραξε για την διεθνή της επέκταση αλλά και για την ταχεία ανάπτυξή της στις ΑΠΕ, όπου σήμερα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως. Το παράδειγμα αυτό, όπως και το μετασχηματισμό της ρουμανικής αγοράς, ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ τα έχει ζήσει και τα ξέρει "από μέσα”.
Και βέβαια ο ίδιος με την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 7ετή καριέρα στο εξωτερικό, στέλνει και ένα άλλο μήνυμα ενός νέου επιτυχημένου επαγγελματία που επιστρέφει στη χώρα για να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια, κάνοντας πράξη το "brain regain” δηλαδή την αντίστροφη διαδρομή του brain drain που έκαναν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες επαγγελματίες στην εποχή της κρίσης. 
Ως προς την ουσία της επιλογής και το τι σηματοδοτεί για τη ΔΕΗ, αυτό θα φανεί στην πράξη. Ωστόσο είναι σαφές ότι: πρώτον ο κ. Στάσσης θα κληθεί να εφαρμόσει τα μέτρα διάσωσης και βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, να προχωρήσει την εσωτερική αναδιάρθρωση για τη βελτίωση της λειτουργίας και των οικονομικών επιδόσεων και να ξεκινήσει το μετασχηματισμό με έμφαση στις ΑΠΕ, που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά. Θα πρέπει επίσης να προετοιμάσει το έδαφος για την πώληση μεριδίου στα δίκτυα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Η επιλογή του δείχνει τη σαφή προτίμηση - επιθυμία για ευρωπαϊκές εταιρείες… 
Τι λένε για αυτόν
Το ενδιαφέρον με την περίπτωσή του κ. Στάσση είναι ότι ο ίδιος βρίσκεται στην καλύτερη επαγγελματική του φάση και υπό αυτήν την έννοια δεν έρχεται στη ΔΕΗ για να γράψει τα τελευταία του ένσημα ή να πάρει ένα καλό εφάπαξ αλλά για να αξιοποιήσει το expertise που απέκτησε σε ένα ομολογουμένως δύσκολο εγχείρημα. 
Πώς όμως τον περιγράφουν όσοι τον έχουν ζήσει και τι γνώμη έχουν για την απόφασή του να δεχθεί να αναλάβει το δύσκολο και απαιτητικό εγχείρημα της ΔΕΗ;
Συνεργάτης του που τον γνωρίζει ήδη από τη θητεία του στα telecoms κάνει λόγο για τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. Σαν προσωπικότητα, τον περιγράφει ως απλό, άνθρωπο, με πολυετή εμπειρία στην αγορά σε έναν τεράστιο όμιλο, ο οποίος στη θητεία του στη Ρουμανία διαχειρίστηκε μια εταιρεία ίδιου και μεγαλύτερου μεγέθους από τη ΔΕΗ. 
Είναι ενδιαφέρον δε, ότι όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της Enel Francesco Starace πήρε μεταγραφή από τις ΑΠΕ στον μητρικό όμιλο, έτσι και ο κ. Στάσσης, από την πράσινη ενέργεια έκανε τη μετάβαση στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και μάλιστα σε μια αγορά που έζησε πωλήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εισαγωγές στο χρηματιστήριο κλπ. 
Στέλεχος της αγοράς της πράσινης ενέργειας που συνεργάστηκε μαζί του στην ΕΛΕΤΑΕΝ κάνει λόγο για ικανότατο μάνατζερ, τόσο στα οικονομικά όσο και στο development. Το γεγονός ότι αναρριχήθηκε και μάλιστα γρήγορα στην ιεραρχία μιας πολυεθνικής δεν είναι τυχαίο, αναφέρει σχετικά, βάζοντας μόνο μία υποσημείωση για το κατά πόσο θα έχει ο ίδιος τα περιθώρια αλλά και την ελευθερία να δράσει ως μάνατζερ στην εταιρεία. 
Το τυπικό
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της εταιρείας το οποίο και θα αποφασίσει για τη σύγκληση της έκτακτης ΓΣ, σε διάστημα 3 εβδομάδων, η οποία και θα κληθεί να αποδεχθεί την πρόταση του υπερταμείου για το διορισμό του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: