DEH

DEH

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Νέες διορθώσεις στο μέτρο για τις εξαγωγές ρεύματος NOME- «Περιθώριο ανοχής» στους προμηθευτές για ανάπτυξη πελατολογίου – Καταργούνται νομοθετικά οι προσαυξήσεις λόγω απόκλισης

Οι αντιδράσεις των προμηθευτών κατά τη διαβούλευση των προηγούμενων ημερών, και τα προβλήματα που εντόπισαν οι συμμετέχοντες, φαίνεται ότι οδηγούν σε νέες αλλαγές στα μέτρα περιορισμού των εξαγωγών ρεύματος αγορασμένου από τις δημοπρασίες NOME.
 
Οι προμηθευτές στις παρεμβάσεις τους διαπιστώνουν ότι το προτεινόμενο πλαίσιο τους αφήνει εκτεθειμένους κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό στην Οριακή Τιμή Συστήματος, δεν τους δίνει τη δυνατότητα να καλύψουν με τιμές NOME την επέκταση του πελατολογίου της στο μεσοδιάστημα από τη μία δημοπρασία στην άλλη, ενώ και για τα προϊόντα παλαιότερων δημοπρασιών θέτει φραγμό στις εξαγωγές μόνον στους προμηθευτές και όχι στους traders.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Χρηματιστήριο Ενέργειας (προφανώς σε συνεννόηση με τη ΡΑΕ) πρόκειται να εισηγηθεί διόρθωση της προηγούμενης πρότασης, με βασική διαφοροποίηση την υιοθέτηση ενός περιθωρίου ανοχής, πάνω από το μέσο φορτίο του, για κάθε προμηθευτή, προκειμένου να μπορεί να έχει τιμές NOME και όχι Οριακής Τιμής Συστήματος για τους νέους πελάτες του στο 3μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο δημοπρασίες.
Εξετάζονται επίσης τρόποι  για να διατηρούν τα κεκτημένα δικαιώματά τους προμηθευτές και traders, όσον αφορά τα προθεσμιακά προϊόντα που έχουν αγοράσει σε προηγούμενες δημοπρασίες.
Σύμφωνα με όσα πρότεινε στη διαβούλευση ο ΕΣΑΗ, θα πρέπει να συμπεριληφθούν κάποιες επιπλέον προβλέψεις που να οδηγούν στην ανάπτυξη των μεριδίων λιανικής εκ μέρους των εναλλακτικών παρόχων.
Συγκεκριμένα, για την επίτευξη της επιδιωκόμενης διείσδυσης θα πρέπει να προστεθεί πρόβλεψη θέσπισης ποσοστού διείσδυσης επί του Μέσου Ημερήσιου Εγχώριου Φορτίου, ώστε να μπορεί ο εναλλακτικός προμηθευτής να καλύψει με NOMEπελάτες που θα εκπροσωπήσει στο διάστημα των τριών μηνών που μεσολαβεί μεταξύ της διεξαγωγής δημοπρασιών και να μπορέσει τελικά να αυξήσει το μέσο ημερήσιο εγχώριο φορτίο του στην ποσότητα ΝΟΜΕ που θα πάρει από τη δημοπρασία, χωρίς στο μεσοδιάστημα να υφίσταται την επιβάρυνση του 8%.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται κίνητρο από την πλευρά των Αρχών, αλλά και δέσμευση από την πλευρά των εναλλακτικών προμηθευτών για την αύξηση των μεριδίων λιανικής. Μη τήρηση της δέσμευσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ποινών ώστε να διασφαλίζεται η ορθή χρήση του κινήτρου.
Ειδικότερα, ο ΕΣΑΗ προτείνει τη θέσπιση ενός επιπλέον ποσοστού, (κατ αναλογία του ποσοστού που υπήρχε στο αρχικό σχέδιο που στηριζόταν στο φορτίο βάσης και καταργήθηκε), το οποίο θα εφαρμόζεται επί της υπολογιζόμενης για κάθε Επιλέξιμο Προμηθευτή (που εκπροσωπεί πελάτες στην ελληνική επικράτεια) μέσης τιμής των Δηλώσεων Φορτίου του. Το επιδιωκόμενο όφελος από τη χορήγηση αυτού του επιπλέον ποσοστού είναι η χορήγηση της δυνατότητας χρήσης προθεσμιακών προϊόντων σε πιθανή αύξηση του Μέσου Ημερήσιου Εγχώριου Φορτίου του Επιλέξιμου Προμηθευτή ανάμεσα σε δύο δημοπρασίες.
Η ποσότητα των Προθεσμιακών Προϊόντων που αντιστοιχεί σε αυτό το ποσοστό θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάλυψης εγχώριου φορτίου και θα επιστρέφεται κατά τις ώρες που η Δήλωση Φορτίου του Προμηθευτή βρίσκεται κάτω από το Μέσο Ημερήσιο Εγχώριο Φορτίο του.
Επιπλέον, σε περίπτωση που ο Επιλέξιμος Προμηθευτής, στο διάστημα των 3 μηνών που μεσολαβούν ανάμεσα στις δύο δημοπρασίες δεν καταφέρει να διοχετεύσει αυτές τις επιπλέον ποσότητες στην αγορά, είτε μέσω αύξησης του μεριδίου του, είτε μέσω της δευτερογενούς αγοράς, τότε στο πλαίσιο της συμπληρωματικής εκκαθάρισης, στην επόμενη δημοπρασία θα του κατανεμηθεί μηδενικό επιπλέον ποσοστό.
Τέρμα οι προσαυξήσεις ποσοτήτων στις δημοπρασίες
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προμηθευτές ρεύματος βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς βλέπουν να στενεύουν πολύ τα περιθώρια που είχαν για πρόσβαση σε ποσότητες ρεύματος μέσω NOME.
Το θέμα αυτό γίνεται εντονότερο καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ΥΠΕΝ προωθεί νομοθετική ρύθμιση που να καταργεί τις προσαυξήσεις που προβλέπονται στις δημοπρατούμενες ποσότητες ρεύματος, λόγω απόκλισης των μεριδίων της ΔΕΗ από τον δεσμευτικό στόχο κάθε φορά.
Η ΡΑΕ ως γνωστόν έχει προγραμματίσει τη δημοπράτηση για το 2019 συνολικά 1444 MWh/h. Μέσα στον Ιανουάριο η ΡΑΕ θα έπρεπε να προσθέσεο και περίπου 520 MWh/h, ως προσαύξηση που αναλογεί στην απόκλιση από τους δεσμευτικούς στόχους του 2018 για τα μερίδια της ΔΕΗ. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει και κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει νομοθετική κάλυψη άμεσα.
Αντίθετα, τα 1444 MWh/h θα μειωθούν σημαντικά, περίπου κατά 520 MWh/h, αν προχωρήσει η υπόθεση της λιγνιτικής αποεπένδυσης της ΔΕΗ. Και τούτο διότι, ως γνωστόν, έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αντί για το 22% της συνολικής κατανάλωσης (για την ακρίβεια της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα κατά την προηγούμενη χρονιά), να δημοπρατηθεί μόλις το 13% εάν πουληθούν Μελίτη και Μεγαλόπολη. Συνεπώς θα μείνουν για να δημοπρατηθούν το 2019 περί τα 920 MWh/h.
Η έλλειψη επαρκών ποσοτήτων NOME μαζί με τη σταδιακή άνοδο της Οριακής Τιμής Συστήματος, δηλαδή της χονδρεμπορικής τιμής, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών στο χρηματιστήριο ρύπων, αλλά και των υψηλών τιμών στα καύσιμα δημιουργούν σύννεφα στον ορίζοντα της προμήθειας.
Πολύ περισσότερο όταν τον Ιούνιο θα αποφασιστεί η νέα τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών. Με τις τιμές του CO2 να βρίσκονται στα ύψη εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια μεγάλη άνοδος στις τιμές εκκίνησης, σύμφωνα δε με κάποιους υπολογισμούς, ακόμα και σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα στα οποία κατέληγαν οι προηγούμενες δημοπρασίες.
Τα δεδομένα ως εκ τούτου προοιωνίζονται αυξημένες τιμές αγοράς του ρεύματος εκ μέρους των προμηθευτών, γεγονός που σημαίνει ότι η πίεση στην οικονομική τους δραστηριότητα θα είναι μεγάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: