DEH

DEH

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Τα funds σκοτώνουν τράπεζες-ΔΕΗ, καταιγίδα στο χρηματιστήριο

Τα funds σκοτώνουν τράπεζες-ΔΕΗ, καταιγίδα στο χρηματιστήριο
Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των "μετεωρολόγων" της αγοράς και στις προσδοκίες των επενδυτών, σφοδρή καταιγίδα σαρώνει πάλι το χρηματιστήριο, εξανεμίζοντας αξίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι απώλειες φέρνουν πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια στα πρόθυρα "ασφυξίας" και στην ανάγκη εσπευσμένων ρευστοποιήσεων, που μπορεί να οδηγήσουν το ΧΑ σε καθοδικό σπιράλ αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης.
Η αβεβαιότητα και τις ανησυχίες που προκαλεί η υπόθεση των Folli Follie με τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του αμερικανικού fund QCM, δεν είναι οι μοναδικές αιτίες. Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος αποτέλεσαν σήμερα  η "καταστροφολογία" για τη ΔΕΗ και οι "στενόκαρδες" εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των stress test.
Μέσα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργεί, οι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν ξαφνικά "το ποτήρι μισογεμάτο". Αντικείμενο προβληματισμού τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress test, τα οποία ήταν μεν θετικά όπως αναμενόταν, αλλά συνοδεύονται από στοιχεία και παρατηρήσεις που προσφέρουν έδαφος για αρνητική θεώρηση.
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκφράζουν φόβους ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία συντονισμένη προσπάθεια άσκησης πιέσεων στην ελληνική αγορά και στις επιχειρήσεις που αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και επιχειρηματικών ομίλων. Η προσπάθεια αυτή συναρτάται με σχεδιαζόμενες μελλοντικές τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και με εξαγορές.
Οι τεχνικές ενδείξεις
Το πόσο βάσιμες είναι αυτές οι εκτιμήσεις θα φανεί εν καιρώ. Προς το παρόν το χρηματιστήριο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω βαθιάς διόρθωσης.
 Μεγαλύτeρες πάντως είναι οι πιθανότητες μιά τεχνικής ανοδικής αντίδρασης, που θα δώσει ανάσα στα χαρτοφυλάκια και θα δημιουργήσει προσδοκίες. Στο σενάριο αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips βρίσκονται πλεον σε υπερπουλημένα επίπεδα, έχοντας χάσει περίπου το ήμισυ των κερδών που κατέγραψαν στη διάρκεια του τελευταίου ανοδικού κύκλου.
Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της αγοράς και τη διαμόρφωση τάσης στις επόμενες συνεδριάσεις θα είναι η στάση των ξένων funds, που έχουν σημαντικές τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές. Η παρουσία τους ήταν σήμερα έντονη στο ΧΑ και ο ρόλος τους καθοριστικός στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης, παρά το ότι ήταν κλειστό λόγω αργίας το λονδρέζικο City, απ΄όπου έρχονται οι περισσότερες εντολές.
 Η συνεδρίαση
Οι ρευστοποιήσεις και οι επιθετικές πωλήσεις ξένων  χαρτοφυλακίων βύθισαν αρχικά τους δείκτες και εν συνεχεία εξουδετέρωσαν την ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση, κρατώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες στο κόκκινο.
Πέραν της μετοχής των Follie - που ξεκίνησε με limit down, στο στόχαστρο βρέθηκαν επίσης η ΔΕΗ και τα τραπεζικά χαρτιά. Η προσπάθεια αντίδρασης-ανάκαμψης στο τραπεζικό ταμπλό αναχαιτίσθηκε με νέο κύμα ρευστοποιήσεων στο τελευταίο δίωρο  των συναλλαγών.
Με τη σημερινή πτώση (-30%) της μετοχής  των Follie, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μειώθηκε σε δύο ημέρες περίπου κατά 510 εκατ. ευρώ. Αλλα 500 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας χάθηκαν στις τράπεζες.
 Μετοχές και δείκτες
 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,60% στις 810,72 μονάδες, κινούμενος ενδοσυνεδριακά μεταξύ 805,53 μονάδων (-2,23%) και 826,25 (+0,29%). Βρίσκεται λοιπόν στην κόψη του ξυραφιού, ακριβώς στο σημείο βραχυχρόνιας στήριξης, όπου μπορεί να εκδηλωθεί αντίδραση. Επόμενη στήριξη εντοπίζεται στις 800-795 μονάδες
Ο FTSE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,17%, στις 2.104,81 μονάδες. Στο -1,59% τερμάτισε ο Mid40 μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +2,40% και εν συνεχεία "βούτηξε" στο -2,75%. Εκλεισε με απώλειες 2,23% στις 939,73 μονάδες.
Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Attica Bank (-8,3%). Πειραιώς -3,9%, Εθνική -3,5%, Eurobank -2,3%, Alpha -0,8&.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips με θετικό πρόσημο: ΟΤΕ +1,6%, Biox;alko +1,3%, Ξθμβο +1,1%, Tit;an +0,7%..
 Στον αντίποδα, πίσω από τα Follie (-30%) ακολούθησε στην "κατηφόρα" η ΔΕΗ, χάνοντας 10% υπό την πίεση επιθετικών ρευστοποιήσεων από ξένα χαρτοφυλάκια  που έχουν ανοιχτές θέσεις short  και στα Παράγωγα.
Στο -4% ο ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ -1,7%, Grivalia και Aegean -1,3%.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: