DEH

DEH

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ζήτημα ημερών η συμφωνία με Κομισιόν για το μόνιμο μηχανισμό ΑΔΙ – Στόχος η τελική κοινοποίηση έως το τέλος Μαρτίου

 
Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, εκτιμούν αξιόπιστες πηγές που έχουν γνώση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης του ΥΠΕΝ με την Κομισιόν, ότι θα υπάρχει συμφωνία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στείλει το notification, δηλαδή το τελικό κείμενο των παρατηρήσεών της για το ελληνικό σχέδιο του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος.
Ο φιλόδοξος στόχος που έχει τεθεί είναι, μετά την αποστολή του  notification, να προσαρμοστεί ο Μηχανισμός στις παρατηρήσεις της Κομισιόν και να σταλεί η επίσημη και τελική κοινοποίηση στο τέλος Μαρτίου.
Από εκείνο το σημείο και μετά θα χρειαστεί κάποιο διάστημα (ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία θα το προχωρήσουν οι υπηρεσίες της Κομισιόν) για την οριστική έγκριση εκ μέρους των Βρυξελλών, ωστόσο η κοινοποίηση και μόνον θα επιτρέψει την προεργασία για την πρώτη δημοπρασία ΑΔΙ που θα γίνει οπωσδήποτε εντός του 2019.
Αυτό, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει να κατοχυρώσει ΑΔΙ και η κατασκευαζόμενη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαϊδα 5.
Οι επαφές των δύο πλευρών, ΥΠΕΝ και Κομισιόν, μέσω τηλεδιασκέψεων και ανταλλαγής mail, είναι συχνότατες το τελευταίο διάστημα και οι Βρυξέλλες δείχνουν να έχουν επίγνωση του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά προβλήματα που επιχειρείται να λυθούν είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, και ο στόχος είναι να καταστεί απολύτως συμβατό το ελληνικό σχέδιο με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. ώστε να μην μπορούν στη συνέχεια να εγερθούν ζητήματα νομιμότητας των συνεπειών εφαρμογής του.
Ούτως ή άλλως η Κομισιόν έχει αναγνωρίσει ότι ο πυρήνας του Σχεδίου είναι συμβατός με τις κοινοτικές κατευθύνσεις, πολύ περισσότερο αφού «πατάει» πάνω στο ήδη εγκεκριμένο Ιταλικό μοντέλο και είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσαρμογές που ζητήθηκαν είναι και αυτές προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης ομοιότητας προς το σύστημα ΑΔΙ των Ιταλών.
Κεντρικό θέμα υπήρξε σε όλη τη διαδικασία ο τρόπος συμμετοχής της διαχείρισης ζήτησης στο μηχανισμό, θέμα που ενδιαφέρει την ενεργοβόρο βιομηχανία. Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε με την Κομισιόν, αντί της ενσωμάτωσης της συμμετοχής της ζήτησης στο Μηχανισμό των εποχιακών δημοπρασιών, να γίνει επίσημο αίτημα για αυτοτελή μηχανισμό διακοψιμότητας.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινοποίησης, ο μηχανισμός θα είναι τεχνολογικά ουδέτερος και θα βασίζεται σε διαγωνισμούς δημοπράτησης “δικαιωμάτων αξιοπιστίας” (reliability options) σε όλες τις υφιστάμενες μονάδες, συμπεριλαμβανόμενων και των λιγνιτικών μονάδων, καθώς και στη διαχείριση ζήτησης. Παράλληλα θα δοθεί σε επόμενο στάδιο η δυνατότητα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από γειτονικές χώρες να συμμετέχουν μέσω των διασυνδέσεων στον μηχανισμό στη βάση της μεταφορικής ικανότητας των διασυνδετικών γραμμών, μετά από σχετική συμφωνία μεταξύ των διαχειριστών των γειτονικών χωρών.
Ο μόνιμος Μηχανισμός των ΑΔΙ ενδιαφέρει βεβαίως κατά κύριο λόγο τους ιδιώτες θερμικούς ηλεκτροπαραγωγούς και τη ΔΕΗ, καθώς διαμορφώνει σε σημαντικό βαθμό το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούν να δουλέψουν την επόμενη δεκαετία. Ενδιαφέρει όμως, και τους παίχτες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, καθώς τα ΑΔΙ που θα πάρουν οι μονάδες διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το μελλοντικό έσοδό τους..

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: