DEH

DEH

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Πιλοτικό πρόγραμμα από Qualco για τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ- Συμμετείχαν 120.000 οφειλέτες, θετικά τα πρώτα μηνύματα


 
Χιλιάδες καταναλωτές συμμετείχαν στο πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα της Qualco, του συμβούλου που έχει προσλάβει η ΔΕΗ για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της.
Και η ανταπόκριση, όπως λένε οι πληροφορίες, ήταν
απρόσμενα θετική. Δίχως διαμαρτυρίες και έντονες αντιδράσεις, αρκετοί από τους πελάτες της ΔΕΗ, που δέχθηκαν το τηλεφώνημα της Qualco, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, είτε προχωρώντας σε διακανονισμό της οφειλής τους, είτε ακόμη και εξοφλώντας το χρέος τους.
Στην πράξη η Qualco θέλησε να τεστάρει μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα, τη μεθοδολογία την οποία εξετάζει να εφαρμόσει σε μεγάλη κλίμακα, προκειμένου να πετύχει τους στόχους είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Έχει προηγηθεί η κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση: Την επαγγελματική κατηγορία όπου ανήκουν, την συμπεριφορά τους κατά το παρελθόν (σε ποια από τις έξι κατηγορίες συνέπειας της ΔΕΗ, εντάσσονται), τη γειτονιά όπου διαμένουν, τα τετραγωνικά ανά άτομο, την κατανάλωσή τους σε ρεύμα, κ.ό.κ.
Αναφορικά με τη διαδικασία προσέγγισης, αυτή έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες με "ήπια" μέσα. Δηλαδή μέσα από "ευγενική" τηλεφωνική επικοινωνία, και όπως λένε οι ίδιες πηγές, σε καμία περίπτωση με εξώδικα, καθώς δεν απεστάλη ούτε ένα.
Και μπορεί το πιλοτικό να κράτησε μόνο δύο μήνες, και το δείγμα να ήταν μικρό συγκριτικά με το σύνολο των καταναλωτών που χρωστούν, εντούτοις αριθμούσε περίπου 120 χιλιάδες καταναλωτές.
Η μαζική εφαρμογή...
Ανθρωποι μάλιστα με γνώση των διεργασιών, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την επιτυχία της πιλοτικής αυτής προσπάθειας. Και θεωρούν ότι ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση προσεχώς της ίδιας μεθοδολογίας σε μαζικότερη κλίμακα.
Οι χρόνοι πάντως πιέζουν ασφυκτικά. Ενα βουνό από ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνολικού ύψους τουλάχιστον 2,3 δισ ευρω, του οποίου η μείωση, συνιστά πλέον και μνημονιακή δέσμευση, όπως αναφέρει και το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου, σφίγγει σαν θηλιά γύρω από την επιχείρηση. Εξάλλου, και για τους θεσμούς οι πληρωμές του λογαριασμού ρεύματος συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.
Σαν στόχο, η Qualco, λέγεται ότι έχει θέσει για φέτος την είσπραξη 50 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της επιχείρησης θα υπερκαλυφθεί και θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ. Στο θέμα "ανεξόφλητες υποχρεώσεις", εμπλέκονται και οι τράπεζες, οι οποίες λέγεται ότι διεκδικούν τα ποσά που θα εισπραχθούν προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν το κοινοπρακτικό ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Και η αυστηροποίηση των διακανονισμών
Από τη πλευρά της η ΔΕΗ, ανακοίνωσε προ ημερών ότι αναπροσαρμόζει το υφιστάμενο σύστημα, με τους πελάτες της να διαχωρίζονται κατά τον βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο σε έξι κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:
Στις δύο πρώτες ανήκουν οι συνεπείς χωρίς διακανονισμούς και οι συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς, αντίστοιχα. Στην 3η κατηγορία υπάγονται όσοι μαζί με τον τρέχοντα λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν και περισσότερους από έναν που χρωστούν από το παρελθόν ή έχουν αθετήσει μια δόση ρύθμισης στην οποία εντάχθηκαν. Και στην 4η κατηγορία ανήκουν οι έχοντες πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.
Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, το νέο μοντέλο προβλέπει την παρακάτω ρύθμιση: Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ, στο εξής θα απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής. Για μηνιαίο λογαριασμό 101 - 250 ευρώ, η προκαταβολή θα ανέρχεται σε 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 24. Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Εφόσον προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή.
Ακόμη πιο αυστηροί όροι υπαγωγής στη ρύθμιση προβλέπονται για την 5η και 6η κατηγορία. Εδώ εντάσσονται όσοι τους έχει κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα λόγω χρέους και δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής, καθώς και εκείνοι που βαρύνονται με διαπιστωμένη ρευματοκλοπή. Σε αυτές τις κατηγορίες, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση απαιτεί 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζονται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: