DEH

DEH

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Παιδιά συντονιστείτε τουλάχιστον για τα αυτονόητα

Όλοι συζητάμε για την μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία η οποία θα επιτρέψει την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.
Όλοι ξέρουμε ότι ολόκληροι κλάδοι(π.χ χαλυβουργίες) έχουν συρρικνωθεί και λειτουργούν ή μόνο νύχτες ή στην καλύτερη περίπτωση νύχτα και Σαββατοκύριακα. Δηλαδή στις ώρες εκείνες που θεωρούνται από τη ΔΕΗ ως ώρες ελαχίστου φορτίου.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ μέσα από τα τιμολόγια της δίνει κίνητρο (φθηνή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας) ώστε να μετατοπιστούν φορτία στην ζώνη αυτή. Αντίστοιχα η υψηλή τιμή λειτουργεί ως αντικίνητρο για να αποφεύγεται η κατανάλωση στην ζώνη αιχμής. Και το κίνητρο αυτό δίνεται σε όλους τους καταναλωτές με το περίφημο “νυχτερινό τιμολόγιο”.
Αυτές οι ζώνες ωστόσο, ορίστηκαν από τη ΔΕΗ, πριν 30 χρόνια και έκτοτε έχουν παραμείνει αμετάβλητες.
Αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται πλέον στις πραγματικές ανάγκες του συστήματος.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η πρωινή και η μεσημεριανή αιχμή πλέον δεν υφίστανται λόγω της παραγωγής των φωτοβολταϊκών. Έτσι η ημερήσια αιχμή, μετατοπίστηκε και έχει περιοριστεί μόνο στο χρονικό διάστημα 18.00- 22.00 τον χειμώνα και 18.00- 23.00 το καλοκαίρι.
Ποιο πρόβλημα έχει προκύψει πλέον με τη μετατόπιση των αιχμών;
Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ διατηρεί τις χρεώσεις, τα κίνητρα και τα αντικίνητρα αμετάβλητα, η χρέωση του ΑΔΜΗΕ για την χρήση του συστήματος υπολογίζεται με βάση την πραγματική αιχμή του συστήματος.
Οπότε προκύπτει το εξής παράλογο.
Το πρωί 4 ώρες 10.00-14.00 η βιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί η τιμή ενέργειας είναι διπλάσια. Οι απογευματινές και πρώτες βραδινές (εσπερινές) ώρες, θεωρούνται από τη ΔΕΗ ώρες ενδιάμεσου φορτίου. Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί και η γνωστή ζώνη των χαλυβουργών (το γνωστό 13ωρο δηλαδή διευρυμένη ζώνη νύχτας). Ωστόσο η ζώνη αυτή συμβαίνει να συμπίπτει με την αιχμή του συστήματος με αποτέλεσμα η λειτουργία να ξεκινάει στις 00.00 και να σταματά στις 10.00 που ξεκινάει η … “κατά φαντασία” ΔΕΗ ζώνη αιχμής.
Συντονισμός και επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες των πελατών; Μηδέν…
Και μετά μιλάμε για ανάπτυξη, όταν υπάρχουν τέτοιες αγκυλώσεις.
Και να ήταν ένα πρόβλημα που δεν το γνωρίζουν…
Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών έχουν στείλει επιστολή τόσο στη ΔΕΗ όσο και στη ΡΑΕ με συγκεκριμένη πρόταση από πέρυσι!
Σε αυτήν προτείνεται να επανακαθοριστούν οι ζώνες σύμφωνα με την καμπύλη του συστήματος όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ.
Και καλά η ΔΕΗ, κινείται με τους δικούς της … “ρυθμούς”.
Η ΡΑΕ που υποτίθεται ότι κόπτεται για τους καταναλωτές γιατί δεν έκανε τίποτα;
Και το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ. Εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον από τον ΑΔΜΗΕ για την διαχείριση των φορτίων έπρεπε όχι μόνο να αποτρέπει την λειτουργία στις πραγματικές ώρες αιχμής αλλά ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ να δίνει κίνητρο να μεταφερθούν φορτία στις νέες συνθήκες του συστήματος.
Και εξηγούμαι.
Τα Φ/Β μπορεί να εξαφάνισαν την μεσημεριανή αιχμή αλλά το παράκαναν και δημιούργησαν μια απότομη αύξηση φορτίου που αρχίζει στις 18.00 περίπου 2500-3000MW όπου καθημερινά το σύστημα δοκιμάζεται.
Τι θα περίμενε κανείς από ένα σωστό διαχειριστή;
Κίνητρο να μεταφερθούν τα ευέλικτα βιομηχανικά φορτία μεταξύ 13.00- 17.00 σε συνεργασία με τη ΔΕΗ .Έτσι θα χρειαζόταν πολύ λιγότερα νερά και επικουρικές υπηρεσίες.
Έτσι μπορεί να αναδειχθεί η σημασία του ευέλικτου φορτίου και θα μπορούσε να δίνεται και η αντίστοιχη αμοιβή για αυτές τις υπηρεσίες.
Αλλά όλοι στην Ελλάδα εφησυχάζουν, η θεωρία του pass through κυριαρχεί παντού.
Μετά διαμαρτυρόμαστε γιατί η βιομηχανία κλείνει.Ούτε τα αυτονόητα δεν συμβαίνουν.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: