DEH

DEH

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Αλλάζουν σελίδα ΕΛΠΕ και ΔΕΗ

 
Η 30ή Μαΐου, τελευταία ημέρα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 50,1% των ΕΛΠΕ. Η Lazard σύμβουλος για τον όμιλο Λάτση. Στις 31 Μαΐίου η πρόσκληση για τις λιγνιτικές της ΔΕΗ.
Αλλάζουν σελίδα ΕΛΠΕ και ΔΕΗ
Διήμερο-φωτιά το τελευταίο του Μαΐου, με δύο από τις κορυφαίες κρατικές ενεργειακές επιχειρήσεις να μπαίνουν σε τροχιά ιδιωτικοποίησης.
Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ ΔΕΗ -0,97% αλλάζουν σελίδα, με την πρώτη, αύριο, 30 του μηνός, να αναμένει τους μνηστήρες που θα διεκδικήσουν το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ για τη δεύτερη, μεθαύριο, 31, ξεκινά η... προκριματική φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τα ΕΛ.ΠΕ., εκτός απροόπτου αύριο λήγει η προθεσμία της κατάθεσης προτάσεων από επενδυτές που θέλουν να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του κραταιού πετρελαϊκού ομίλου.
Πηγές μιλούν στο Euro2day.gr για έντονο ενδιαφέρον, με funds, traders και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου από το εξωτερικό να βρίσκονται προς το τέλος της σύστασης κοινοπρακτικών σχημάτων, προκειμένου να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο. Ανεπίσημες αλλά όχι πρόχειρες εκτιμήσεις μιλούν για προσφερόμενο τίμημα που μπορεί να φτάσει στο 1,2 με 1,3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) δίνει το 20% και ο όμιλος Λάτση το 30,1%. Ενόψει της διαδικασίας, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος έχει επιλέξει ως σύμβουλο τη διεθνούς φήμης Lazard.
Επιπλέον, το δημόσιο, προκειμένου να διατηρήσει τα δικαιώματά του στις περιοχές που τα ΕΛ.ΠΕ θα πραγματοποιήσουν έρευνες υδρογονανθράκων, θα κάνει θυγατρική εταιρία στον όμιλο, στην οποία θα κατέχει ποσοστό 35%.

Η ΔEΗ

Αντίστροφη μέτρηση, όμως, ξεκινά μεθαύριο και για τη ΔΕH. Η πάλαι ποτέ κραταιά επιχείρηση στον ηλεκτρισμό αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δύο θυγατρικές εταιρίες Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε. και Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε. Στις δύο επιχειρήσεις βρίσκονται οι αντίστοιχοι λιγνιτικοί σταθμοί, με την πρώτη να διαθέτει σύνολο ενεργητικού 431,5 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη 485,4 εκατ. ευρώ.
Πηγές θέλουν τη ΔΕH να προσδοκά προτάσεις από κοινοπραξία ελληνικού ενεργειακού ομίλου με κινεζικό κολοσσό και ενδεχομένως και από μία ή και δύο εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η 21η Ιουνίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ στις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθούν οι εταιρίες που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Στις 5 του ίδιου μήνα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.
Τέλος του χρόνου, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή με την πώληση των μονάδων της δημόσιας εταιρίας.
 
 
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: