DEH

DEH

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ε. Μυτιληναίος: Είχαμε προειδοποιήσει για τους ρύπους - Εύχομαι να ήταν καλύτερα τα πράγματα για τους λιγνίτες της ΔΕΗ - Το σχόλιο για το αέριο.

Αυτή τη στιγμή με τις τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στα 25 ευρώ, οι 2 μονάδες της Μυτιληναίος ανταγωνίζονται ευθέως την καλύτερη και πιο αποδοτική λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, ανέφερε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Ε. Μυτιληναίος, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο μέτωπο των ρύπων και την αποεπένδυση της ΔΕΗ, ο ίδιος ανέφερε ότι η άνοδος των τιμών δικαιώνει την επένδυση για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου. 
 
Είχαμε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες αλλαγές και τις διαστάσεις του προβλήματος το 2019 η αγορά ρύπων έρχεται αντιμέτωπη με την απόφαση της ΕΕ να αποσύρει σημαντικό αριθμό δικαιωμάτων από το στρατηγικό απόθεμα, εξέλιξη που δημιουργεί σημαντική πίεση. 
Ιδιαίτερα για την Ελλάδα η τρέχουσα τιμή των δικαιωμάτων στα 25 ευρώ συνεπάγεται κόστος 40 ευρώ η μεγαβατώρα μόνο για τα CO2, είπε ο κ. Μυτιληναίος, επισημαίνοντας ότι αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση στη ΔΕΗ και στην αγορά ηλεκτροπαραγωγής. Αυτός είναι ο λόγος που βάζουμε μπροστά την επένδυση της νέας μονάδας, αφού είμαστε απαισιόδοξοι για το μέλλον του λιγνίτη, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Για το διαγωνισμό της ΔΕΗ για τους λιγνίτες, ανέφερε ότι δυστυχώς οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. “Εύχομαι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά για τη ΔΕΗ και να είχε μια πετυχημένη πώληση. Είναι σημαντικό για την αγορά η ΔΕΗ να είναι ζωντανή και υγιής, αλλά δυστυχώς έρχεται αντιμέτωπη με τόσα πολλά εμπόδια. Θυμίζω τη χρέωση ΕΛΑΠΕ που κόστισε τόσα πολλά εκ. ευρώ. Με την τρέχουσα κατάσταση κάθε 1 ευρώ που ανεβαίνουν οι ρύποι κοστίζει πάνω από 20 εκ. ευρώ ετησίως στη ΔΕΗ”, είπε ο κ. Μυτιληναίος.
Σε ό,τι αφορά την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, σημείωσε ότι αυτή συνδέεται με το brent και πράγματι επηρεάζει το κόστος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την επιβάρυνση που δέχονται οι μονάδες λιγνίτη. Αυτή τη στιγμή με τα διοξείδια στα 25 ευρώ, οι δύο μονάδες της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ανταγωνίζονται ευθέως τη Μελίτη που είναι η μονάδα με το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.
Κατά την άποψή μας ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος η ενεργειακή αγορά θα αλλάξει και θα στραφεί από το λιγνίτη και τον άνθρακα στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο. Οι ΑΠΕ θα είναι ο νικητής και το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης. Το 2050 η παραγωγή θα προέρχεται από ΑΠΕ, θα έχουμε μεγάλα project αποθήκευσης, η ενέργεια θα αποθηκεύεται την ημέρα και καλύπτει και τις ανάγκες της νύχτας, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο θα είναι το μεταβατικό καύσιμο. Το 2024, εκτίμησε ότι θα είναι η πρώτη χρονιά που το φυσικό αέριο θα ξεπεράσει το πετρέλαιο, θα είναι το καύσιμο των επόμενων ετών και γιαυτό απογοητευόμαστε όταν βλέπουμε καθυστερήσεις στην αδειοδότηση. 
Ο κ. Μυτιληναίος τέλος αναφέρθηκε και στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην αγορά αερίου, υπογραμμίζοντας την επένδυση του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα που επεκτείνει τη δυναμικότητα και θα διευκολύνει μεγαλύτερα πλοία να προσεγγίσουν στο τερματικό. Αυτό λύνει ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά ανέφερε. Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Μυτιληναίος ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής αερίου στην Ελλάδα μαζί με τη ΔΕΗ, υποδέχεται θετικά έργα όπως ο αγωγός TAP αλλά και το τερματικό της Αλεξανδρούπολης που βοηθούν η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος. Είμαστε υπέρ, θέλουμε η Ελλάδα να γίνει hub με όσο το δυνατόν περισσότερες εισόδους, εύχομαι τα καλύτερα στο έργο και ελπίζω σύντομα να υλοποιηθεί, κατέληξε ο ίδιος.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: