DEH

DEH

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Παναγιωτάκης: Πρέπει να σταματήσει η πτώση των κερδών για να μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές - Χωρίς εύλογο τίμημα δεν πουλάμε τις λιγνιτικές

Σειρά ερωτήσεων δέχτηκε σήμερα στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σχετικά με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και τα διάφορα τρέχοντα θέματα, όπως ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων.
Η συζήτηση έγινε με αφορμή τους διαγωνισμούς της ΔΕΗ για
την εξασφάλιση ποσοτήτων ντίζελ και φυσικού αερίου, καθώς και για τη νέα σύμβαση με τα ΕΛΤΑ. Όπως δήλωσε αρχικά ο κ. Παναγιωτάκης, με τη νέα διευθέτηση που έγινε με τα ΕΛΤΑ παύει πλέον να υφίσταται το χρέος τους προς τη ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι είναι πλήρως εξομαλυμένες εδώ και ένα χρόνο οι χρηματοροές από τα ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι εντός των λίγων επόμενων ημερών θα παύσει επίσης να υπάρχει η εκκρεμότητα με το χρέος των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ ανέθεσε τις ταχυδρομικές αποστολές των λογαριασμών στα ΕΛΤΑ έως τον Μάρτιο του 2019. Έγινε διαγωνισμός με τη συμμετοχή των Ελληνικών Ταχυδρομείων και της ACS, στο πλαίσιο του οποίου κρίθηκε ότι μόνο τα ΕΛΤΑ πληρούσαν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης, καθώς καλύπτουν με υποκαταστήματα το 95% των Καλλικρατικών Δήμων.
Όσον αφορα το φυσικό αέριο ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε πως “πετύχαμε καλύτερη τιμή σε σχέση με αυτή της μακροχρόνιας σύμβασης”. Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, ανέρχεται σε όφελος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την επιχείρηση. Στην περίπτωση του ντίζελ, υπογράμμισε ότι υπάρχει εξοικονόμηση σε σχέση με το παρελθόν λόγω της διασύνδεσης των Κυκλάδων.
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, απηύθυνε ερώτηση για την οικονομική θέση της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι στο γ' τρίμηνο του 2018 η επιχείρηση είχε μηδενικό περιθώριο κέρδους. Ο κ. Σκρέκας ρώτησε ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το δ' τρίμηνο του 2018, καθώς και για τη συνέχεια.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος επιτέθηκε στον κ. Σκρέκα λέγοντας ότι “δεν έχουμε τέτοιες πληφοροφίες για την οικονομική θέση της επιχείρησης. Μάλλον προχωράτε σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες επαναλαμβάνοντας σενάρια καταστροφολογίας”. Παράλληλα, τόνισε ότι “η κληρονομιά που αφήσατε στη ΔΕΗ την είχε τελευταία στις ΑΠΕ. Ο ειδικός λογαριασμός είναι τώρα πλεονασματικός και αυτό έχει οφέλη για όλους”. Τέλος, είπε ότι “αυτά που αφήνατε στη ΔΕΗ με τη 'μικρή ΔΕΗ' ήταν υποβάθμιση και εμείς την αποτρέψαμε. Πως θα ανταποκρινόταν η μισή ΔΕΗ στα ερωτήματα που θέτετε σήμερα;”
Μείωση κερδών αλλά εξυπηρέρτηση υποχρεώσεων
Στις απαντήσεις του, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως “είναι γεγονός ότι μειώνονται τα κέρδη μας. Οι μέτοχοι δεν πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένοι από αυτή την άποψη και το φαινόμενο πρέπει να σταματήσει. Αλλά πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι καταναλωτές με τη έκπτωση συνέπειας 15% που υιοθετήσαμε, οι εργαζόμενοι γιατί υπογράψαμε δύο συλλογικές συμβάσεις που ικανοποίησαν τα αιτήματα και η Πολιτεία γιατί μειώσαμε το δανεισμό κατά 1,2 δις. ευρώ από το 2015 και πληρώσαμε πάνω από 1,5 δις. φόρους, όπως και οι προμηθευτές μας διότι μόνο φέτος προγραμματίζουμε 687 εκατ. επενδύσεις. Η Πτολεμαΐδα 5 είναι αδικημένο έργο διότι είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων ετών και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά δεν έχει αναδειχτεί”.
Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι “μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες κατά δεκάδες εκατ. ευρώ μέσα από σφιχτή διαχείριση και υπάρχουν κι άλλα περιθώρια. Τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από διάφορες προβλέψεις. 151 εκατ. ευρώ ήταν για τις αποζημιώσεις προσωπικού τα επόμενα χρόνια. Η ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωμένη να δημοσιεύει αποτελέσματα τριμήνου και εννεαμήνου, αλλά τα δημοσιεύουμε για λόγους διαφάνειας και για να δίνουμε σήματα προς τους επενδυτές. Μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου είχαμε την αναβάθμιση από την S&P κατά δύο μονάδες, που ανοίγει το δρόμο για να βγούμε στις αγορές”.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε πως “δεν μπορώ να πω το τελικό EBITDA για το 2018, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι προβλέψεις. Το 2014 που είχαμε υψηλό EBITDA είχαν γίνει ανατιμήσεις στα τιμολόγια, ήταν άλλες οι τιμές CO2 και είχαμε το 97% της αγοράς στη λιανική και 70 με 75% στην παραγωγή. Σήμερα με παραγωγή στο 50-55% και μερίδια αγοράς περί το 80%, σημαίνει ότι αγοράζουμε από τη χονδρική για να καλύψουμε τις επιπλέον ανάγκες μας σε ρεύμα. Η χονδρική τιμή έχει ανέβει κατά 30% από τα 54 στα 68 ευρώ.
"Αυτά όλα δημιουργούν πίεση στα αποτελέσματα και μείωση κερδών που πρέπει να σταματήσει διότι αλλιώς θα μας δυσκολέψει να βγούμε στις αγορές" ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, θέτοντας έμμεσα το γνωστό θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Εξυπηρετούμε ωστόσο κανονικά τις υποχρεώσεις μας, συνέχισε ο πρόεδρος της επιχείρησης. Θα πληρώσουμε φέτος 50 εκατ. για τις εγχώριες τράπεζες, 200 εκατ. στην ευρωπαϊκή και το ομόλογο των 350 εκατ. ευρώ το Μάιο, όλα αυτά έχουν διασφαλιστεί και δε νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. Συνεχίζεται παράλληλα και η προσπάθεια για την βελτίωση της εισπραξιμότητας”.
Ο κ. Παναγιωτάκης είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι “δεν μιλάμε για σχέδιο διάσωσης, αλλά για σχέδιο ανάπτυξης της ΔΕΗ με αποδοτικότητα, επενδύσεις και επέκταση σε άλλες αγορές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό”.
Χρέη της ELFE
Σε ερώτηση για τα χρεή που έχει η ELFE, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι είναι από τους μεγαλύτερους οφειλέτες και χρωστάει περίπου 28,6 εκατ. ευρώ. Αποκάύψε ότι μετά από πιέσεις η εταιρεία έχει προσέλθει και έχει συμφωνήσει με τη ΔΕΗ (η συμφωνία έχει περάσει από το Δ.Σ.) για νέα σύμβαση με την οποία θα σταματήσουν οι απώλειες για τη ΔΕΗ και ταυτόχρονα θα διακανονιστούν οι παλιές οφειλές.
Λιγνιτικές μονάδες
Αναφερόμενος στο θέμα της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι είναι εκ φύσεως ένα δύσκολο project και για την ολοκλήρωσή του απαιτείτο περισσότερος χρόνος, όπως είχε επισημάνει, τόσο δημοσίως όσο και προς την Κομισιόν, προκειμένου να αποσαφηνιστούν θέματα όπως τα ΑΔΙ, το target model και οι συμβάσεις προμήθειας λιγνίτη. Παράλληλα ο κ. Παναγιωτάκης έστειλε εκ νέου μήνυμα "προς κάθε κατεύθυνση", ότι η χρονική πίεση που υπαρχει και η επιθυμία της ΔΕΗ να πουλήσει τις μονάδες δεν πρόκειται να την οδηγήσει στο να τις πουλήσει σε χαμηλή τιμή. "Αν το τίμημα δεν είναι εύλογο ας μην πουληθούνε" είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: Έχουμε και άλλες λύσεις, εάν δεν ευοδωθεί ο διαγωνισμός θα επανέλθουμε με καλύτερες προϋποθέσεις και θα πουλήσουμε τις μονάδες.
Είσοδος στο φυσικό αέριο
Για την προσπάθεια της ΔΕΗ στο φυσικό αέριο είπε ότι από τη στιγμή που η ΔΕΗ, η οποία ούτως ή άλλως είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου, γίνεται και προμηθευτής αερίου, αυξάνουν οι ανάγκες της σε ποσότητες. Ταυτόχρονα διευρύνονται οι πηγές τροφοδοσίας. “Θέλουμε και εμείς να προμηθευόμαστε αέριο από τις πηγές τροφοδοσίας. Έχουμε δημιουργήσει μια ιδιαίτερη μονάδα για αυτό το θέμα και τα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Ένα δείγμα είναι η σύμβαση που φέραμε ενώπιόν σας με 400.000 ευρώ όφελος. Προετοιμαζόμαστε και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες προμήθειας αερίου για μετά τη λήξη της σύμβασης που έχουμε με τη ΔΕΠΑ”.
Ηλεκτρονικοί λογαριασμοί
Για τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, τόνισε πως “είναι 700.000 οι εγγεγραμμένοι. Σχεδιάζουμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις, τουλάχιστον δέκα, να κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης. Στόχος είναι φέτος να φτάσουν τα 2 εκατομμύρια. Η ΔΕΗ είναι αποφασισμένη να προσφέρει κίνητρο ενός ευρώ για κάθε ηλεκτρονικό λογαριασμό”.
Νησιά
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ αναφέρθηκε επίσης στη δραστηριοποίηση της επιχείρησης, μέσω ειδικής μονάδας που έχει δημιουργήσει, στον ενεργειακό μετασχηματισμό των μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, όπου μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η αξιοποίηση του ανεξιοποίητου δυναμικού των εγκατεστημένων ΑΠΕ, που υπολογίζεται στο 25-30% της δυναμικότητας που υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: