DEH

DEH

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Διαταγή πληρωμής από ΔΕΗ για τα 32 εκατ. της Χαλυβουργικής, κοντά σε συμφωνία με ELFE, το αγκάθι της ΛΑΡΚΟ



Διαταγή πληρωμής ετοιμάζεται να εκδώσει η ΔΕΗ για τα 32 εκατ ευρώ που της χρωστά η Χαλυβουργική, την οποία και είχε κατηγορήσει ότι παραβίασε τη μεταξύ τους σύμβαση.
Στην πράξη θα πρόκειται για το επόμενο βήμα από πλευράς ΔΕΗ, μετά την άρση εκπροσώπησης της βιομηχανίας, την οποία και είχε καταγγείλει πριν τις γιορτές ότι παρ’ ότι δεν παράγει χάλυβα και συναφή προϊόντα από το 2015, εντούτοις εκείνη συνέχιζε να απολαμβάνει τη προνομιακή τιμολόγηση που προσφέρεται αποκλειστικά προς τις χαλυβουργίες.Τώρα η ΔΕΗ προχωρά στην επόμενη φάση, δηλαδή στην έκδοση διαταγής πληρωμής για να εισπράξει το χρέος των 32 εκατ ευρώ, προβαίνοντας στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, αφού υποστηρίζει ότι η οικογένεια Αγγελόπουλων ενοικίαζε εδώ και χρόνια τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Ελευσίνας, σε μονάδα παραγωγής υγροποιημένων αερίων μιας τρίτης εταιρείας.
Σε συμβιβασμό με τα Λιπάσματα
Σε ένα άλλο μέτωπο μεγάλου οφειλέτη της, αυτό της ELFE, η ΔΕΗ βρίσκεται κοντά σε συμβιβασμό με τα λιπάσματα, προκειμένου να ρυθμισθεί το μεταξύ τους χρέος, που βρίσκεται κοντά στα 15 εκατ ευρώ.
Είχε προηγηθεί η δικαίωση της ΔΕΗ από δικαστήριο, που της έδωσε τη δυνατότητα να κόψει το ρεύμα στην ELFE, με συνέπεια η τελευταία να προσέλθει στο τραπέζι με προτάσεις για συμβιβασμό. Από πλευράς ΔΕΗ, αφού αρχικά απέρριψε τις προτάσεις της πλευράς Λαυρεντιάδη, κατέθεσε τις δικές της, και τώρα τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό.


Τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν τέλος στον ιδιότυπο τρόπο πληρωμής, που είχε επιβάλει δικαστήριο της Καβάλας στη ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2017, δηλαδή να συνεχίσει προμηθεύει την ELFE με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά να πληρώνεται όχι από την ίδια, παρά μέσω ενός από τα πολλά παρένθετα σχήματα που είχε δημιουργήσει ο όμιλος Λαυρεντιάδη, τη "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης".


Αγκάθι η ρύθμιση των 90 εκατ ευρώ της ΛΑΡΚΟ


Το μεγαλύτερο ωστόσο “αγκάθι” συνεχίζει να λέγεται ΛΑΡΚΟ, και με την οποία δεν έχει ακόμη επέλθει οριστική συμφωνία. Βασική εκρεμμότητα, είναι ο τρόπος ρύθμισης των χρεών που γεννήθηκαν από την έναρξη ισχύος της τελευταίας μεταξύ τους σύμβασης, έως και σήμερα, και ανέρχονται σε περίπου 90 εκατ ευρώ.


Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ συμφώνησε να μειώσει κατά 20% τη παραγωγή της, ωστόσο μένουν ακόμη πάρα πολλά να γίνουν προκειμένου να καταστεί βιώσιμη η νικελοβιομηχανία, της οποίας το εργατικό κόστος παραμένει στα 39.000 ευρώ το χρόνο.


"Εάν παρουσιαστεί αξιόπιστο σχεδιο διάσωσης για να σωθεί η ΛΑΡΚΟ εμεις σαν ΔΕΗ ειμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο επικεφαλής της Μ. Παναγιωτάκης, θυμίζοντας ότι η ΔΕΗ ελέγχει το 11,45% της νικελοβιομηχανίας, και προσθέτοντας πως αν παρουσιαστεί κάποιο αξιόπιστο σχέδιο, η Κομισιόν θα είναι πρόθυμη να το συζητήσει. Εκτός της ΔΕΗ, μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ είναι με 55,19% το ΤΑΙΠΕΔ και με 33,36% η Εθνική.


Νέα μελέτη για τα βιομηχανικά τιμολόγια


Ταυτόχρονα με το κυνήγι των μεγαλοοφειλετών της, η ΔΕΗ προχωρά και σε μελέτη που της έχει ζητήσει το υπερΤαμείο, σχετικά με τα βιομηχανικά τιμολόγια. Στόχος της είναι και να διατηρήσει τις εκπτώσεις αλλά και να προχωρήσει σε κάποιες αυξήσεις, όπως είπε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, δίχως να δώσει λεπτομέρειες για το ύψος τους.


Δεν έχει περάσει πάντως πολύς καιρός από τότε που κατέληξε σε αδιέξοδο η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τις μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις, έπειτα από την άρνηση της βιομηχανίας να αποδεχθεί τις προτάσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.


Επειτα από πυκνές επαφές μεταξύ του υπουργού και της ΕΒΙΚΕΝ, του φορέα που εκπροσωπεί τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, στα τέλη Νοεμβρίου οι εκπρόσωποί τους είχαν απορρίψει και επίσημα τις προτάσεις του, που σύμφωνα με τις πληροφορίες συνίστανται σε τρία σημεία.


- Παράταση των εκπτώσεων όγκου στις νέες συμβάσεις, που μπορεί να παρέχει η ΔΕΗ μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης.


- Παράταση της έκπτωσης συνέπειας που παρέχει η ΔΕΗ.


- Αύξηση 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια


Τότε η βιομηχανία είχε απαντήσει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αύξηση 10% στα τιμολόγια, αφού έχει ήδη επιβαρυνθεί με αυξήσεις 20% λόγω της ρήτρας CO2, την οποία πλέον αυτά ενσωματώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: