DEH

DEH

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Να πληρώνει και ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές και τις απώλειες δικτύου ζητάνε οι προμηθευτές – Σοβαρή η οικονομική ζημιά

Γιάννα Παπαδημητρίου
 
Παρά τη μείωση των ρευματοκλοπών και συνεπώς τη σχετική μείωση των ποσών που καλούνται να καταβάλλουν, οι προμηθευτές ρεύματος αντιδρούν στη δυσανάλογη και αναίτια, όπως ισχυρίζονται, επιβάρυνσή τους από τις απώλειες δικτύου κάθε είδους.
Η ουσία είναι ότι τα ποσά που «χάνει» το σύστημα λόγω των ρευματοκλοπών, τα πληρώνουν οι προμηθευτές αναλογικά με την κατανάλωση που εκπροσωπεί ο καθένας. Οι προμηθευτές όμως δεν μπορούν στην πραγματικότητα να τα μετακυλήσουν στα τιμολόγια, από τη στιγμή που, ως γνωστόν, τον τόνο στην τιμολογιακή πολιτική τον δίνει η ΔΕΗ.
Προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, οι ιδιώτες προμηθευτές ζητάνε ένα τουλάχιστον μέρος του κόστους των ρευματοκλοπών, το οποίο ήταν στα 80 εκατ. το χρόνο και τώρα αναμένεται να είναι γύρω στα 60, να το χρεώνεται ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ. Το επιχείρημά τους, σε γενικές γραμμές,  είναι ότι αποτελεί ευθύνη και του ΔΕΔΔΗΕ το γεγονός ότι δεν μπορεί να πιάσει τους ρευματοκλέπτες.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο energypress στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λιανική του ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει πλέον να αναλάβει κι αυτός το μέρος του κόστους που του αναλογεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΡΑΕ έχει αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί ότι θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει γράψει το energypress. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση.
Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, η µη καταγραφόµενη, λόγω ρευµατοκλοπών, ενέργεια ενσωµατώνεται στις µη τεχνικές απώλειες δικτύου. Οι προµηθευτές καταβάλλουν στη χονδρεµπορική αγορά το κόστος για την ενέργεια που κατανάλωσαν οι πελάτες τους, προσαυξηµένο κατά τις απώλειες.
Συνεπώς, έτσι αυξάνεται το χονδρεµπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια αντανακλάται (ή δεν αντανακλάται) στα τιµολόγια λιανικής πώλησης.
Σημειώνεται ότι αυτή η λογική διέπει τις παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ, οι οποίες, όμως δεν έχουν δώσει λύση στο πρόβλημα που εντοπίζουν οι ιδιώτες προμηθευτές.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, ξεκίνησε να τρέχει στις 29 Μαρτίου του 2018 και η έναρξη εφαρμογής αποκοπών υπερήμερων υπόχρεων οφειλών έναντι ρευματοκλοπής, άρχισε στις 26 Ιουνίου του 2018.
Τα αποτελέσματα, όμως, απέχουν κατά πολύ από αυτά που θα ικανοποιούσαν τις αιτιάσεις των προμηθευτών. Όπως τονίζουν στο energypress στελέχη του κλάδου, στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, κρίνεται πλέον απαραίτητο ο Κώδικας να προστατεύει εκτός από το Διαχειριστή και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Οι ιδιώτες προμηθευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, να θεσπιστεί σύστημα συμμόρφωσης για τον Διαχειριστή όσον αφορά την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών σε περιπτώσεις αποκοπών/απενεργοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι προμηθευτές υφίστανται σημαντική επιβάρυνση από τέτοιου είδους κακές πρακτικές, τη στιγμή μάλιστα που στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, την είσπραξη των οποίων διαχειρίζονται οι εταιρείες, περιλαμβάνονται και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις του Διαχειριστή.
Στρεβλώσεις με οικονομική ζημιά στους προμηθευτές
Τα παράπονα των προμηθευτών, μάλιστα, είναι έντονα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πολλές είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες υφίστανται οικονομική ζημιά που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Το energypress αναφθέρηκε πρόσφατα στο ζήτημα της προκαταβολής των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους διαχειριστές από τους προμηθευτές.
Αντίστοιχα ζητήματα αναφέρουν και σήμερα οι συνομιλητές μας. Για παράδειγμα, όπως μας εξηγούν, υπάρχουν περιπτώσεις όπου για αποκοπές, επανασυνδέσεις, άσκοπη μετάβαση, αντικατάσταση μετρητή λόγω ρευματοκλοπής κ.λπ. προκαλούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αιτημάτων. Παράλληλα, όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ χρεώνει τους προμηθευτές με ποσά, τα οποία οι προμηθευτές μετακυλίουν στους καταναλωτές.
Τέτοιες στρεβλώσεις ενέχουν κίνδυνο να προκληθεί μη διαχειρίσιμη οικονομική ζημιά στους προμηθευτές, όπως επισημαίνουν στελέχη του κλάδου.
Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος, προτείνουν να υπάρξει πρόβλεψη στον Κώδικα ώστε τα συγκεκριμένα ποσά να αποδίδονται στον Διαχειριστή μόνο εφόσον εισπραχθούν.
Επίσης, προτείνουν να δίνεται στους προμηθευτές δυνατότητα αποκοπής για τέτοιες περιπτώσεις.
Οι εταιρείες ζητούν ακόμα να ενημερώνονται άμεσα για τις περιπτώσεις που εντοπίζεται ρευματοκλοπή σε μετρητές που εκπροσωπούν, καθώς επίσης και να τους κοινοποιούνται οι σχετικές δικογραφίες που σχηματίζει η εισαγγελία.
Τέλος, θέτουν για μια ακόμα φορά επιτακτικά το ζήτημα να προχωρήσει η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, ιδιαίτερα στις περιοχές εκείνες όπου τα φαινόμενα ρευματοκλοπών είναι πιο έντονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: