DEH

DEH

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Από το 2019 και βλέπουμε, για το 17% της ΔΕΗ - Στον "πάγο" ατύπως η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση

 
 
Σε μεταγενέστερο στάδιο θα συζητηθεί η πώληση του 17% τη ΔΕΗ ή κάποιου ισοδύναμου μέτρου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το συμπληρωματικό μνημόνιο.
Ενώ κάποτε το ζήτημα του 17% της ΔΕΗ προκαλούσε έως και ενδοκυβερνητικές τριβές ανάμεσα στον τότε ΥΠΕΝ Π.Σκουρλέτη και τον επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκη, πλέον δεν απασχολεί κανένα. Εχει γίνει στους
πάντες σαφές ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δεν εξυπηρετεί τίποτα στην ουσία, γι’ αυτό και έχει μετατεθεί από το 2019 και βλέπουμε.
"Η παραμονή του στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, έχει περισσότερο τη λογική να αποτελεί μια μόνιμη απειλή για τη κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπαναχωρήσει στο θέμα της ΔΕΗ και των μονάδων, παρά ουσία", όπως λέει άνθρωπος με γνώση των διεργασιών στο "Energypress".
Τα οφέλη από κάθε άποψη θα είναι μηδαμινά. Τόσο σε οικονομικό επίπεδο, αφού με βάση τη σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, το 17%, ισούται με 82 εκατ ευρώ, όσο και ευρύτερα.
Από εκεί και πέρα, όπως και στο συμπληρωματικό μνημόνιο της 3ης αξιολόγησης, έτσι και σε αυτό που συνοδεύει την 4η, γίνεται λόγος για τη δυνατότητα να εφαρμοστεί κάποια εναλλακτική μεθόδος, πέραν της πώλησης του 17%, αρκεί αυτή να έχει τα ίδια οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο.  
Παλαιότερα κυβέρνηση και δανειστές φαίρονταν να εξετάζουν ως μοντέλο αποκρατικοποίησης, την έκδοση ομολόγου, μετατρέψιμου στις προς πώληση μετοχές, δηλαδή στο 17%. Και αυτό με το σκεπτικό ότι η χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ δεν ευνοεί την διάθεση του προβλεπόμενου πακέτου μέσω Χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα με μια προσέγγιση, εφόσον ο διαγωνισμός των προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτη Ι, Μεγαλόπολη 3 & 4), και των αντίστοιχων ορυχείων, προγραμματίζεται για τις 31 Μαίου, σημαίνει ότι έως τότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισής τους από τον περιουσιακό κορμό της ΔΕΗ. Αρα, σύμφωνα πάντα με αυτό το σκεπτικό, θα υπάρχει για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές μια καθαρή εικόνα για το εναπομείναν χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τις λιγνιτικές μονάδες, κάτι που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχει γίνει προς τα τέλη του 2018, και μετά να πάρει μπροστά η πώληση του 17%.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: