DEH

DEH

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΔΕΗ Νέο ομολογιακό δάνειο 350 εκατ. ευρώ

Nέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 350 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση παλαιότερου, θα επιχειρήσει να συνάψει η ΔΕΗ μόλις λήξουν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το roll over του μεγάλου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 1, 3 δισ. ευρώ.
Το κοινοπρακτικό δάνειο των 1,3 δισ. ευρώ λήγει τον Απρίλιο του  2019 και οι επαφές με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότησή του έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Πρόσφατα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο συνεδρίου για την ενέργεια, δήλωσε πως βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με τις τράπεζες για το συγκεκριμένο δάνειο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συμφωνία για την αναχρηματοδότηση θα έχει ως συνέπεια την αναβάθμιση της επιχείρησης από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης και θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδό της στις αγορές.
Την 1η Μαίου 2019 λήγει και διεθνές ομολογιακό δάνειο, αρχικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία η ΔΕΗ έχει προπληρώσει τα 150 εκατ.ευρώ. Η έκδοση του νέου ομολογιακού, όποτε αυτή αποφασιστεί- θα αφορά στη χρηματοδότηση των υπόλοιπων 350 εκατ. ευρώ.
Η προπληρωμή των 150 εκατ. ευρώ έγινε τον  περασμένο Φεβρουάριο,  με μία κίνηση , που ερμηνεύτηκε σαν μία προσπάθεια βελτίωσης της διαχείρισης του χρέους και άμβλυνσης των αρνητικών εντυπώσεων από τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρία, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους αναχρηματοδότησης των υπόλοιπων δανείων.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΔΕΗ έχει προβεί και σε άλλες ανάλογες κινήσεις, προκειμένου να βελτιώσει το πιστοληπτικό προφίλ όπως η πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς ελληνικές τράπεζες ύψους 25 εκατ. ευρώ και η αναχρηματοδότηση δανείου 50 εκατ. ευρώ από ελληνική τράπεζα, ενώ από 1/1/18 ως τις 25/2/18 κατέβαλε  χρεολύσια ύψους 37 εκατ. ευρώ, όπως η ίδια ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της.
Πληροφορίες επιμένουν πάντως πως οι τράπεζες για να συμφωνήσουν στην αναχρηματοδότηση του δανείου των 1,3 δισ. ευρώ διεκδικούν μερίδιο από τα έσοδα που θα έχει  η ΔΕΗ από την πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι ακόμα και αν υπάρξει τέτοιος όρος στη συμφωνία της αναχρηματοδότησης, το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με το ποσοστό που είχαν διαρρεύσει τραπεζικοί κύκλοι, περί είσπραξης των 2/3 των εσόδων από την πώληση. Πρόσθεσε δε ότι οι συζητήσεις  γίνονται σε καλό κλίμα, με στόχο οι όροι της αναχρηματοδότησης να είναι καλοί για τη ΔΕΗ, τόσον όσο αφορά στο ύψος του επιτοκίου όσο και στη διάρκεια του δανείου, μάλλον πενταετές, όσο και το τρέχον που λήγει το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: