DEH

DEH

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Ακριβώς σε ένα χρόνο τελειώνουν τα NOME των λιγνιτικών – Χωρίς «προστασία» οι μικροί προμηθευτές.

 
Το νέο σχήμα των δημοπρασιών NOME που θα εφαρμοστεί εάν όλα πάνε καλά με την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, (εάν δηλαδή πουληθούν οι μονάδες αλλά και αυτό γίνει εντός χρονοδιαγραμμάτων), αποτελεί ακόμα αντικείμενο διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι μαζί με την ανάληψη της διοίκησης των προς πώληση μονάδων από τους νέους ιδιοκτήτες στην αρχή του 2019, κηρύσσεται και η κατάργηση των δημοπρασιών NOME σε ότι αφορά τη λιγνιτική παραγωγή. Θα μείνει δηλαδή για την αμέσως επόμενη, μετά την αποεπένδυση, δημοπρασία (λογικά τον Απρίλιο του 2019) μόνον το μέρος της δημοπρατούμενης ποσότητας που αφορά την παραγωγή ρεύματος από υδροηλεκτρικά. Δηλαδή μια μικρή ποσότητα ρεύματος (σήμερα η υδροηλεκτρική παραγωγή συμμετέχει κατά 6% στο μίγμα των NOME).
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε το energypress, δημιουργεί εντελώς διαφορετικά δεδομένα για τους προμηθευτές ρεύματος και κυρίως εκείνους οι οποίοι δεν είναι καθετοποιημένοι, δεν έχουν δηλαδή και ισχυρή παραγωγική βάση που να στηρίζει τη δραστηριότητα της προμήθειας.
Και τούτο διότι, ναι μεν οι τιμές στις δημοπρασίες NOME κινήθηκαν κατά κανόνα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που ήταν απαραίτητα για να αναπτυχθεί ισχυρός ανταγωνισμός με τον δεσπόζοντα παίκτη, από την άλλη όμως οι τιμές αυτές ήταν σαφώς χαμηλότερες από εκείνες της Οριακής Τιμής Συστήματος και παρήχαν σχετική ασφάλεια στους προμηθευτές.
Σε κάθε περίπτωση, η ομαλή μετάβαση από το καθεστώς της εξασφάλισης σχετικά φθηνού ρεύματος στο καθεστώς του target model είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που θα καθορίσουν την εικόνα της αγοράς στη λιανική του ρεύματος.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που βλέπουν την κατάργηση των «λιγνιτικών» NOME ως θρυαλλίδα που θα πυροδοτήσει εξελίξεις στον επιχειρηματικό χάρτη του retail της ενέργειας, με εξαγορές, συγχωνεύσεις και κινητικότητα αντίστοιχη εκείνης που παρατηρήθηκε και στην αγορά των τηλεπικοινωνιών μετά την πρώτη περίοδο απελευθέρωσής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: