DEH

DEH

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Από 25.000 έως 39.000 οι τιμές των ΑΔΙ στη σημερινή δημοπρασία για το μηχανισμό ευελιξίας - Πως κατανεμήθηκαν τα 4500 MW

Ανακοινώθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ τα αποτελέσματα της σημερινής δημοπρασίας για τον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας, τα οποία μπορείτε να δείτε στον εξής πίνακα:
 
 Οι προσφορές στα πλαίσια της δημοπρασίας κυμάνθηκαν από 25.000 ευρώ ως 39.000 ανά μεγαβατώρα ανά έτος. Αναλυτικότερα, μπορείτε να τις δείτε στον ακόλουθο πίνακα: 

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:
Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη δημοπρασία για τον προσωρινό μηχανισμό ευελιξίας, με τη δημοπρατούμενη ισχύ να φτάνει τα 4500MW και το πλαφόν να έχει οριστεί στα 39.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW ετησίως. 
Με βάση δηλαδή την ανώτατη τιμή, για ένα εργοστάσιο 400MW, τα προσωρινά ΑΔΙ μεταφράζονται σε έσοδα τριμήνου της τάξης των 3,9 εκ. ευρώ, αν και απομένει να φανεί στην πράξη που θα κυμανθούν οι προσφορές και πως θα διαμορφωθούν οι τιμές. Πάντως όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η ΡΑΕ θα παρακολουθήσει στενά τη διαγωνιστική διαδικασία και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματά της, με στόχο να αποφευχθούν ενδεχόμενες καταχρηστικές συμπεριφορές. 
Πάντως σε κάθε περίπτωση η σημερινή δημοπρασία αφορά στο επόμενο τρίμηνο, που σημαίνει ότι εάν διαπιστωθούν συμπεριφορές που ενδεχόμενα υποκρύπτουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, υπάρχει πάντα περιθώριο να ληφθούν μέτρα και να διορθωθούν πιθανές δυσλειτουργίες. Αναφορικά με την απαιτούμενη ισχύ που δημοπρατείται, ωστόσο, αίσθηση προκαλεί στην αγορά το γεγονός ότι αυτή δεν επικαιροποιείται, ανά τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονη εποχικότητα και διαφοροποίηση στις ανάγκες του συστήματος για διαθέσιμη ισχύ. 
Στη σημερινή δημοπρασία υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μονάδες αερίου και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, που έχουν ενταχθεί στο μητρώο των ευέλικτων παρόχων. 
Εκτός όμως από τον προσωρινό μηχανισμό, που έρχεται να καλύψει το κενό που προέκυψε από τον Απρίλιο του 2017 όταν και έληξε ο προηγούμενος μηχανισμός των ΑΔΙ, οι ηλεκτροπαραγωγοί βλέπουν θετικές εξελίξεις και σε δύο άλλα μέτωπα: την οριακή τιμή του συστήματος και στους ρύπους.
Συγκεκριμένα η μέση τιμή της ΟΤΣ τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 63,83 ευρώ η μεγαβατώρα και επηρεάζει θετικά τα έσοδα των μονάδων, αν και η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής συνδυάστηκε και με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, που είναι συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου και άμβλυνε τη θετική επίπτωση για τους ηλεκτροπαραγωγούς. 
Εκεί που υπάρχει ειδοποιός διαφορά ωστόσο έρχεται από την άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Έτσι καθώς ο άμεσος ανταγωνιστής των μονάδων αερίου, οι λιγνίτες, εμφανίζουν πολύ μεγάλες εκπομπές ανά μεγαβατώρα (1,5 tn), ενισχύεται σημαντικά η ανταγωνιστικότητα των μονάδων αερίου στο σύστημα. Για παράδειγμα, τον Αύγουστο η ΟΤΣ ορίστηκε σε ποσοστό 40,86% από λιγνίτες (304 ώρες) και 38,31% από μονάδες αερίου (285 ώρες). Το ενδιαφέρον που φαίνεται από τα στοιχεία της προημερήσιας αγοράς είναι ότι σε  ώρες που η ΟΤΣ ορίζεται από λιγνίτες, μονάδες αερίου μπαίνουν στο σύστημα, με χαμηλότερες προσφορές. 
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα και όσο οι τιμές των ρύπων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα άνω των 20 ευρώ/τόνος αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ανταγωνιστικότητα των μονάδων αερίου έναντι των λιγνιτών, που σημαίνει ότι θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι ώρες λειτουργίας αλλά και τα έσοδα των μονάδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: