DEH

DEH

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Στην επόμενη κυβέρνηση η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων για την ενέργεια – Κομβικός ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές

Στην επόμενη κυβέρνηση η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων για την ενέργεια – Κομβικός ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές
Κομβικής σημασίας θα είναι η κατάληξη της πώλησης των λιγνιτικών σε σχέση με την μεταβίβαση των δύο μονάδων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας
Για την επόμενη κυβέρνηση παραπέμπονται τα επόμενα βήματα των μεταρρυθμίσεων στον ενεργειακό τομέα.
Η ολοκλήρωση των επαφών με τους θεσμούς που
πραγματοποιήθηκε σήμερα χωρίς την παρουσία του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη, κατέγραψε τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες στην πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας που συναρτάται με το μέλλον της ΔΕΗ.
Κομβικής σημασίας θα είναι η κατάληξη της πώλησης των λιγνιτικών σε σχέση με την μεταβίβαση των δύο μονάδων Μεγαλόπολης και Πτολεμαΐδας, που αθροιστικά ξεπερνούν το 10% της συνολικής παραγωγής καθώς και του τιμήματος που θα λάβει η ΔΕΗ.
Μια αποτυχία του διαγωνισμού επαναφέρει στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο την πώληση των υδροηλεκτρικών για την οποία τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν κάνει μνεία.
Αντίστοιχα, σαν εναλλακτική λύση προτάθηκε από τους θεσμούς και η επέκταση των ΝΟΜΕ, εργαλείου που έχει κριθεί αναποτελεσματικό και ζημιογόνο για τη ΔΕΗ.
Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του target model που θα καθορίσει τη νέα μορφή της ενεργειακής αγοράς αλλά και όλες οι εκκρεμότητες που είναι ανοιχτές, μεταφέρουν στην επόμενη κυβέρνηση τις υποχρεώσεις να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό με στόχο ένα αξιόπιστο μοντέλο.

 
Νωρίτερα το worldenergynews.gr έγραφε:

Χωρίς την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη η σημερινή συνάντηση με τους θεσμούς για τα ενεργειακά.
Η ερμηνεία που δίνεται έχει να κάνει με το γεγονός ότι ουσιώδεις αποφάσεις προς νέες κατευθύνσεις δεν μπορούν να ληφθούν στην προεκλογική περίοδο που βρισκόμαστε.
Όπως είναι γνωστό τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ανοίξει ήδη θέματα αύξησης τιμολογίων της ΔΕΗ, πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων και επέκτασης των ΝΟΜΕ σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές.
ο ζήτημα των τιμολογίων είναι η πρώτη προτεραιότητα καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης έθεσε από την προηγούμενη εβδομάδα.
Όμως  είναι αντιληπτό ότι σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων.
Εκείνο επίσης που έχει διαφανεί είναι ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ δεν φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
‘Ωστε σε συνδυασμό με την  αύξηση τιμολογίων με ρήτρα ρύπων και αντίστοιχα μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν.
Καθώς μάλιστα στο 2019 η προγραμματισμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ δημιουργεί ρίσκα ως προς την διατήρηση του υψηλού πλεονάσματος.
Είναι προφανές ότι ο κ. Σταθάκης θα μετακυλίσει τις αυξήσεις στην επόμενη κυβέρνηση, οπότε και τα πολιτικά διακυβεύματα δεν θα υφίστανται, υπολογίζοντας προσωρινά ότι εφόσον ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σημειώσει στοιχειώδη επιτυχία θα μπορέσει να υποκαταστήσει βραχύβια έσοδα, ενώ παράλληλα και η μείωση της έκπτωσης έχει μείνει ανοικτή.
Όμως η ΔΕΗ θα αναγκαστεί στους επόμενους μήνες να αυξήσει τα τιμολόγιά της με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, καθώς οι τιμές των CO2 παραμένουν φέτος σε υψηλότερο μέσο επίπεδο σε σχέση με το 2018.

Η επαναφορά της πώλησης των υδροηλεκτρικών

Παράλληλα οι Θεσμοί προεξοφλώντας μικρή επιτυχία για την πώληση των λιγνιτικών προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ ζητώντας επαναφορά της πώλησης των υδροηλεκτρικών.

Μια τέτοια κίνηση θα επιτύχει υψηλά τιμήματα και θα συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως θα αφαιρέσει από την ΔΕΗ πλεονεκτήματα  κατά την λειτουργία του target model, καθώς η ΔΕΗ θα χάσει πρόσβαση σε καθαρή και φθηνή ενέργεια.
Κατά τον τρόπο αυτό και η υπόθεση των υδροηλεκτρικών, που με μαθηματική ακρίβεια είχε προβλεφθεί ότι θα επανέλθει μετά την Β Αξιολόγηση, θα είναι στο μενού της ατζέντας της μετεκλογικής περιόδου.
Συμπερασματικά διαφαίνεται ότι η ΔΕΗ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στην μετεκλογική περίοδο με διακύβευμα πια την ουσιαστική πρόοδο στην εξυγίανση της εταιρίας.
Παράλληλα οι θεσμοί θα επιμείνουν στην επέκταση των NOME σαν εναλλακτικό σενάριο για την πρόοδο της απελευθέρωσης της αγοράς παρά την αποτυχία του μέτρου και την ζημία που προκαλεί στην ίδια την ΔΕΗ.
Οι θεσμοί θα θέσουν επίσης την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ Εμπορίας, όμως είναι εμφανές ότι θα καθορίσουν περισσότερο το μετεκλογικό πεδίο στα κρίσιμα ζητήματα της ΔΕΗ, όπου και θα εξελιχθεί μια κρίσιμη πολιτική μάχη.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: