DEH

DEH

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Roller – coaster οι τιμές των Ρύπων - Από το +27 στο -25% - Βαρύ τίμημα 50 εκ ευρώ για τη ΔΕΗ, για κάθε ευρώ ανόδου των CO2 και της ΟΤΣ

 
Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές των ρύπων έπεσαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το Platts να παρατηρήσει ότι πλέον η αγορά των CO2 έχει αποκτήσει χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά και επομένως οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους από τα υψηλά 10ετίας που καταγράφηκαν την περασμένη Δευτέρα.
 
Είναι χαρακτηριστική η αποκάλυψη που έκανε μιλώντας στο Bloomberg ο Per Lekander, επικεφαλής του fund Landstowne, που έχει πάρει θέσεις short εναντίον της ΔΕΗ (δηλαδή έχει ποντάρει στην πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΚΟ) ότι από τα περίπου 750 εκ. δολάρια που διαχειρίζεται, περίπου το 15% ή αλλιώς 112 εκ. δολάρια έχουν τοποθετεί στην αγορά ρύπων, ενώ ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων αφορά σε θέσεις σε εταιρείες ηλεκτρισμού. 
Η μεταβλητότητα της αγοράς ρύπων που πλέον έχει μετατραπεί σε κανονικό χρηματιστήριο, έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό: ενώ η ζήτηση προέρχεται από την αγορά και βασίζεται στις συνθήκες που επικρατούν και τις ανάγκες της βιομηχανίας και των ηλεκτροπαραγωγών, η προσφορά καθορίζεται ρυθμιστικά και είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος των τελευταίων μηνών, έχει έρθει ως αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΕ, να προχωρήσει σε μείωση του στρατηγικού αποθεματικού ρύπων που διατηρείται. 
Πως αποτυπώνονται όλα αυτά στις τιμές;
Στη Spot αγορά (χρηματιστήριο Λειψίας) στις 18 Αυγούστου η τιμή των δικαιωμάτων ήταν 18,1 ευρώ ο τόνος, και στις 24 Αυγούστου ξεπέρασε για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τα 20 ευρώ (20,55 ευρώ ο τόνος). Στις 7 Σεπτεμβρίου τα δικαιώματα εκπομπής κατέγραψαν υψηλό στα 22,51 ευρώ για να υποχωρήσουν στα 19,51 ευρώ στις 14 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή από το +24,3% μέσα σε διάστημα 19 ημερών, στο -13,5% μέσα σε 4 ημέρες.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η διακύμανση για τα 3μηνα futures που από τα 19,8 ευρώ στις 22 Αυγούστου έφτασαν στα 25,23 ευρώ ο τόνος στις 10 Σεπτεμβρίου για να πέσουν στα 18,9 ευρώ στις 13 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή ωστόσο ανέκαμψαν στα 19,97 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή τα 3μηνα futures έφτασαν να καταγράφουν κέρδη 27,4% μέσα σε 18 ημέρες για να χάσουν 25,08% σε 3 μέρες και να ανακάμψουν 5,6% την επόμενη ημέρα.
Το ότι η αγορά ακόμη είναι ευμετάβλητη, επηρεάζει τη λειτουργία των εταιρειών ηλεκτρισμού. Για τη ΔΕΗ κάθε 1 ευρώ που ανεβαίνει η τιμή των δικαιωμάτων, η εταιρεία επιβαρύνεται με περίπου 20 εκ. ευρώ ετησίως. Ακόμη και μετά την πτώση της περασμένης εβδομάδας τα δικαιώματα βρίσκονται περίπου 8 - 9 ευρώ ο τόνος πάνω από τις αρχές του έτους και 13 - 14 ευρώ ο τόνος σε σχέση με πέρυσι το καλοκαίρι.
ΟΤΣ
Μια άλλη επίπτωση αφορά στην άνοδο της ΟΤΣ, στο βαθμό που καθορίζεται από τους λιγνίτες (στην αγορά υπάρχει παράλληλα αύξηση και της τιμής του φυσικού αερίου). Πάντως με βάση τις τιμές που διαμορφώθηκαν την περασμένη εβδομάδα δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να αντέξει υψηλή ΟΤΣ με δεδομένο ότι αγοράζει περίπου το 40% των αναγκών της ΔΕΗ προμήθεια από τρίτους παίκτες στην χονδρεμπορική.
Έτσι ενώ την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη η ΟΤΣ διαμορφώθηκε πάνω από τα 70 ευρώ η μεγαβατώρα (72,8 τη Δευτέρα και 73,4 ευρώ την Τρίτη) τις υπόλοιπες μέρες από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή έπεσε κάτω από τα 70 ευρώ: 67,3 ευρώ την Τετάρτη, 68,7 ευρώ την Πέμπτη, 69,6 ευρώ την Παρασκευή.
Για σήμερα η τιμή καταγράφει αισθητή αποκλιμάκωση στα 63,9 ευρώ η μεγαβατώρα με την ΟΤΣ να καθορίζεται κυρίως από μονάδες αερίου της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη 5, Αλιβέρι 5) και των ιδιωτών (Ήρων, Protergia) αλλά και την 5η λιγνιτική μονάδα του Αγίου Δημητρίου. 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: