DEH

DEH

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Αυξήσεις στο ρεύμα σε ορισμένες ομάδες καταναλωτών εξετάζει η ΔΕΗ

a close up of a sign
Σενάρια αύξησης των τιμολογίων σε στοχευμένες κατηγορίες καταναλωτών εξετάζει εσπευσμένα η ΔΕΗ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ πρόβλημα της ταμειακής ρευστότητας που επανήλθε λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2). To συνεχιζόμενο ράλι της τιμής των CO2 από τα 5 ευρώ ο τόνος στις αρχές του έτους στα 23 ευρώ την περασμένη Παρασκευή και οι προβλέψεις για τιμές που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 30 ευρώ ο τόνος μέχρι τα τέλη του έτους εξελίσσεται σε πραγματικό εφιάλτη για τη ΔΕΗ, αφενός για τις επιπτώσεις στη ρευστότητα και αφετέρου στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης. Σε μηνιαία βάση η «μαύρη τρύπα» για τη ΔΕΗ από το κόστος των CO2 ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα η ρευστότητα που σταδιακά άρχισε να περιορίζεται, να μηδενισθεί τον Αύγουστο και η επιχείρηση να βάλει προτεραιότητες στις πληρωμές, αφήνοντας απλήρωτους τους προμηθευτές προκειμένου να αντεπεξέλθει σε μη ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ.).
Οι οικονομικές υπηρεσίες της επιχείρησης χτύπησαν συναγερμό και η διοίκηση του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη που μέχρι πρότινος απέφευγε κάθε συζήτηση για αύξηση τιμολογίων, εξετάζει εσπευσμένα σενάρια για στοχευμένες αυξήσεις σε κάποιες κατηγορίες καταναλωτών, κατά το μοντέλο που έχει υποδείξει και η McKinsey στο μπίζνες πλαν της Επιχείρησης. Μια πρώτη κατηγορία καταναλωτών είναι αυτή των αγροτών, που η αναπροσαρμογή των τιμολογίων ώστε να αντανακλούν το πραγματικό κόστος αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση. Παράλληλα, η διοίκηση της ΔΕΗ θα επιδιώξει και ελάφρυνση από ρυθμιστικά βάρη, όπως για παράδειγμα το τέλος προμηθευτή, ενώ αναμένεται να θέσει προς τα συναρμόδια υπουργεία και θέμα μείωσης της φορολογίας για την ηλεκτροπαραγωγή.
Το πρόβλημα των CO2 και τις επιπτώσεις στη ΔΕΗ και στο κόστος ρεύματος ανέδειξε ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης με την ομιλία του στη ΔΕΘ, δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς την αδυναμία διαχείρισής του από την επιχείρηση. «Εχουμε μπροστά μας μια πρόκληση τώρα. Την πρόκληση της ραγδαίας ανόδου των δικαιωμάτων του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τη ΔΕΗ, το οποίο θα πρέπει να το δούμε και σαν ΔΕΗ βέβαια, πώς θα το διαχειριστούμε οικονομικά, αλλά και σαν χώρα γενικότερα. Πρώτον, γιατί η λιγνιτική παραγωγή το μεσοπρόθεσμο διάστημα, 15 χρόνια, πόσα θα είναι αυτά, είναι απαραίτητη ως ενέργεια βάσης, άρα θα πρέπει να στηριχτεί και δεύτερον γιατί θα πρέπει να ελεγχθεί το ενεργειακό κόστος», είπε ο κ. Παναγιωτάκης.
Το θέμα του ενεργειακού κόστους απασχολεί έντονα και την ενεργοβόρο βιομηχανία, η οποία έχει θέσει αίτημα στη ΔΕΗ για παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι το 2020, κάτι που έχει φέρει σε ρήξη τις δύο πλευρές. Οι σχέσεις ΔΕΗ και βιομηχανίας οξύνθηκαν περαιτέρω μετά τα όσα είπε ο κ. Παναγιωτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Μίλησε για επιθετική τακτική απέναντι στη ΔΕΗ από κάποιους εκ των βιομηχανικών πελατών της, που οδηγεί σε αδιέξοδο, ενώ επιτέθηκε συνολικά στην ενεργοβόρο βιομηχανία για το γεγονός ότι δεν ενεπλάκη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δεν συμμετείχαν δηλαδή στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση. Στο κάλεσμα του κ. Παναγιωτάκη για συμμετοχή της βιομηχανίας στο σχέδιο αποεπένδυσης ανταποκρίθηκε η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, το ενδιαφέρον της οποίας ωστόσο φέρεται να έχει ατονήσει, όπως και των υπολοίπων επενδυτών με εξαίρεση την κινεζική εταιρεία CHN Energy που συμμετέχει σε κοινοπραξία με τον όμιλο Κοπελούζου και η οποία έχει ζητήσει παράταση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για ένα με δύο μήνες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μονάδα της Μελίτης και μόνο, ενώ ο αρχικός σκεπτικισμός έχει ενισχυθεί μετά το ράλι των τιμών των CO2.


http://www.msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: