DEH

DEH

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Η ώρα της ΡΑΕ για τα ΝΟΜΕ Ποιοι παίζουν παιχνίδι με τις δημοπρασίες και εξάγουν το ρεύμα

Εν αναμονή του πορίσματος της ΡΑΕ για τις τέσσερις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες κάλεσε σε ακρόαση για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τις ποσότητες ρεύματος που αγόρασαν από τις δημοπραίσες ΝΟΜΕ, τα απολογιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος φεύγει σε εξαγωγές, πράγμα που εν μέρει εξηγεί γιατί δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ μέσω των ΝΟΜΕ. 
Σύμφωνα, με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΡΑΕ, το 33% των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διατέθηκε μέσω της δημοπρασίας του Απριλίου 2018 μεταπωλήθηκε σε traders στη δευτερογενή αγορά και κατέληξε σε εξαγωγές. 
Παρότι τα ΝΟΜΕ, δηλαδή οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, σχεδιάστηκαν για να μειωθεί το μερίδιο λιανικής της εταιρίας, οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν επέτρεψαν να τεθούν περιορισμοί στις εξαγωγές- αν και η ΡΑΕ το επιχείρησε. Το αποτέλεσμα, όπως δείχνει και η ίδια η πορεία των ΝΟΜΕ, είναι σημαντικές ποσότητες της ενέργειας αυτής- που μέχρι σήμερα είναι πιο φθηνή από την προμήθεια ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά- να διοχετεύονται σε εξαγωγές, είτε απ’ ευθείας είτε μέσω traders που αγοράζουν στη δευτερογενή αγορά. 
Η ίδια η ΡΑΕ, σε παρουσίαση που έκανε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει την ανομοιογένεια στις συναλλαγές και τη γενική τάση αύξησης των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά. Μάλιστα η τάση αυτή, φαίνεται να ακολουθεί ανοδική πορεία, με ελάχιστα διαλείμματα, από την πρώτη δημοπρασία, Οκτώβριος 2016, ως σήμερα. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ, που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Βασίλης Ζούβιας, προιστάμενος τμήματος εποπτείας και παρακολούθησης ενεργειακών αγορών χονδρικής της Ρυθμιστικής Αρχής, τον Οκτώβριο του 2016 κατέληξε στη δευτερογενή αγορά το 2% των ποσοτήτων της δημοπρασίας. Κατόπιν, τον Ιανουάριο 2017 από τα 145 MW που διατέθηκαν μέσω ΝΟΜΕ μεταπωλήθηκε στη δευτερογενή αγορά το 12%. Στην επόμενη δημοπρασία, Απρίλιος 2017, δεν παρατηρείται συναλλαγή μεταβίβασης στη δευτερογενή αγορά για το σύνολο των 145 MW. 
Στην επόμενη δημοπρασία ωστόσο, τον Ιούλιο 2017 από τα 145 MW, το 19% μεταβιβάστηκε στην δευτερογενή αγορά, ενώ τον Οκτώβριο 2017 και τον Φεβρουάριο 2018, από τις δύο μεγάλες δημοπρασίες, των 718 MW και των 400 MW αντίστοιχα, το 8% μεταπουλήθηκε στη δευτερογενή αγορά και κατόπιν σε εξαγωγές ,για να φθάσουμε, στην προτελευταία δημοπρασία, τον Απρίλιο 2018, όταν από τα 400 MW το 33% διοχετεύτηκε σε traders στη δευτερογενή αγορά. Ετσι, τα ΝΟΜΕ εμφανίζονται να αποτυγχάνουν ως προς το στόχο για τον οποίο σχεδιάστηκαν αρχικώς, δηλαδή τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται γύρω στο 80%. 
Παρ΄όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Ζούβιας στην ειδική εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο αντίκτυπος από τα δύο χρόνια εφαρμογής του μέτρου είναι σημαντικός, καθώς ενισχύει τον ανταγωνισμό, προσφέρει ένα εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου έναντι των διακυμάνσεων της Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρική αγορά και δημιουργεί ένα πεδίο για τον σχεδιασμό στρατηγικής ανάπτυξης των εναλλακτικών παρόχων. 

 www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: