DEH

DEH

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Παναγιωτάκης: Αν επιλεγεί coal exit στον εθνικό σχεδιασμό, τότε δεν έχει νόημα η αποεπένδυση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγιωτάκης: Αν επιλεγεί coal exit στον εθνικό σχεδιασμό, τότε δεν έχει νόημα η αποεπένδυση. Χάρης Αποσπόρης

Στη σημασία ενός σαφούς και έγκαιρου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού για τη στρατηγική και τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος και δ.σ. της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΗΑΕΕ.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Παναγιωτάκης, στο νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ που θα ανακοινωθεί σύντομα προβλέπονται δεκαπενταπλάσιες εγκαταστάσεις ΑΠΕ από ότι σήμερα σε βάθος δεκαετίας, με ταυτόχρονη έμφαση στα έξυπνα νησιά, τα ευφυή δίκτυα, τους έξυπνους μετρητές και
τις υπόλοιπες σύγχρονες τεχνολογίες.
Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε αναφορικά με τα νησιά ότι τα 25 εκατ. δωρεάν δικαιώματα ρύπων που εξασφαλίστηκαν, έγιναν εφικτά με την πρωτοβουλία της ΔΕΗ το 2015, όταν και υπερψηφίστηκε το σχετικό μέτρο στο Ευρωκοινοβούλιο.
Όσον αφορά την ευρύτερη στόχευση της Επιχείρησης, ο πρόεδρος σχολίασε πως "εν μέσω του ανοίγματος των αγορών επεκτεινόμαστε στις γύρω περιοχές και βλέπουμε ευκαιρίες ώστε να γίνουμε ένας διεθνής όμιλος".
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, λέγοντας ότι η αφετηρία για την Ελλάδα είναι ότι διαθέτει πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, αλλά λίγες διασυνδέσεις, άρα λίγες εναλλακτικές λύσεις. Παράλληλα, η χώρα διαθέτει σημαντικό ποσοστό λιγνιτικής παραγωγής αλλά δίχως δωρεάν πιστοποιητικά και η ΔΕΗ καλείται επιπρόσθετα να επωμισθεί τα βάρη που προκύπτουν από την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
"Δεν έχουμε ξεκάθαρο ενεργειακό σχεδιασμό", τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης και έθεσε το ερώτημα "ποιο θα είναι το μεταβατικό στάδιο για τα επόμενα 10-15 χρόνια;" Στα πλαίσια αυτά είπε ότι υπάρχουν δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι η ταχεία απαλλαγή από το λιγνίτη, η οποία όμως γεννά ερωτήματα για το μέλλον των λιγνιτικών κοινοτήτων και την αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο. "Σε αυτό το σενάριο, η αποεπένδυση θα πρέπει να ακυρωθεί", υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αναφερόμενος στη δρομολογούμενη πώληση των μονάδων της Επιχείρησης, καθώς δεν θα υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το δεύτερο σενάριο είναι να διατηρηθεί ένα φορτίο βάσης με λιγνίτη και φυσικό αέριο μέχρι να αναλάβουν πλήρως οι ΑΠΕ στο απώτερο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, θα δοθεί χρόνος για μια ομαλή μετάβαση. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το capex για την αντικατάσταση του λιγνίτη είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο για τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις των λιγνιτικών μονάδων και τόνισε ότι θα πρέπει η λιγνιτική παραγωγή να στηριχθεί με πιστοποιητικά διαθεσιμότητας.
"Ο δρόμος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρος", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης για τον εθνικό σχεδιασμό. "Αν ο υποψήφιος επενδυτής δε γνωρίζει το μελλοντικό ενεργειακό μείγμα, τότε θα διστάσει να επενδύσει", ανέφερε.
Στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει καθορισμός συγκεκριμένων ποσοστών από την Πολιτεία για το ενεργειακό μείγμα, αλλά "να μας πουν αν χρειαζόμαστε το λιγνίτη ή όχι. Αν όχι, τότε σταματάμε την αποεπένδυση και πάμε σε decommisioning με στροφή προς το φυσικό αέριο". Ο πρόεδρος της ΔΕΗ πρόσθεσε χαριτολογώντας: "Να κάνουμε και μια σύγχρονη μονάδα αερίου στο Κερατσίνι να δίνουμε τηλεθέρμανση στον Πειραιά".
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: