DEH

DEH

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Απελεύθερος: Τι συμβαίνει με την Alpha Bank και τη ΔΕΗ

ΔΕΗ: Με βάση όσα δήλωσε η διοίκηση Παναγιωτάκη, για να έχει ελπίδα να βγει η ΔΕΗ στις αγορές με έκδοση ομολόγου, το οποίο θα τιμολογηθεί σε ανεκτά επίπεδα, θα πρέπει να προηγηθεί αύξηση στα τιμολόγια χρεώσεων. 
Είτε με ρήτρα κόστους εκπομπής ρύπων, είτε με μείωση της έκπτωσης συνέπειας, κατά τουλάχιστον 50%. 
ΔΕΗ ΙΙ: Αν τα έσοδα της ΔΕΗ αυξηθούν κατά 5%, οι ταμειακές της ροές θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Σήμερα, έχει αρνητικές ταμειακές ροές και δανείζεται για να αποπληρώνει ακόμη και τόκους. 
Με το κόστος, δε, αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων να έχει πενταπλασιαστεί μια αύξηση στις χρεώσεις είναι δικαιολογημένη.  
ΔΕΗ ΙΙΙ: Ήδη, το business plan, βάσει του οποίου αναχρηματοδοτήθηκε πέρσι από τις τράπεζες και πήρε και 200 εκατ. «φρέσκα», δεν εφαρμόζεται και υπάρχει ο κίνδυνος να αθετηθούν αριθμοδείκτες της δανειακής σύμβασης (σ.σ ενδέχεται να έχει ήδη γίνει). 
Προς το παρόν ο αρμόδιος υπουργός αρνείται να δεχθεί το αίτημα για αύξηση. Μόνο που έτσι η ΔΕΗ κινδυνεύει να βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση σε μερικούς μήνες. 
Υπενθυμίζεται ότι οι επιλογές της κυβέρνησης (ΑΔΜΗΕ, πώληση λιγνιτικών μονάδων αντί της «μικρής ΔΕΗ», bonus αποζημίωσης στους εργαζόμενους) επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση της Επιχείρησης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: