DEH

DEH

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ενώ ο Σταθάκης μπολοκάρει αυξήσεις τιμολογίων και πωλήσεις νερών, οι Θεσμοί ορίζουν τη μετεκλογική ατζέντα

Ενώ ο Σταθάκης μπολοκάρει αυξήσεις τιμολογίων και πωλήσεις νερών, οι Θεσμοί ορίζουν τη μετεκλογική ατζέντα
Oι Θεσμοί πιέζουν για μέτρα που δεν θα γίνουν δεκτά από την ελληνική πλευρά
Η επαναφορά της πώλησης των υδροηλεκτρικών μονάδων σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που ήδη έχουν τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών γνωστοποιήσει προς την ελληνική πλευρά, είναι τα δυσκολότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στην σημερινή συνάντησή του με τους Θεσμούς.
Το ζήτημα των τιμολογίων είναι η πρώτη προτεραιότητα καθώς και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης έθεσε από την προηγούμενη εβδομάδα.
Όμως  είναι αντιληπτό ότι σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων.
Εκείνο επίσης που έχει διαφανεί είναι ότι το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ δεν φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
‘Ωστε σε συνδυασμό με την  αύξηση τιμολογίων με ρήτρα ρύπων και αντίστοιχα μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, οι καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν.
Καθώς μάλιστα στο 2019 η προγραμματισμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ δημιουργεί ρίσκα ως προς την διατήρηση του υψηλού πλεονάσματος.
Είναι προφανές ότι ο κ. Σταθάκης θα μετακυλίσει τις αυξήσεις στην επόμενη κυβέρνηση, οπότε και τα πολιτικά διακυβεύματα δεν θα υφίστανται, υπολογίζοντας προσωρινά ότι εφόσον ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σημειώσει στοιχειώδη επιτυχία θα μπορέσει να υποκαταστήσει βραχύβια έσοδα, ενώ παράλληλα και η μείωση της έκπτωσης έχει μείνει ανοικτή.
Όμως η ΔΕΗ θα αναγκαστεί στους επόμενους μήνες να αυξήσει τα τιμολόγιά της με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, καθώς οι τιμές των CO2 παραμένουν φέτος σε υψηλότερο μέσο επίπεδο σε σχέση με το 2018.

 
Η επαναφορά της πώλησης των υδροηλεκτρικών
 
Παράλληλα οι Θεσμοί προεξοφλώντας μικρή επιτυχία για την πώληση των λιγνιτικών προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ ζητώντας επαναφορά της πώλησης των υδροηλεκτρικών.
Μια τέτοια κίνηση θα επιτύχει υψηλά τιμήματα και θα συγκεντρώσει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, όμως θα αφαιρέσει από την ΔΕΗ πλεονεκτήματα  κατά την λειτουργία του target model, καθώς η ΔΕΗ θα χάσει πρόσβαση σε καθαρή και φθηνή ενέργεια.
Κατά τον τρόπο αυτό και η υπόθεση των υδροηλεκτρικών, που με μαθηματική ακρίβεια είχε προβλεφθεί ότι θα επανέλθει μετά την Β Αξιολόγηση, θα είναι στο μενού της ατζέντας της μετεκλογικής περιόδου.
Συμπερασματικά διαφαίνεται ότι η ΔΕΗ θα αποτελέσει ένα από τα βασικά πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης στην μετεκλογική περίοδο με διακύβευμα πια την ουσιαστική πρόοδο στην εξυγίανση της εταιρίας.
Παράλληλα οι θεσμοί θα επιμείνουν στην επέκταση των NOME σαν εναλλακτικό σενάριο για την πρόοδο της απελευθέρωσης της αγοράς παρά την αποτυχία του μέτρου και την ζημία που προκαλεί στην ίδια την ΔΕΗ.
Οι θεσμοί θα θέσουν επίσης την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ Εμπορίας, όμως είναι εμφανές ότι θα καθορίσουν περισσότερο το μετεκλογικό πεδίο στα κρίσιμα ζητήματα της ΔΕΗ, όπου και θα εξελιχθεί μια κρίσιμη πολιτική μάχη.
 
www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: