DEH

DEH

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Ενεργειακό ινστιτούτο Οξφόρδης: Ως το 2023 θα αυξάνεται η τιμή του CO2 και μετά θα πέσει

 
Οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτές τις ημέρες, καθώς η αύξησή τους σε επίπεδα άνω των 20 ευρώ/τόνο επηρεάζουν μεταξύ άλλων και την επιτυχία της αποεπένδυσης στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
 
Η πλειοψηφία των αναλυτών συμφωνεί ότι αναμένεται περαιτέρω άνοδος μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς από το 2019 η αγορά θα είναι πολύ πιο “σφιχτή” εξαιτίας της εφαρμογής του ειδικού αποθεματικού (MSR) που συστήνει η Ε.Ε. ώστε να αναλάβει τα παραπανήσια δικαιώματα που κρατούσαν χαμηλά την τιμή όλα αυτά τα χρόνια.
Πάντως, μελέτη του Ενεργειακού Ινστιτούτου της Οξφόρδης αναφέρει ότι η άνοδος της τιμής τους δεν θα είναι διαρκής, αλλά εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι το 2023 και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πτώση. Αναλυτικότερα, τονίζει ότι η τιμή θα κορυφωθεί εκείνο το έτος στα 35 ευρώ/τόνο και εν συνεχεία θα μειωθεί στα 23 ευρώ το 2028 και ακόμα περισσότερο έπειτα.

Το ινστιτούτο σημειώνει, πάντως, ότι η πρόβλεψη αυτή γίνεται αποκλειστικά με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις επιλογές που ακολούθησε η Ε.Ε. μετά τον τριμερή διάλογο των τελευταίων δύο ετών, ιδίως σε ότι αφορά το MSR. Τα ευρωπαϊκά όργανα δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στην αγορά αν χρειαστεί στο μέλλον, άρα η τιμολογιακή πρόβλεψη γίνεται με δεδομένη αυτή την αβεβαιότητα.
Όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, “ο διπλασιασμός του ρυθμού εισόδου στο MSR οδηγεί σε ραγδαίο 'σφίξιμο' της αγοράς, καθώς προβλέπει μείωση των δικαιωμάτων που δημοπρατούνται ετησίως κατά 400 εκατ. μέσα στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του αποθεματικού. Η επίδραση του εντονότερου ρυθμού εισόδου στις τιμές είναι μεγαλύτερη από ότι των υπολοίπων μέτρων που προβλέπει η αναμόρφωση του ETS”.
Παράλληλα, τονίζεται ότι “οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν πολύ νωρίτερα από την έναρξη της Δ' φάσης του ETS, καθώς οι παίκτες της αγοράς θα αρχίσουν να ασφαλίζονται για τη μελλοντική τους ζήτηση αναμένοντας μια πιο σφιχτή αγορά τα επόμενα χρόνια”.
Οι παραπάνω τάσεις επιβεβαιώθηκαν ήδη από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών καθώς η τιμή έφτασε ήδη τα 22,5 ευρώ/τόνο. Πάντως, μετά το 2023 αναμένεται πτώση της τιμής, καθώς ο ρυθμός εισόδου στο MSR θα περιοριστεί μετά τα πρώτα πέντε χρόνια και η εισροή αχρησιμοποίητων δικαιωμάτων στην αγορά από τις αγορές ευελιξίας και τα επενδυτικά ταμεία θα ασκήσουν αρνητική πίεση.

/energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: