DEH

DEH

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Σε Εξέλιξη Διαδικασία Αδειοδότησης των Μονάδων της ΔΕΗ

Σε Εξέλιξη Διαδικασία Αδειοδότησης των Μονάδων της ΔΕΗΣε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης οριστικών αδειών λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στην ηπειρωτική χώρα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας πρόσφατα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή κ. Γιώργου Αμυρά, στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, έχουν κατατεθεί από τη ΔΕΗ αιτήσεις για χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας των Ατμοηλεκτρικών  Σταθμών (ΑΗΣ) Καρδιάς, Αμυνταίου και Αγίου Δημητρίου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, στις 24 Απριλίου, ο κ. Σταθάκης, κλείνοντας τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με τις ρυθμίσεις για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, είχε αναφέρει σχετικά με την αδειοδότηση των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την  περιβαλλοντική αδειοδότησή τους παράλληλα με το διαγωνισμό, ώστε όταν ολοκληρωθεί οι επενδυτές να έχουν όλα τα απαραίτητα …χαρτιά στα χέρια τους.
Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου βρίσκεται σε διαδικασία εξέτασης των σχετικών δικαιολογητικών. Σύμφωνα με το άρθρο 31 του νόμου 4508/2017 για τους σταθμούς παραγωγής της ΔΕΗ οι οποίοι έχουν ενταχθεί στην Ενιαία Άδεια Παραγωγής, υποβάλλονται φάκελοι προκειμένου να εκδοθούν οι άδειες λειτουργίας. Ήδη έχουν χορηγηθεί στη ΔΕΗ οι εξής οριστικές άδειες λειτουργίας:
  • η υπ’ αρ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ7/195/4582/10-04-2013 για τη Μονάδα ΙΙΙ του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Α’,
  • η υπ’ αρ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ7/84/1741/26-04-2013 για τη Μονάδα ΙV του ΑΗΣ Μεγαλόπολης Β’,
  • η υπ’ αρ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ7/193/5611/10-09-2013 για τον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα.
Όπως σημειώνεται στην απάντηση του υπουργού, έχει δοθεί παράταση -με το άρθρο 31 του Νόμου 4508/2017- στην Προσωρινή Ενιαία Άδεια Λειτουργίας των Μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ έως την 31-12-2019, προκειμένου να ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης των υποβληθέντων φακέλων και η έκδοση των ατομικών αδειών λειτουργίας για όσες εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν ήδη άδεια.
«Με την υπερψήφιση της τροπολογίας 1376/25 στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση διαστημικών σταθμών, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέτειναν για ακόμη δύο χρόνια το καθεστώς της «προσωρινής ενιαίας άδειας λειτουργίας» που ξεκίνησε πριν 16 χρόνια. Πρόκειται για μία εξαιρετικά αδιαφανή διαδικασία καθώς ακόμα και τα έγγραφα που απαιτούνται από τη ΔΕΗ για τη χορήγηση αυτής της άδειας δεν αναρτώνται πουθενά. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα είναι ότι η χορήγηση της άδειας αυτής δια νόμου δεν επιτρέπει τον δικαστικό έλεγχο της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ», επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Αμυράς, υπογραμμίζοντας ότι στη συγκεκριμένη  άδεια υπάγονται ο ΑΗΣ Καρδιάς, ο ΑΗΣ Αμυνταίου και ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Η άδεια λειτουργίας μιας βιομηχανικής εγκατάστασης δεν ρυθμίζει ζητήματα ως προς τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος που οφείλει αυτή να τηρεί. Τα περιβαλλοντικά θέματα ρυθμίζονται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που συνοδεύει τη λειτουργία κάθε εγκατάστασης. Σύμφωνα με τον υπουργό, «όλες οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ λειτουργούν με βάση ξεχωριστές ΑΕΠΟ  και ελέγχονται για τη συμμόρφωσή τους με αυτές. Αυτό ισχύει και για τους αναφερόμενους στην Ερώτηση ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, Αμυνταίου και Καρδιάς».
www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: