DEH

DEH

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Θέμα λιγνιτικών και αιχμών θέτει η βιομηχανία

Την εκτίναξη του κόστους του λιγνίτη, το μερίδιο του οποίου βαίνει διαρκώς συρρικνούμενο, αλλά και την προσαρμογή των τιμολογίων στα νέα δεδομένα της αγοράς και των αιχμών του συστήματος, θέτει προς τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ η βιομηχανία.
Όπως επισημαίνουν βιομηχανικοί κύκλοι, από το 2012 όταν και η ΔΕΗ εγκαινίασε μια νέα τακτική, αύξησης του κόστους των προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της, που από τα επίπεδα των 34 – 35 ευρώ έφτασαν πάνω από τα 40 ευρώ. Η αύξηση των προσφορών συνδυάστηκε ταυτόχρονα και με μείωση της λιγνιτικής παραγωγής συνολικά, η οποία ως γνωστόν είχε συνακόλουθο αποτέλεσμα την αύξηση του μεριδίου των εισαγωγών στο ισοζύγιο της παραγωγής. Βεβαίως η βιομηχανία έχει ήδη καταγράψει τις επισημάνσεις της νέας διοίκησης της ΔΕΗ για τα προβλήματα που υπάρχουν στα ορυχεία και αναμένει με ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες για βελτίωση της παραγωγικότητάς τους. Ωστόσο είναι προφανές, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ότι η μείωση της συνολικής παραγωγής όταν τα απασχολούμενα κεφάλαια παραμένουν σταθερά, οδηγεί μοιραία σε αύξηση του κόστους. Πρόκειται για μία κατάσταση για την οποία πρέπει άμεσα να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Το δεύτερο ζήτημα για τις αιχμές δεν τίθεται για πρώτη φορά από τη βιομηχανία, η οποία το έχει ήδη επισημάνει με επιστολές της τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τη ΡΑΕ. Συγκεκριμένα η βιομηχανία ζητεί να επανακαθοριστούν οι ζώνες σύμφωνα με την καμπύλη του συστήματος όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ. Σημειώνεται ότι με τα νέα δεδομένα της αγοράς δεν υφίστανται πλέον λόγω της παραγωγής των φωτοβολταϊκών, η πρωινή και μεσημεριανή αιχμή, ενώ η ημερήσια αιχμή μετατοπίστηκε και έχει περιοριστεί χρονικά στο διάστημα 18.00 – 22.00 το χειμώνα και 18.00 – 23.00 το καλοκαίρι. Και εδώ υπάρχει το εξής παράδοξο, όπως επισημαίνει η βιομηχανία: η μεν ΔΕΗ διατηρεί τις χρεώσεις, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα στα τιμολόγιά της με βάση τα όσα ίσχυαν παλαιότερα, ο δε ΑΔΜΗΕ προσαρμόζει τις χρεώσεις δικτύου με βάση τις πραγματικές αιχμές. Έτσι το πρωί και το μεσημέρι οι βιομηχανίες δε λειτουργούν λόγω των υψηλών χρεώσεων της ΔΕΗ, ενώ τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες, έχουμε υψηλές χρεώσεις δικτύου. Άρα όπως επισημαίνει η βιομηχανία θα ήταν λογικό να υπάρξει ένας συντονισμός και να δοθούν τα αντίστοιχα κίνητρα στα τιμολόγια ανάλογα με τις πραγματικές νέες ανάγκες του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: