DEH

DEH

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Χ. Φλουδόπουλος: ΔΕΗ - Γόρδιος δεσμός τα τιμολόγια και το ομόλογο

Θεωρητικά, η χθεσινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, εκπλήρωσε μία από τις βασικές προϋποθέσεις, προκειμένου προχωρήσει στη δική της κίνηση για έξοδο στις αγορές κεφαλαίου και η ΔΕΗ. Άλλωστε το ίδιο είχε συμβεί και το 2014, όταν η ΔΕΚΟ ακολούθησε το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο επίσης είχε βγει στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ αντιμετωπίζεται ως εταιρεία συνδεδεμένη με το Δημόσιο, γεγονός που επηρεάζει σχετικά τόσο τις αξιολογήσεις, όσο και την διάθεση των επενδυτών να επενδύσουν σε αυτήν. Το 2014 πάντως η εταιρεία είχε εκδώσει 2 ομόλογα ένα 3ετές και ένα 5ετές 200 και 500 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Το υπόλοιπο του δεύτερου δανείου (350 εκατ. ευρώ) λήγει το Μάιο και η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε διαδικασία προετοιμασίας για νέα έκδοση, η οποία όμως έχει και άλλα προαπαιτούμενα.
Για την ακρίβεια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μηνου και την επιδείνωση των λειτουργικών μεγεθών της εταιρείας, η διοίκηση της εταιρίας δήλωσε ρητά ότι πλέον η ΔΕΗ έχει εξαντλήσει τα περιθώρια και τις αντοχές της για να επωμίζεται βάρη της αγοράς και νέα κόστη που προκύπτουν, όπως η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, με αποτέλεσμα να έχει ζητήσει αύξηση στα τιμολόγιά της.
Επομένως, το δεύτερο βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές κεφαλαίου είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας της μέσω της αύξησης των εσόδων από τις πωλήσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ έθεσε θέμα μείωσης της έκπτωσης συνέπειας ύψους 15% που χορηγεί στους πελάτες της αλλά και θέσπισης ρήτρας καυσίμων.
Τα "αιτήματα” της ΔΕΗ μάλιστα δημιούργησαν θετικές προσδοκίες και στην αγορά, κάτι που αποτυπώθηκε και στην επιφυλακτική άνοδο της τιμής της μετοχής στο ταμπλό. Από το 1,277 ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου, όταν η διοίκηση της ΔΕΗ έθεσε ανοιχτά θέμα τιμολογίων, η μετοχή έφτασε να κερδίζει έως και 8,8% στο 1,39 ευρώ. 
Το πρόβλημα ωστόσο επί της ουσίας παραμένει και ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Αυτό φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε χθες μιλώντας στο Athens Energy Forum ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Δ. Τζαννίνης, στο ερώτημα εάν θα προχωρήσει η ΔΕΗ στην κατάργηση ή μείωση της έκπτωσης συνέπειας.
Ο κ. Τζαννίνης, που έχει αναλάβει την εποπτεία μεταξύ άλλων και των οικονομικών, περιορίστηκε να πει ότι υπάρχουν μια σειρά από εργαλεία όπως η μείωση της έκπτωσης συνέπειας και η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα της ΔΕΗ, ωστόσο ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση και όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.
Το θέμα των τιμολογίων αναμένεται να τεθεί και στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος σήμερα θα περάσει από ακρόαση από την αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της ΔΕΗ, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, ο οποίος με δηλώσεις του έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμολογίων. 
Ωστόσο, η πίεση που δέχεται η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να βελτιώσει τα έσοδα της επιχείρησης, καθιστά πιο επιτακτική την ανάληψη δράσης εκ μέρους της επιχείρησης. Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι η πολιτική ηγεσία έχει αφήσει ανοιχτή μόνο την επιλογή της μείωσης ή κατάργησης της έκπτωσης συνέπειας 15%, ενώ για τη θέσπιση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα, εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτική έως αρνητική.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν τελικά δεν εγκριθεί η ρήτρα, μένει μόνο η έκπτωση από την οποία ή ΔΕΗ θα μπορούσε να ενισχύσει τα έσοδά της σε ετήσια βάση περίπου στα 100 έως 200 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζονται πιθανές απώλειες πελατών. 
Τέλος να σημειωθεί ότι θέμα κοστοστρέφειας των τιμολογίων της ΔΕΗ, για συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών, τίθεται και από την υπόλοιπη αγορά ηλεκτρισμού, η οποία θεωρεί ότι παραμένουν φαινόμενα υποτιμολογήσεων και ότι η εμπορική πολιτική της εταιρείας δεν αντανακλά τα πραγματικά κόστη παραγωγής. Αυτό άλλωστε τόνισαν επικαλούμενοι και τις ζημιές της εταιρείας εκπρόσωποι των εναλλακτικών προμηθευτών, που τοποθετήθηκαν στο Athens Energy Forum.

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: