DEH

DEH

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Κλίμα αβεβαιότητας στη βιομηχανία για τα τιμολόγια ρεύματος

Κλίμα αβεβαιότητας στη βιομηχανία για τα τιμολόγια ρεύματοςΤου Χάρη Φλουδόπουλου
 
Χθες ανακοινώθηκε η ατζέντα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ που θα πραγματοποιηθεί τελικώς στις 7 Ιουνίου αντί για τις 5 Ιουλίου που είχε αρχικά οριστεί. Στα θέματα της ΓΣ περιλαμβάνεται και η παράταση των τιμολογίων για την ενεργοβόρο βιομηχανία υψηλής τάσης, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η παράταση αυτή σημειώνεται ότι είχε αποφασιστεί από το ΔΣ της εταιρείας και είχε εφαρμοστεί για τις τιμολογήσεις των πελατών καθώς η ισχύς των τιμολογίων είχε λήξει από τα τέλη του 2017. 
Ωστόσο εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονο παρασκήνιο, καθώς αρχικά είχε υπάρξει ενημέρωση ότι η ΓΣ θα αποφασίσει όχι την ολιγόμηνη παράταση αλλά την κανονική ανανέωση των τιμολογίων που ισχύουν για τη βιομηχανία.
Τελικά η ατζέντα της ΓΣ και το θέμα της ανανέωσης των τιμολογίων παραπέμπεται για την έκτακτη ΓΣ που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και στην οποία θα αποφασιστεί η δημιουργία των εταιρειών που θα διατεθούν προς πώληση για την αποεπένδυση των λιγνιτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς αβεβαιότητας σε σχέση με τα ενεργειακά τους κόστη, που σημαίνει ότι αδυνατούν να σχεδιάζουν την παραγωγή και τις παραγγελίες τους, ενώ σε μεσομακροπροθεσμο ορίζοντα υπάρχει σοβαρό ζήτημα σε σχέση με σοβαρές επενδυτικές αποφάσεις και τους σχεδιασμούς.
Πρακτικά με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η βιομηχανία τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου θα βρίσκεται σε καθεστώς αβεβαιότητας για την τιμολόγηση της ενέργειας για μια περίοδο 4 μηνών, δηλαδή από το Μάρτιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: