DEH

DEH

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΗ: Προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας των ληξιπρόθεσμών οφειλών

Με καθυστέρηση πέντε  μηνών …από τρεις μέχρι πρότινος, έχει φτάσει να εξοφλεί η  ΔΕΗ  τους εργολάβους και προμηθευτές της, όπως καταγγέλλουν αρκετοί, δημιουργώντας σωρία προβλημάτων στην αλυσίδα των συνεργατών της. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που διογκώνεται συνεχώς, όσο επιδεινώνεται η ρευστότητα της εταιρίας, εξ αιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες δεν δείχνουν να μειώνονται, σε αντίθεση με τις δαπάνες για αγορές καυσίμων, ενέργειας και δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, που ακολουθούν αυξητική πορεία.
Στην πρόσφατη επίσκεψη της Γενικής Διευθύντριας Ορυχείων της ΔΕΗ κας Όλγας Κουρίδου στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας και  στα ορυχεία Νότιου Πεδίου, Κύριου Πεδίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μαυροπηγής,  τοπικοί παράγοντες έθεσαν το θέμα της αύξησης του χρόνου αποπληρωμής των υπεργολάβων και προμηθευτών, χωρίς πάντως  να λάβουν τις διαβεβαιώσεις, που θα επιθυμούσαν  για την επίλυση του ζητήματος.
Το άλλο μεγάλο θέμα που τέθηκε στην κα Κουρίδου είναι το  “κύμα φυγής”, δηλαδή τις αιτήσεις  συνταξιοδότησης που καταθέτουν μαζικά, εργαζόμενοι που πληρούν τις σχετικές  προϋποθέσεις, από λιγνιτικές μονάδες και ορυχεία. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, όχι μόνον στις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τα παραχωρούμενα λιγνιτωρυχεία στη  Φλώρινα και τη Μεγαλόπολη, αλλά και σε άλλα λιγνιτικά κέντρα, όπως το Αμύνταιο, την Καρδιά κλπ προφανώς λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον των μονάδων αυτών αλλά και του λιγνίτη συνολικά.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, εργαζόμενοι άνω των 57 ετών, στα διάφορα λιγνιτικά κέντρα της ΔΕΗ, υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ δεν προβλέπονται στοχευμένες προσλήψεις, πράγμα που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. Ταυτόχρονα, αρκετοί  εργολάβοι που πληρώνονται με καθυστέρηση 5 μηνών δεν μπορούν να ανταποκριθούν έγκαιρα στις υποχρεώσεις τους και καθυστερούν τις εργασίες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: