DEH

DEH

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

«Σύννεφα» στο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων . Δυσοίωνα τα πράγματα για τον διαγωνισμό πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού φαίνεται να βγαίνει εκτός χρονοδιαγράμματος. Της Φαίδρας Μαυρογιώργη

Δυσοίωνα τα πράγματα για τον διαγωνισμό πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αφού φαίνεται να βγαίνει εκτός χρονοδιαγράμματος.
 
Την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι παρουσιάσεις της ΔΕΗ προς τους 6 υποψηφίους επενδυτές (σε κάθε έναν ξεχωριστά) των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, ωστόσο ήδη από κάποιους υποψηφίους έχουν τεθεί κάποια ζητήματα.
Ένα εξ αυτών είναι η οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων, καθώς από τη μία η τιμή των CO2 συνεχώς ανεβαίνει- η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων σήμερα αγγίζουν σχεδόν τα 22 ευρώ/MWh- από την άλλη υπάρχει η αβεβαιότητα των ΑΔΙ του λιγνίτη (δεν έχει σχεδιαστεί ακόμα ο μηχανισμός που θα αποζημιώνει τις λιγνιτικές μονάδες για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα).
Οι δύο υποψήφιοι ζήτησαν παράταση στην υποβολή τελικής προσφοράς και συγκεκριμένα η κινεζική CHN Energy που συμμετέχει στον διαγωνισμό μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου και η τσεχική Seven που συμμετέχει και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Από την άλλη η Energetics and Industrial Holding , Α.S. δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα των επιτόπιων επισκέψεων για να συζητήσει με τους άλλους ενδιαφερόμενους για πιθανές συμπράξεις, ούτε συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία λήψεις στοιχείων μέσω του data room προκειμένου να διαμορφώσει την προσφορά της, γεγονός που προμηνύει ότι μάλλον δεν θα συνεχίσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού .
Να υπενθυμίσουμε ότι οι έξι μνηστήρες είναι η Beijing Guohua Power Company Limited και Damco Energy S.A. (κοινοπραξία), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., η Ελβαλχαλκορ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Ανώνυμη Εταιρεία, η Energetics and Industrial Holding , Α.S. (“EPH”), η Indoverse (Check) Coal Investments Limited και ο Μυτιληναίος Α.Ε.
Οι πλειοδότες, βάσει χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να αναδειχτούν στις 17 Οκτωβρίου, κάτι τέτοιο όμως φαίνεται πως θα πάρει αναβολή.
 
energyin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: