DEH

DEH

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Παράταση ενός μηνός από την Κομισιόν για τις δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων επενδυτών των λιγνιτικών μονάδων

Παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη μετά το πράσινο φώς των Βρυξελλών στο αίτημα των ενδιαφερομένων να τους δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να μελετήσουν τα στοιχεία κόστους και να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημερώθηκε ήδη προφορικά από την Κομισιόν, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να σταλεί και η επίσημη επιστολή που θα ανοίγει το δρόμο στη ΔΕΗ να ανακοινώσει τη νέα ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών εντός του Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού προέβλεπε την κατάθεση των φακέλων δεσμευτικών προσφορών στις 9 Οκτωβρίου και στις 17 του ίδιου μήνα την έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ του πλειοδότη και της συμφωνίας μετόχων και τη λήψη απόφασης για σύγκλιση γενικής συνέλευσης μετόχων εντός 22 ημερών.
Έτσι μετά την αποδοχή από την Κομισιόν του αιτήματος της παράτασης, που όπως είναι γνωστό υπεβλήθη από την κοινοπραξία της κινεζικής CHN Energy – Κοπελούζου, οι φάκελοι των προσφορών εκτιμάται ότι θα κατατεθούν στις 9 Νοεμβρίου και στις 17 του ίδιου μήνα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ θα πρέπει να εγκρίνει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προσφορών που θα έχουν γίνει από τους συμβούλους της, αλλά και τη συμφωνία μετόχων.
Θα ακολουθήσει η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης έως τις 10 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί έτσι η διαδικασία πριν από το τέλος του χρόνου όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών.
Ας σημειωθεί εξάλλου ότι όλο το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της ΔΕΗ και τα εμπλεκόμενα με τον διαγωνισμό στελέχη βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους υποψήφιους επενδυτές σε μια προσπάθεια να πειστούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές, αλλά και να προσφέρουν αποδεκτό τίμημα.
Από την πλευρά τους οι ενδιαφερόμενοι συνεχίζουν να θέτουν με έμφαση το ζήτημα του κόστους παραγωγής κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των ρύπων, αλλά και λόγω του αυξημένου εργατικού κόστους, ειδικά στην περίπτωση της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην όλη διαδικασία εξαιρετικά ενεργοί είναι οι Τσέχοι της Seven Energy που συνεργάζεται με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι Κινέζοι της CHN Energy που κατεβαίνει στο διαγωνισμό με τον όμιλο Κοπελούζου.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι η άλλη τσέχικη εταιρία που συμμετείχε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού – η EPH – δεν συμμετείχε στις ενημερώσεις που έγιναν από τη ΔΕΗ, ενώ η Μυτιληναίος συμμετέχει μεν αλλά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ενώ και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει
αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις.

Χριστιάννα Κούσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια: