DEH

DEH

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

ΡΑΕ προς ΔΕΗ: «Εδώ και τώρα» επίλυση του προβλήματος με ΕΛΤΑ - Προκλητική σιγή ιχθύος από τα ΕΛΤΑ

ΡΑΕ προς ΔΕΗ: «Εδώ και τώρα» επίλυση του προβλήματος με ΕΛΤΑ - Προκλητική σιγή ιχθύος από τα ΕΛΤΑ
Οι παράγοντες του κλάδου ανησυχούν για τον αρνητικό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις της υπόθεσης στο επιχειρούμενο άνοιγμα της λιανικής αγοράς
Την άμεση επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με τα ΕΛΤΑ και την παρακράτηση χρημάτων από λογαριασμούς ρεύματος αναμένεται να ζητήσει σήμερα (9/5) η ΡΑΕ από τη διοίκηση της ΔΕΗ, παρεμβαίνοντας για την προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Ο πρόεδρος της Αρμόδιας Αρχής μετά την χθεσινή επιστολή προς όλους τους ενεργούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της οποίας ζητάει στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο παρατηρούνται καθυστερήσεις απόδοσης χρημάτων από εταιρίες που λειτουργούν ως εισπράκτορες, προχωράει σε πιο δραστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, σήμερα αναμένεται να κοινοποιήσει στη ΔΕΗ την απαίτησή της να ζητήσει από τα ΕΛΤΑ τον πλήρη κατάλογο των πελατών της που έχουν εξοφλήσει λογαριασμούς μέσω των δικτύων τους και να φροντίσει ώστε να μην χάσουν την έκπτωση του 15% και κυρίως να μην έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης από πιθανή διακοπή ρεύματος.
Η άποψη που επικρατεί στη ΡΑΕ είναι ότι η ΔΕΗ, ανεξάρτητα από το εάν η ίδια θα εισπράξει τα ποσά που παρακρατούν τα ΕΛΤΑ είναι σε θέση να προστατέψει τους καταναλωτές αφού τα ΕΛΤΑ λειτουργούν ως υπεργολάβος της και θα έπρεπε να είχε κινηθεί ήδη σε αυτή την κατεύθυνση.
Η ΡΑΕ θα απαιτήσει επίσης από τη ΔΕΗ να ενημερώσει τους πελάτες της για την αποκατάσταση του προβλήματος μέσω ανακοινώσεων αλλά και με συνοδευτικά φυλλάδια στα επόμενα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος.
Παράλληλα θα καλέσει σε ακρόαση τόσο τη διοίκηση της ΔΕΗ όσο και των ΕΛΤΑ για την επιβολή προστίμων.

Σκόπιμη ενέργεια;

Η περίπτωση των ΕΛΤΑ θα διερευνηθεί και για την πιθανότητα να ακολουθεί εσκεμμένα την πρακτική παρακράτησης χρημάτων, προκαλώντας στρέβλωση στην αγορά λιανικής όπου δραστηριοποιείται ως προμηθευτής ρεύματος.
Την εξέλιξη του θέματος παρακολουθεί σοκαρισμένη η αγορά ηλεκτρισμού καθώς ξυπνάει μνήμες Energa και Hellas Power.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν τις ποινικές διαστάσεις του θέματος και εκφράζουν ανησυχίες για τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιουργεί και τις επιπτώσεις στο επιχειρούμενο άνοιγμα της λιανικής αγοράς.
Η διοίκηση των ΕΛΤΑ πάντως εξακολουθεί να σιωπά προκλητικά.
Μέχρι και χθες αργά το βράδυ δεν υπήρξε καμία επίσημη δήλωση ή ενημέρωση σχετικά με την αδόκιμη αυτή πρακτική διασφάλισης ρευστότητας μέσω της παρακράτησης χρημάτων των πελατών της ΔΕΗ.
Τα ΕΛΤΑ επικαλούνται ανεπισήμως προβλήματα στις χρηματοροές τους που έχουν προκληθεί εξ αιτίας της καθυστέρησης της αποζημίωσης για την καθολική υπηρεσία, κάτι που όπως αναφέρουν θα ομαλοποιηθεί σύντομα.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: