Kινδυνεύουν να στεγνώσουν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στη Λάρισα
Στο πιο κρίσιμο καλλιεργητικό στάδιο για αρκετά προϊόντα ξέμειναν από νερό χιλιάδες αγρότες στην περιοχή του Αμπελώνα Τυρνάβου, καθώς ο τοπικός ΤΟΕΒ οφείλει πολλά χρήματα στη ΔΕΗ, η οποία δεν δέχεται να προβεί σε επανασύνδεση του ρεύματος.
Πέραν τούτου, αρκετοί είναι οι αγρότες στο νομό Λάρισας που έχουν ιδιωτικές πομόνες (γεωτρήσεις), που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΔΕΗ, η οποία ζητά για
την επανασύνδεση του ρεύματος, μια προκαταβολή της τάξης του 30%, σε σχέση με την συνολική οφειλή.
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα του ΤΟΕΒ Αμπελώνα γίνεται προσπάθεια για παρέμβαση στη διοίκηση της ΔΕΗ, από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, ώστε να υπάρξει λύση.
«Το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με τους αγρότες που έχουν μεγάλα ποσά οφειλών από περασμένα έτη και δεν μπορούν να δώσουν την προκαταβολή του 30%. Αντίθετα, για όσους παραγωγούς έχουν μικρές οφειλές και έχουν καλό παρελθόν, δηλαδή πλήρωναν συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια, η ρύθμιση τρέχει κανονικά», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Παπαδόπουλος.
Όπως αναφέρει ο ίδιος «μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις οφειλές του ΤΟΕΒ Αμπελώνα, που χρωστά 1.700.000 ευρώ στη ΔΕΗ, δεν μπορεί να δώσει μεγάλη προκαταβολή για να μπει στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να δίνει αρνητική απάντηση και έτσι να υπάρχει πρόβλημα και να μην έχουν νερό να ποτίσουν ακόμη και οι αγρότες που πλήρωναν κανονικά τις οφειλές τους στον ΤΟΕΒ. Σημειώνεται πως ο ΤΟΕΒ αρδεύει συνολικά 11.000 στρέμματα γης».
Δηλώσεις για το θέμα του ΤΟΕΒ Αμπελώνα έκανε και ο δήμαρχος Τυρνάβου, κ. Παναγιώτης Σαρχώσης τονίζοντας ότι: «Αντιλαμβανόμενος το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με την πιθανότητα μη άρδευσης δέκα χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή του Αμπελώνα, προσπαθώ ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Στη χρονική αυτή στιγμή η επίρριψη ευθυνών και μόνο στους αρδευτές δεν αποτελεί λύση. Θα πρέπει οι συναρμόδιοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας να βρουν μία λύση στη βάση των προτάσεων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, προκειμένου άμεσα να ποτιστούν οι καλλιέργειες».
Όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος, στα χαρτιά παραμένει στις περισσότερες των περιπτώσεων η ρύθμιση χρεών αγροτών και ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, που προέκυψε πρόσφατα, σε σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Μανώλης Παναγιωτάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Αναπτυξης, κ. Σταύρος Αραχωβίτης και Νίκος Παπαδόπουλος, καθώς επίσης οι βουλευτές Εβρου, Γιώργος Καΐσας και Νατάσα Γκαρά.
Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, γιατί η ΔΕΗ ζητά προκαταβολη 30% από τους αγρότες και τους ΤΟΕΒ που οφείλουν και σε 18 δόσεις τα υπόλοιπα, ώστε να επανασυνδέσει τις πομόνες τους (ιδιωτικές γεωτρήσεις).
Το πρόβλημα είναι πιο οξύ για όσους παραγωγούς έχουν οφειλές από παλιότερα έτη με αποτέλεσμα να τους ζητείται προκαταβολή, που σε καμιά περίπτωση δεν έχουν. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς ΤΟΕΒ, όπως του Αμπελώνα  στη Λάρισα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες δέχονται, εκτός των άλλων και ενοχλητικά τηλεφωνήματα από εισπρακτική εταιρεία για λογαριασμό της ΔΕΗ, προκειμένου να καταβάλλουν τα οφειλόμενα, ενώ κατά κάποιες πληροφορίες σε πολλές περιοχές τα περιφερειακά καταστήματα της ΔΕΗ, δεν έχουν λάβει νεότερες οδηγίες από τα κεντρικά της ΔΕΗ, για τη νέα ρύθμιση.
Το κακό στην όλη υπόθεση είναι ότι πολλοί αγρότες, ελλείψει ρευστού, κινδυνεύουν να αφήσουν απότιστες τις καλλιέργειές τους, τώρα που φυτρώνουν, γεγονός που θα τους οδηγήσει σε απώλειες αποδόσεων.
Σημειώνεται ότι πολλοί ΤΟΕΒ έχουν πρόβλημα να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες, ακόμη κι αν τα έστειλαν στην Εφορία, καθώς οι παραγωγοί προχωρούν σε ρυθμίσεις με τις κατά τόπους ΔΟΥ και πληρώνουν τμηματικά, με αποτέλεσμα οι ΤΟΕΒ να μην εισπράττουν μεγάλα ποσά.
agrotypos.gr