DEH

DEH

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με την ανάκτηση του κόστους του ΑΔΜΗΕ για τις υπηρεσίες των Γραφείων Δημοπρασιών

H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέτει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση πρόταση τροποποίησης των προβλέψεων του Εγχειριδίου Εκκαθάρισης της Αγοράς του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (εφεξής «ΚΔΕΣΜΗΕ») και της Μεθοδολογίας Υπολογισμού Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (εφεξής «ΑΔΜΗΕ»), αναφορικά με την ανάκτηση του κόστους για τις υπηρεσίες των Γραφείων
Δημοπρασιών (Auction Offices) σχετικά με την εκχώρηση δικαιωμάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις διασυνδέσεις του ελληνικού συστήματος με τις όμορες χώρες. Σε συνέχεια της σχετικής εισήγησης του ΑΔΜΗΕ (αρ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-193059/24.02.2015), προτείνονται τροποποιήσεις στην παράγραφο 5.4.2.4 του Εγχειριδίου Εκκαθάρισης της Αγοράς του ΚΔΕΣΜΗΕ και στο Άρθρο 3 της Μεθοδολογίας Υπολογισμού Απαιτούμενου Εσόδου του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με το προαναφερθέν θέμα, με έναρξη ισχύος από 01.01.2015.
Σύμφωνα με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ, η ανάκτηση του κόστους για τις υπηρεσίες των Γραφείων Δημοπρασιών σχετικά με την εκχώρηση δικαιωμάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να συντελείται μέσω των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ). Η προσέγγιση αυτή συμφωνεί με την πρακτική που ακολουθείται από διαχειριστές σε άλλα κράτη μέλη, και κρίνεται εύλογη δεδομένου ότι για τον καθορισμό των ΧΧΣ λαμβάνεται υπόψη το έσοδο από την δημοπράτηση των Διασυνδετικών Δικαιωμάτων που σχετίζεται άμεσα με το εν λόγω κόστος. Επιπρόσθετα, προτείνεται από τη ΡΑΕ η θέσπιση σχετικής υποχρέωσης του ΑΔΜΗΕ για διακριτή παρακολούθηση και υποβολή αναλυτικών στοιχείων για τις δαπάνες παροχής των εν λόγω υπηρεσιών από γραφεία δημοπρασιών για εκχώρηση δικαιωμάτων μεταφοράς, στο πλαίσιο έγκρισης του Απαιτούμενου Εσόδου.
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: