DEH

DEH

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ευρωπαίοι βιομήχανοι: Μειώστε πρώτα το ενεργειακό κόστος και μετά θα κάνουμε επενδύσεις


 Πρώτα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, μεταξύ των οποίων να μειωθεί και το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, και μετά θα έρθουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται το μήνυμα που έστειλαν προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών βιομηχανικών συνδέσμων στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, αγγίζοντας κάποιες από τις γνωστές «κόκκινες γραμμές», αφού δίπλα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως γραφειοκρατία, φορολογία, και ενεργειακό κόστος, προέταξαν και τα
εργασιακά. Απόδειξη  τα όσα είπε ο γενικός διευθυντής του πανευρωπαϊκού συνδέσμου βιομηχάνων (Business Europe) Μάρκους Μπρέιερ, ότι «όταν έχεις υψηλούς κατώτατους μισθούς τότε αυξάνεται και η ανεργία», ενώ για την πολιτική αποκρατικοποιήσεων σχολίασε «δεν μπορεί να κάνει το κράτος τον επιχειρηματία, χρειάζεται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις».
Τα βλέμματα όλων ωστόσο ήταν στραμμένα πάνω στον πρόεδρο του Γερμανικού ΣΕΒ, Ούρλιχ Γκρίλο. Επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, έθεσε όμως ως προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, αξιόπιστο φορολογικό σύστημα και αξιόπιστες υποδομές,  και να γίνουν πρώτα πράξη στην οικονομία ευρύτερες μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αναφερθεί στα εργασιακά. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, έχει χαθεί. Όταν αυτή έρθει, τότε θα έρθει και το χρήμα των επενδύσεων. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων», σχολίασε ο Γκρίλο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι Γερμανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες επιθυμούν παραμονή της Αθήνας στην ευρωζώνη, είπε πως «όλοι θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, Μέρκελ και Σόιμπλε επιδιώκουν να τη βοηθήσουν, αλλά η μπάλα είναι στο δικό της γήπεδο, αφού περιμένουν να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Αναφέρθηκε στην πιθανή χορήγηση νέου δανείου στην Ελλάδα λέγοντας «δεν έχει νόημα να παρατείνουμε το 2ο δάνειο, αν δεν προχωρήσουμε σε ένα 3ο πρόγραμμα, θέλουμε να συνεχίσουμε τις πιστώσεις και με αυτή την κυβέρνηση». Στο φλέγον θέμα των εργασιακών, είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα μεγάλο συνασπισμό στην κοινωνία μεταξύ εργοδοτών-συνδικάτων για να συζητήσουμε πως θα προχωρήσουμε».
«Δεν αρκούν απλές προθέσεις»
Δεν αρκεί μόνο να ψηφίσετε μεταρρυθμίσεις, πρέπει και να τις εφαρμόσετε, μην περιμένετε αλλιώς να έρθουν επενδύσεις, ήταν το μήνυμα και του αντιπρόεδρου του Ισπανικού ΣΕΒ, Χοσέ, Βινσέντε Γκονσάλες. «Είναι εύκολο να χαϊδεύουμε αυτιά και να λέμε θα έρθουν επενδύσεις. Δεν αρκεί κανείς να πηγαίνει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο απώτερο μέλλον, πρέπει να δείξει ότι μπορεί και να τις εφαρμόσει», είπε και αναφέρθηκε στο πείραμα της Ισπανίας. Εκεί, εργοδότες και συνδικάτα έκαναν μια τριετή συμφωνία (2012-2014) μέσω της οποίας συγκρατήθηκαν οι μισθολογικές αυξήσεις, στο ίδιο ωστόσο διάστημα έγιναν μεγάλης κλίμακας απολύσεις, ενώ μένουν ακόμη να γίνουν αρκετές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Φέτος η Ισπανία αναμένεται να έχει 2,5% ρυθμό ανάπτυξης, ενώ στη διετία 2014-2015 πρόκειται να δημιουργηθούν συνολικά 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.
Σε παρόμοιο μήκος κύματος, και το στέλεχος του Business Europe M. Μπρέιερ, που συνέδεσε την ανταγωνιστικότητα στο μέτωπο των μισθών με «την αλλαγή νοοτροπίας που υπάρχει», όπως είπε πανευρωπαϊκά, σύμφωνα με την οποία «η Ευρώπη αρχίζει και πάλι να στρέφεται στην ανάπτυξη της βιομηχανικής της βάσης, αντί να περιορίζεται σε ένα ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αν και δεν αναφέρθηκε ανοικτά στα εργασιακά, ήταν σαφές ότι αυτά εννοούσε ο εκπρόσωπος του Business Εurope.  
Άμεσα συμφωνία
Χρειάζεται άμεσα μια συμφωνία, όλοι θα τη στηρίξουμε, για να αποφευχθεί το ατύχημα, ο χρόνος τελειώνει, τα χρήματα εξαντλούνται, ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα. Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του πως η θεραπεία του μνημονίου ήταν λάθος, αφού προέταξε τη λιτότητα και τις οριζόντιες περικοπές αντί για μεταρρυθμίσεις του κράτους και της αγοράς, είπε ότι συνεχίζουμε να τρώμε τις σάρκες μας, εκτίμησε ωστόσο ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, της σύνδεσης των αυξήσεων με την παραγωγικότητα, υπέρ των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών σχημάτων, δεν αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό, είπε ότι επικροτεί τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ηλεκτρονικές συναλλαγές και πλαστικό χρήμα, και κάλεσε κυβέρνηση, συνδικάτα και επιχειρήσεις να δουν πέρα από τις κόκκινες γραμμές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: