DEH

DEH

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Μ. Παναγιωτάκης: Η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, βασικός στόχος της ΔΕΗ

Μ. Παναγιωτάκης: Η μείωση του κόστους ηλεκτρισμού, βασικός στόχος της ΔΕΗ
Στη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας ως βασικού στόχου της νέας διοίκησης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, κάνοντας πάντως λόγο για ανάγκη συνολικού επανασχεδιασμού της αγοράς ενέργειας.
Μιλώντας σε συνέδριο του ΕΒΕΑ επανέλαβε ότι η ΔΕΗ δεν είναι "ξέφραγο αμπέλι", σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους όσοι μπορούν.
Επιπλέον ανέφερε ότι η εξοικονόμηση χρημάτων των τελευταίων ετών δεν οδήγησε σε βελτίωση της καθαρής θέσης της ΔΕΗ, αλλά θυσιάστηκε σε επισφάλειες και στρεβλώσεις της αγοράς, κάτι που αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι η αγορά χρειάζεται συνολικό επανασχεδιασμό. Όπως τόνισε, "καταλαβαίνουμε όσους έχουν επενδύσει στην αγορά ενέργειας, και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο" καθώς ανέμεναν ζήτηση της τάξεως των 13.000 - 15.000 μεγαβάτ, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 9.000 μεγαβάτ κι αυτό δεν μπορεί να το πληρώσει ο καταναλωτής.
Αναφορικά με το μείγμα καυσίμων, αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών που φέτος θα φτάσει στο 10%, και η διέξοδος είναι η αύξηση της κατανάλωσης, όμως μεσοπρόθεσμα η λύση βρίσκεται στη διασύνδεση των νησιών, την οποία υποστηρίζει και η ΔΕΗ. Σημείωσε ότι πρέπει να στηριχθούμε στους λιγνίτες και στις ΑΠΕ και στο πλαίσιο αυτό εκσυγχρονίζεται η μονάδα 5 στην Πτολεμαΐδα. Ωστόσο, συμπλήρωσε, σήμερα υπάρχει μια απειλή από τα πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα, που καθιστούν την παραγωγή λιγνίτη ολοένα και ακριβότερη, και γι' αυτό γίνεται προσπάθεια να αποκτήσει και η Ελλάδα δωρεάν πιστοποιητικά, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες με χαμηλό ΑΕΠ στην Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: