DEH

DEH

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Καυτός Σεπτέμβρης για 3+1 αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια. Του Χάρη Φλουδόπουλου

 
Κρίσιμος είναι ο μήνας που ξεκινά για τις 3 σημαντικές αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας, την ίδια στιγμή που και η πώληση των 3 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (η ολοκλήρωση της οποίας θα ανοίξει το δρόμο και για την αξιοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΚΟ) μπαίνει στην τελική ευθεία. Σε κάθε μια αποκρατικοποίηση το ζητούμενο είναι διαφορετικό, αφού για παράδειγμα στο ΔΕΣΦΑ κρίσιμο είναι να εξασφαλιστούν εντός του μήνα οι τελευταίες ρυθμιστικές εγκρίσεις ώστε να μπορεί να κλείσει η οικονομική συναλλαγή εντός του έτους. Στον αντίποδα στην υπόθεση των ΕΛΠΕ, παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα και το νέο ρεκόρ κερδοφορίας, αντιμετωπίζει απρόσμενα εμπόδια, ενώ αρκετά ερωτήματα πρέπει  να απαντηθούν στην υπόθεση της ΔΕΠΑ.
Η αρχή του μήνα πάντως συνοδεύεται με την έναρξη των management interviews για τους λιγνίτες της ΔΕΗ. Το στενό χρονοδιάγραμμα της πώλησης των δύο εταιρειών τηρείται παρά τα προβλήματα (μπλόκο της ΓΕΝΟΠ στα site visits των επενδυτών) και υπάρχει αισιοδοξία ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Ο Σεπτέμβριος θεωρείται κρίσιμος για τις συγκεκριμένες πωλήσεις (η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών είναι στις 17 Οκτωβρίου) καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το due diligence και σύντομα θα υπάρχει μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το προσδοκώμενο τίμημα. Είναι σαφές πάντως ότι το ράλι των ρύπων (που ξεπέρασαν τα 21 ευρώ ο τόνος) δεν ευνοεί την επίτευξη υψηλού τιμήματος στην πώληση. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και περιλαμβάνεται στις βασικές μεταμνημονιακές υποχρεώσεις, η πώληση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2018 και το οικονομικό κλείσιμο στις αρχές του 2019 ώστε να ξεκινήσει αμέσως μετά η διαδικασία για την αξιοποίηση του 17% της ΔΕΗ.
Την ίδια στιγμή τα αρχικά πλάνα για διαδικασία εξπρές και πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ εντός του φθινοπώρου συναντούν απρόοπτα εμπόδια στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Ήδη το σωματείο ΠΣΕΕΠ έχει πετύχει να μπλοκάρει την είσοδο στις εγκαταστάσεις του ομίλου των αντιπροσωπειών των ενδιαφερόμενων επενδυτών (Vitol & Glencore), ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε διαβήματα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του διαγωνισμού που διενεργείται από το ΤΑΠΙΕΔ παραχωρείται το 50,1% των μετοχών, με το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) να παραχωρεί το 20% από το 35,48% που κατέχει σήμερα και την πλευρά Λάτση το 30,1% από 45,47% που κατέχει σήμερα. Στην πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος εμφανίστηκαν οι εταιρείες Glencore, Vitol, η Carbon Asset Management από τα ΗΑΕ,  η Alrai Group από το Ιράκ και η GFC Alliance. Εκτός από τις δύο πρώτες διεθνώς γνωστές εταιρείες trading, οι υπόλοιπες έχουν ήδη αποκλειστεί από τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Σε αντίθεση με την περίπτωση των λιγνιτών, τα εξαιρετικά αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, δημιουργούν συνθήκες για υψηλές προσφορές, εφάμιλλες της αξίας του ομίλου, στο διαγωνισμό.
Σε ό,τι αφορά την πώληση της ΔΕΠΑ, η οποία σύμφωνα με το σχέδιο που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς θα σπάσει σε δύο κομμάτια (εμπορία και δίκτυα) ώστε να πουληθεί πρώτα πλειοψηφικό μερίδιο μετοχών  της εμπορίας και στη συνέχεια μειοψηφικό κομμάτι των δικτύων, υπάρχουν επίσης καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα δεν έχουν ακόμη εγκριθεί οι συναλλαγές για την πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής. Οι δύο συναλλαγές είναι προαπαιτούμενο για να προχωρήσει ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της εταιρείας και στη συνέχεια να γίνει η εκκίνηση του διαγωνισμού. Για την εμπορία της ΔΕΠΑ, οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον αν και τα συμφέροντα και οι βλέψεις των παικτών της αγοράς εμφανίζονται να είναι διαφοροποιημένα και αντικρουόμενα. Είναι σαφές ότι με αφορμή τις εξελίξεις στο αέριο αναμένεται να δούμε σημαντικές αλλαγές αλλά και αναταράξεις στην αγορά.
Τέλος εντός του Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε προχθές η διοίκηση των ΕΛΠΕ αναμένονται οι ρυθμιστικές εγκρίσεις (πιστοποίηση ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού) για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία Snam, Fluxys, Enagas. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του αν. διευθύνοντος συμβούλου Ανδρέα Σιάμισιη, τότε στο διάστημα Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου αναμένεται η μεταβίβαση των μετοχών και το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής με την καταβολή των 535 εκ. ευρώ από την κοινοπραξία προς τους πωλητές (Δημόσιο 31% και ΕΛΠΕ 35%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: