DEH

DEH

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Νέα σύμβαση της ΔΕΗ με την ELFE, διακανονισμός και για τα χρέη 29 εκατ ευρώ - Προχωρά και η σύμβαση με ΛΑΡΚΟ

 
Κοντά στα 30 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ.Παναγιωτάκης, μιλώντας για τη συμφωνία που επήλθε εταξύ των δύο πλευρών.
Επιβεβαιώνοντας όσα είχε γράψει προ ημερών το “Energypress", ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι η συμφωνία με την εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, πήρε προ ημερών την έγκριση του διοικητικού της συμβουλίου, και εκτός από όρους για την από εδώ και πέρα προμήθεια σε ρεύμα, προβλέπει διακανονισμό και των παλαιών οφειλών, ύψους 28,6 εκατ ευρώ.
Της συμφωνίας είχε προηγηθεί σχετικά πρόσφατα η δικαίωση της ΔΕΗ από δικαστήριο, που της έδινε τη δυνατότητα να κόψει το ρεύμα στην ELFE, με συνέπεια η τελευταία να προσέλθει στο τραπέζι με προτάσεις για συμβιβασμό. Από πλευράς ΔΕΗ, αφού αρχικά απέρριψε τις προτάσεις της πλευράς Λαυρεντιάδη, κατέθεσε τις δικές της, και τα δύο μέρη ήλθαν τελικά σε συμφωνία.
Τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν τέλος στον ιδιότυπο τρόπο πληρωμής, που είχε επιβάλει στη ΔΕΗ, από τον Αύγουστο του 2017, δικαστήριο της Καβάλας , δηλαδή να συνεχίσει προμηθεύει την ELFE με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά να πληρώνεται όχι από την ίδια, παρά μέσω ενός από τα πολλά παρένθετα σχήματα που είχε δημιουργήσει ο όμιλος Λαυρεντιάδη, τη "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης".
Ετοιμες στο μεταξύ να υπογράψουν τη νέα σύμβαση εμφανίζονται οι διοικήσεις της ΔΕΗ και της ΛΑΡΚΟ, συμφωνία που δίνει παράταση ζωής στη ζημιογόνο μεταλλουργία, η οποία χρωστά στην πρώτη πάνω από 300 εκατ ευρω. Ταυτόχρονα, αδυνατεί να επιστρέψει τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 135,6 εκατ. ευρώ, με την Κομισιόν να της έχει δώσει διορία δύο μήνες και την κυβέρνηση να επιχειρεί να "αγοράσει" χρόνο, προκειμένου να μην σκάσει στα δικά της χέρια η νικελοβιομηχανία.
Σε ότι αφορά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ έχει αποδεχθεί να περιορίσει την παραγωγή της σε ποσοστό περίπου 20%, ώστε να μειωθεί αντιστοίχως και το μηνιαίο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημερινά 5,5 εκατ. ευρώ, στα 4,1 εκατ. ευρώ, ποσό που η βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να αποπληρώσει. Εαν για έκτακτους λόγους, όπως για παράδειγμα μια ξαφνική εκτίναξη των δικαιωμάτων CO2 στα χρηματιστήρια, ο λογαριασμός υπερβεί τα 4,1 εκατ. ευρώ το μήνα, τότε η συμφωνία προβλέπει την κατάθεση εγγυητικών επιστολών που θα ανανεώνονται σε μηνιαία βάση.
Η νικελοβιομηχανία έχει επίσης δεσμευτεί για την εκχώρηση προς τη ΔΕΗ του ποσού των 4,1 εκατ. ευρώ από εισροές πελατών της, καθώς επίσης για την παροχή εγγυήσεων σε περίπτωση αύξησης του κόστους ενέργειας, κατά το αναλογούν πάντα ποσό. Στην ουσία η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στη ΛΑΡΚΟ να αυξήσει την παραγωγή της, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέχει εγγυήσεις στη ΔΕΗ για την έγκαιρη αποπληρωμή του ρεύματος που θα καταναλώνει σε μηνιαία βάση. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω η ΔΕΗ θα συνεχίσει να παρέχει στη ΛΑΡΚΟ το προνομιακό τιμολόγιο της υφιστάμενης σύμβασης.

energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: