DEH

DEH

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τσίπρας: Η ενέργεια είναι ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας

Τσίπρας: Η ενέργεια είναι ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας 
Αναφορές και στην ενέργεια περιείχε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα στον ΣΕΒ, καθώς χαρακτήρισε τον κλάδο ως ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας.
Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός τόνισε αναφορικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ότι «το θέμα είναι πλέον η επεξεργασία ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου που θα
μπορεί να εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή και θα τείνει στην αύξηση της ευημερίας για όσο το δυνατόν
μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Διότι μόνο η διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ομαλότητας μπορεί να δημιουργήσει το πλαίσιο για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη».
Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, δηλαδή στα εξής:
Πρώτον, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Και ιδιαίτερα το δυναμικό με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης, οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες και τεχνικοί που μπορούν να παίξουν το ρόλο της αναπτυξιακής εμπροσθοφυλακής.
Δεύτερο σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οι φυσικοί πόροι της χώρας τόσο οι ενεργειακοί και οι μεταλλευτικοί όσο και οι αγροτικοί.
Τρίτον, η ιστορική και φυσική θέση της χώρας. Η αξιοποίηση της γεωπολιτικής της θέσης. Οι αναγκαίες επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας, που μπορούν να κάνουν τη χώρα ενεργειακό κόμβο, αλλά και στον χώρο του τουρισμού, που μπορούν να κάνουν τη χώρα μας, πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο και για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα βασισθεί επιχειρησιακά σε δυο πυλώνες:
Α) Στη χρηματοδότηση της Περιφερειακής, Περιβαλλοντικής & Αγροτικής Ανάπτυξης και των Έργων Υποδομής.
Β) Στη χρηματοδότηση και την προώθηση ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε και για εκκίνηση μιας νέας μακρόπνοης συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις στη χώρα μας. «Η ΕΤΑΑ αποφάσισε ήδη από το Μάρτιο να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2015, επενδύσεων με στόχο την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να εξασφαλιστεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στη χώρα μας», σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: