Μπορεί η τοποθέτηση της ΔΕΗ -μέσω δυο στελεχών της- για τα ΝΟΜΕ να τάραξε τα νερά τις προηγούμενες ημέρες, όμως φαίνεται πιθανό να έχουμε και συνέχεια σε τέτοιες επιθετικού τύπου παρεμβάσεις.
Τουλάχιστον έτσι μπορεί να ερμηνευτεί το ύφος, αλλά και το περιεχόμενο της τοποθέτησης δυο υψηλόβαθμων στελεχών της ΔΕΗ στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Εορδαίας περί του τι μέλει γενέσθαι με τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Εν ολίγοις, τα παριστάμενα στελέχη της ΔΕΗ επισήμαναν ότι η ευθύνη για τις συνέπειες που θα επιφέρει το σβήσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς δεν βαραίνουν την επιχείρηση, αλλά τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στην υπόθεση φορείς, που άφησαν τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εδώ, ιδίως, δε, τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Στην τοποθέτησή του, κ. Κώστας Θεοδωρίδης, που πλέον υπηρετεί στο γραφείου του προέδρου της ΔΕΗ με ευθύνη για την επικοινωνία της ΔΕΗ με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, μετέφερε την αγωνία του Μ. Παναγιωτάκη για την εξασφάλιση της συνέχειας της λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς, που, όπως τόνισε δεν εξασφαλίζεται με το ισχύον μέχρι σήμερα νομικό πλαίσιο (για τις μονάδες 1 και 2 μετά το Μάρτιο και για τις μονάδες 3 και 4 μετά το Μάιο).
Μάλιστα, όπως είπε, μια μελέτη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ, δείχνει ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος θα εκτοξευτεί σε τριψήφια νούμερα σε περίπτωση που βγουν εκτός συστήματος οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αμυνταίου (η συγκεκριμένη μελέτη είχε γίνει προτού εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την παράταση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου).
Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο Διευθυντής του ΑΗΣ Καρδιάς κ. Αλέκος Σουμελίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα 21 σενάρια τα οποία περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα μελέτη τα οποία, όπως σημείωσε, αναδεικνύουν ότι σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των μονάδων η χώρα θα αντιμετωπίσει έλλειμμα ισχύος, όχι ενέργειας.
Γι’ αυτό, όπως τόνισε, το πρόβλημα των μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς (αλλά και του ΑΗΣ Αμυνταίου, για τον οποίο δόθηκε προσωρινή λύση με την πρόσφατη ΚΥΑ), δεν είναι πρόβλημα της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως είναι εθνικό πρόβλημα. Σε υψηλούς, μάλιστα, τόνους, υπογράμμισε ότι «ευθύνη για αυτό προφανώς έχει η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ».
Ανεξάρτητα, πάντως, από το πώς κινείται ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα η ΔΕΗ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παριστάμενοι στη σύσκεψη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσαν την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τον ΑΗΣ Καρδιάς, χωρίς πάντως να γίνουν πιο συγκεκριμένοι ως προς το πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου