DEH

DEH

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

LOGO1Ξεκαθάρισε χθες (6/9/18 στην Θες/νίκη) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντησή του εν όψει της 83Ης ΔΕΘ με τους κοινωνικούς εταίρους ( ΣΕΒ – ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ – ΣΕΤΕ) ότι ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης θα είναι ιδιωτικός, με την μορφή ενός προσωπικού κουμπαρά, χωρίς δηλ. τη συμμετοχή του εργοδότη. Επομένως δεν μιλάει πλέον για τρεις (3) πυλώνες ασφάλισης. Με απλά λόγια καταργεί την σημερινή επικουρική ασφάλιση.
Να υποθέσουμε ότι κάποιοι ιδιώτες όπως ο Φλώρος (με 265 εκ. ΕΥΡΩ υπεξαίρεση), Λαυρέντης (με 600 εκ. ΕΥΡΩ υπεξαίρεση), μαζί με τον κ Ψωμιάδη της ασφαλιστικής «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ» θα δημιουργήσουν τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισής μας; Σ’ αυτούς μας λέτε κ Μητσοτάκη να εμπιστευτούμε τον «προσωπικό μας κουμπαρά»; Με την εγγύηση του κράτους απαντάτε. Εμπιστοσύνη σε ποιους: Σ’ εσάς που δεν αναγνωρίζεται τα κρατικά ομόλογα; Πολύ δύσκολο να σας εμπιστευτούμε!
Επιπλέον ο Κυριάκος θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές από 20% σε 15%. Τι σημαίνει αυτό: Πολύ απλά μείον στον ετήσιο προϋπολογισμό (έσοδα) του ΕΦΚΑ κατά 2 δισ. Ευρω. Από πού θα καλυφθούν; Δεν μας το λέει ξεκάθαρα. Είναι εύκολο όμως να το υποθέσουμε:
-Τον πρώτο χρόνο με τα αποθέματα του επικουρικού ταμείου ασφάλισης (παραλείπει τον πυλώνα). Και μετά;
-Μετά θα επικαλεσθεί τον «κόφτη» του Τσίπρα και θα πάει ξανά στην προσφιλή του περικοπή συντάξεων και όλα μέλη- γάλα για του λίγους εκλεκτούς και τραγικά γι’ εμάς τους πολλούς.
Για πολλά μπορείς να κατηγορήσεις τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ όχι όμως και για την ειλικρίνειά του. Πιο καθαρά δεν μπορεί να μας το πει. Σε ξέρουμε από τα προηγούμενά σου και σε πιστεύουμε ….
ΓΙΑ ΤΟ Δ/Σ
       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
ΔΗΜΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                                   ΛΟΦΤΣΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Σας παραθέτουμε αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στον  ΑΛΦΑ" και τη συνάντησή του με του "παραγωγικούς" φορείς.
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΘΕΣ:
«Το ασφαλιστικό σύστημα μετά την αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου δενεξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος. Εισηγούμαστε, λοιπόν, την ανάγκη ο δεύτερος πυλώνας του Ασφαλιστικού να πάρει τη μορφή ενός προσωπικού κουμπαρά» τόνισε κατά τη συνάντησή του στα γραφεία της Ν.Δ. με κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ), εν όψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ. Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει πρόβλημα αξιοπιστίας, αλλά το προσωπικό πρόβλημα αξιοπιστίας του κ. Τσίπρα δεν θα πρέπει να γίνει πρόβλημα της χώρας».
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ "ΑΛΦΑ"
Κ. Μητσοτάκης:
«Θα σας πω τώρα. Καταρχάς έχω μιλήσει για την ανάγκη να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Αυτό μπορεί να ακούγεται σχετικά περίπλοκο για τους τηλεθεατές μας, να το εξηγήσω με απλά λόγια.
Ποιο είναι το πρόβλημα, το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου πέραν των μειώσεων των συντάξεων και του επανυπολογισμού; Είναι ένα σύστημα το οποίο τελικά τιμωρεί την εργασία και είναι πάρα πολύ άδικο, κυρίως για αυτούς οι οποίοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Θα αλλάξουμε, λοιπόν, την ανταποδοτικότητα του συστήματος: εάν δουλεύεις περισσότερο θα παίρνεις περισσότερα πίσω. Αν δουλεύεις λιγότερο θα παίρνεις λιγότερα πίσω. Είναι δίκαιο αυτό, και πιστεύω ότι είναι μία βασική στρέβλωση στον ίδιο τον νόμο Κατρούγκαλου. Θα θεσμοθετήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε κεφαλαιοποιητικό δεύτερο κανόνα. Να το εξηγήσω πάλι με απλά λόγια: Επικουρική σύνταξη. Για όλους τους νέους οι οποίοι μπαίνουν τώρα στο σύστημα, ένας ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς τον οποίον δεν θα το διαχειρίζεται υποχρεωτικά το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα. Θα μπορούν να τον  διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές εταιρείες, πάντα με την εποπτεία του κράτους και με αυστηρούς κανόνες, ώστε ο νέος ο οποίος σήμερα μας ακούει και ο οποίος δεν πιστεύει πραγματικά, κ. Σρόιτερ, ότι δεν θα πάρει σύνταξη, να γνωρίζει τουλάχιστον ότι, ως προς το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης, έχει ένα δικό του ατομικό κουμπαρά, τον βλέπει κάθε μήνα, τον βλέπει να τοκίζεται και γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι δικά του». Δημοσιογράφος: Πριν πάτε στο τρίτο, μία διευκρίνιση σε αυτό γιατί φαντάζομαι ότι ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο που το ακούει. Δηλαδή κάποιος θα μπορεί να παίρνει την επικουρική του σύνταξη μέσα από μία συμφωνία με έναν ιδιωτικό ασφαλιστικό φορέα».
Κ. Μητσοτάκης:
«Βεβαίως».
Δημοσιογράφος:
Όχι απαραίτητα με ένα ταμείο δημόσιο. Για παράδειγμα, με την τάδε ή με την τάδε εταιρεία.
Κ. Μητσοτάκης:
«Με το ίδιο υποχρεωτικό ύψος 7%, δεν εισηγούμαστε μείωση στις επικουρικές αλλά με δυνατότητα ευελιξίας και επιλογής. Πλήρως ατομικός κουμπαράς ώστε να ξέρει ο νέος 19 ετών, ο οποίος μπαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας, ότι κάποια στιγμή θα έχει μία αποταμίευση η οποία θα συμπληρώσει την κύρια σύνταξή του η οποία θα υπολογιστεί ανάλογα με τις κύριες εισφορές του. Τρίτο σημείο το οποίο  χρειάζεται αλλαγή είναι το ύψος των εισφορών. Όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι  οι υπερβολικά  υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουν την βιωσιμότητα των ταμείων. Κανείς δεν θα σας πει το αντίθετο. Το δικό μου σχέδιο, λοιπόν, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε εντός μίας τετραετίας τις κύριες εισφορές για όλους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από το 20% στο 15%. Αυτός είναι ο στόχος, και πιστεύω ότι με τη αναπτυξιακή δυναμική που θα έχει η οικονομία και με το συνολικότερο πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών το οποίο θα δρομολογήσουμε, αλλά και με μία ανακατανομή στις προτεραιότητες του όποιου υπερπλεονάσματος, ότι αυτό το στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε. Άρα μείωση των κύριων εισφορών για όλους από το 20% έως το 15%.»
Δημοσιογράφος: Σε βάθος 4ετίας;.
Κ. Μητσοτάκης:
«Σε βάθος 4ετίας με μία πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια για να μπορέσει επιτέλους να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο, για να πάρει μπροστά η οικονομία υπό, όμως, -και εδώ αυτό θέλω να το τονίσω μιας και είμαστε στην οικονομία- έναν βασικό όρο: τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: