DEH

DEH

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Στις 8 Φεβρουαρίου η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ εν αναμονή της αποεπένδυσης – Θα εφαρμοστούν και μέτρα περιορισμού των εξαγωγών


Μετατίθεται η διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (NOME) από τις 23 Ιανουαρίου που προβλεπόταν, για τις 8 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ.
Όπως αναφέρουν στο energypress πηγές της Αρχής, η μεταφορά της ημερομηνίας γίνεται προκειμένου να αξιολογηθεί η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελικά χρειαστεί να προσαυξηθούν οι φετινές ποσότητες των 1.444 MWh/h κατά 520 MWh/η που είναι το «πέναλτι» της προηγούμενης χρονιάς ή αν αυτό τελικά δεν θα προστεθεί.
Ως γνωστόν η ΡΑΕ έχει υποχρέωση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να αποφασίσει για την τελική κατανομή των πρόσθετων ποσοτήτων ΝΟΜΕ που θα πρέπει να δημοπρατηθούν φέτος καθώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο τέλος του 2018. Το «πέναλτι» αυτό όμως δεν θα ισχύσει, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, εάν εν των μεταξύ έχει τελεσφορήσει ο διαγωνισμός της αποεπένδυσης και υπογραφεί το SPA.
Το να έχει υπογραφεί το SPA, μετά τις αναβολές που υπήρξαν στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, θεωρείται σχεδόν αδύνατον. Η Αρχή αναμένει όμως το αν θα υπάρξουν έστω δεσμευτικές προσφορές στον διαγωνισμό πώλησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι 520 MWh/h δεν θα μπουν στο φετινό πρόγραμμα. Αν όμως δεν υποβληθούν ή πάει πιο πίσω ο διαγωνισμός τότε αυτές οι πρόσθετες ποσότητες, βάσει του νόμου θα κατανεμηθούν στις 4 δημοπρασίες του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενήμερο είναι και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας προκειμένου να προχωρήσει στην μετάθεση της πρώτης δημοπρασίας που ήταν για τις 23 Ιανουαρίου και προέβλεπε τη διάθεση ποσοτήτων 240 MWh/h.
Σημειώνεται ότι με βάση τους μνημονιακούς στόχους  στο τέλος του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.
Τα μέτρα περιορισμού των εξαγωγών
Την ίδια στιγμή η μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής της 1ης για το 2019 δημοπρασίας εξυπηρετεί και το στόχο να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα περιορισμού των εξαγωγών ρεύματος αγορασμένου από τα NOME.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ, μετά και το «πράσινο φως» της Κομισιόν, αποφάσισε ήδη τη λήψη μέτρων περιορισμού, καθώς η έρευνα των υπηρεσιών της έχει καταδείξει κατάχρηση του θεσπισμένου μέτρου ανοίγματος της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγές θέλουν η Αρχή να έχει ζητήσει από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τη σύνταξη της σχετικής απόφασης με κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με το κείμενο που είχε βγει στη δημόσια διαβούλευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, στους προμηθευτές που έχουν και εσωτερικό φορτίο θα επιτρέπεται η μερική εξαγωγή προϊόντων ΝΟΜΕ.
Οι εξαγωγές, όμως, φαίνεται ότι θα απαγορευτούν για εκείνους που δεν έχουν εσωτερικό φορτίο, λένε οι πληροφορίες, δηλαδή για τους αποκλειστικά εμπόρους και traders.
Τα μέτρα κατά πάσα πιθανότητα, μετά τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής για τις 8 Φεβρουαρίου, θα εφαρμοστούν πριν την πρώτη δημοπρασία των ΝΟΜΕ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: