DEH

DEH

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Πώς δεν θα χάσετε την έκπτωση 15% στη ΔΕΗ, λόγω ΕΛΤΑ

Πώς δεν θα χάσετε την έκπτωση 15% στη ΔΕΗ, λόγω ΕΛΤΑ 
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Πολλοί πελάτες της ΔΕΗ που είχαν την ατυχία να πληρώσουν μέσω ταχυπληρωμής στα ΕΛΤΑ το λογαριασμό ρεύματος, διαπίστωσαν το τελευταίο διάστημα ότι η πληρωμή τους δεν έχει καταχωρηθεί και άρα εμφανίζονται ως οφειλέτες. Το φαινόμενο αυτό είχε γνωστοποιηθεί ξανά τον Ιούνιο του 2017 όταν έγινε γνωστό ότι οφείλεται ποσό
ύψους 19,5 εκ. ευρώ. Περίπου το ίδιο ποσό εμφανίζονται τα ΕΛΤΑ να έχουν παρακρατήσει από πληρωμένους λογαριασμούς και αυτήν την περίοδο. Το θέμα κατήγγειλε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Γιάννης Μανιάτης, επισημαίνοντας ότι χάνουν την έκπτωση συνέπειας 15%, επιβαρύνονται με τόκους καθυστερήσεων και ακόμη απειλούνται με διακοπή ηλεκτροδότησης, καταναλωτές που έχουν πληρώσει κανονικά τους λογαριασμούς τους.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι για να αποφύγουν τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία και τα επιπλέον έξοδα, οι πελάτες  της ΔΕΗ που έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω ΕΛΤΑ, θα πρέπει να υποστούν μια άλλη ταλαιπωρία και να πάνε στο κοντινότερο υποκατάστημα της ΔΕΗ. Εκεί με την απόδειξη της πληρωμής από τα ΕΛΤΑ, έχει δοθεί γραμμή από την εταιρεία να γίνεται διασταύρωση των ημερομηνιών και στη συνέχεια να μη θεωρείται πλέον ληξιπρόθεσμος οφειλέτης να "ασπρίζει” το μητρώο του και  να δικαιούνται εκ νέου την έκπτωση 15%.
Αντίθετα όσοι δεν μεταβούν στα υποκαταστήματα ή έχουν χάσει το απόκομμα της ταχυπληρωμής θα πρέπει να περιμένουν πότε τα ΕΛΤΑ θα πληρώσουν τα χρήματα στη ΔΕΗ.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που ήρθε το θέμα επισήμως στη δημοσιότητα ήταν τον Απρίλιο του 2017 όταν η διοίκηση της ΔΕΗ έστειλε εξώδικο στα ΕΛΤΑ για το ίδιο θέμα. Βεβαίως για να σταλεί το εξώδικο, είχαν προηγηθεί και άλλες περιπτώσεις ασυνέπειας και αδικαιολόγητης παρακράτησης χρημάτων των καταναλωτών της ΔΕΗ, από τα ταχυδρομεία.
Αυτή η ασυνέπεια πάντως δεν εμπόδισε τη ΔΕΗ και τη διοίκησή της να υπογράψει δύο μήνες πριν, το Φεβρουάριο του 2017, σύμβαση για την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών περισυλλογής, διαλογής, διακίνησης και διανομής των λογαριασμών της εταιρείας με τα ΕΛΤΑ. Τότε η ΔΕΗ κατέβαλε στα ΕΛΤΑ  21.004.980 ευρώ. Η σύμβαση έληξε στις 4 Μαρτίου ενώ η ΔΕΗ έχει δικαίωμα προαίρεσης για παράτασή της κατά ένα ακόμη έτος.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα ΕΛΤΑ δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές στη λιανική του ρεύματος, είναι δηλαδή ανταγωνιστές της ΔΕΗ, ενώ στο παρελθόν οι δύο εταιρείες είχαν συνεργαστεί, με τη ΔΕΗ  να παράσχει τεχνικές συμβουλές για την είσοδο των ταχυδρομείων στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
 http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: